Στην πρώτη τους συνέντευξη μετά το θάνατο του πατέρα τους, οι μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, μίλησαν για το πώς ήταν να μεγαλώνουν ως παιδιά ενός βασιλιά χωρίς βασίλειο, εξήγησαν γιατί δεν θέλουν το επίθετο Γλύξμπουργκ και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι σε πολλά σημεία της συνέντευξης υπήρχαν ιστορικά ατοπήματα.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος είπε για τον πατέρα του:

«Ήταν αυστηρός αλλά πολύ αγαπητός. Τον βάραινε πάντα η ιστορία. Υπάρχει μια μεγάλη ιστορία που δένει την οικογένειά μας με την Ελλάδα… Η χώρα μας πέρασε πολλούς διχασμούς, δυσκολίες, πολέμους, βασιλευομένη δημοκρατία… Όταν αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, η αγάπη του και το «θέλω» να βοηθήσει τη χώρα του ήταν μεγάλο…».

Ο δεύτερος γιος του τέως βασιλιά, ο Νικόλαος, περιέγραψε πόσο δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει το θάνατο του πατέρα του.

«Προχθές είπα: Θα πάω στους γονείς μου. Δεν ξέρω πόσος χρόνος πρέπει να περάσει για να το καταπιώ. Μου λείπει. Μας μεγάλωσε με την ελληνική παιδεία. Είχαμε Έλληνα καθηγητή στο σπίτι, τελείωσα το δημοτικό στο σπίτι και πήγα στο ελληνικό κολλέγιο Λονδίνου. Ελληνικά μιλούσα αλλά το να ζεις με συμμαθητές που έχουν πρώτη γλώσσα ελληνικά, με βοήθησε πάρα πολύ» περιέγραψε ο Νικόλαος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε: «Η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό. Δε μου ήρθε ποτέ»…

Για την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Παύλος είπε ότι «πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα» και τώρα το κατάφερε, καθώς η δουλειά του, του επιτρέπει να εργάζεται από την Ελλάδα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε άγχος για το αν θα προσαρμοστεί η σύζυγός του, κάτι όμως που έγινε πολύ γρήγορα.

Ο Παύλος περιέγραψε τα πρώτα χρόνια της ζωής του: «Γεννήθηκα ένα μήνα μετά το πραξικόπημα και όταν φύγαμε ήμουν 6 μηνών. Ο πατέρας πάντα προσπαθούσε να κρατήσει τη χώρα ενωμένη… Έκανε ό,τι μπορούσε ο ίδιος για να προσφέρει το καλύτερο για την πατρίδα του. Συνέχιζε πάντα να πιστεύει ότι ήταν σωστά αυτά που έκανε».

Θεωρεί λάθος που ο πατέρας του δεν επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεχνώντας το δημοψήφισμα του ’74

Ο Νικόλαος συμπλήρωσε: «Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι ένα λάθος ήταν την εποχή του δημοψηφίσματος. Έπρεπε να είχε επιστρέψει. Τον συμβούλεψαν ότι θα ασχοληθούν άλλοι με κάποια θέματα μέχρι να επιστρέψει.

Δεν ανταποκρίθηκαν στην εμπιστοσύνη που τους έδωσε… Ίσως είχε κάνει κάτι διαφορετικό εκείνη την εποχή, αν είχε τη σοφία και την εμπειρία που είχε αργότερα».

Πρίγκιπας, χωρίς πριγκιπάτο

«Παντού συστηνόμουν ως Παύλος… Εγώ ζούσα όλη τη ζωή μου εκτός. Σε μια κοινωνική εκδήλωση συστήνομαι «Παύλος της Ελλάδας», «Παύλος of Greece».

Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου λέω «Παύλος of Greece». Το «πρίγκιπας Παύλος», δεν χρησιμοποιείται από κάποιο ντοκουμέντο γραμμένο. Αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. Τον αν είμαστε πρίγκιπες με θέση σε αυτή τη χώρα, δεν είμαστε. Αλλά το ότι είμαστε πρίγκιπες είναι κάτι ξεχωριστό από τη χώρα».

Σε ερώτηση για το «Γλύξμπουργκ» και το αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί επώνυμο, λέει: «Το Γκλύξμπουργκ δεν είναι δικό μου (όνομα). Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Το όνομα οικογενείας της Δανίας δεν είναι αυτό. Είναι ένα από τα κάστρα της καταγωγής της οικογενείας…».

Ο Νικόλαος είπε με τη σειρά του: «Εγώ συστήνομαι ως Νικόλαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως κύριος Νικόλαος. Εγώ έχω αυτό τον τίτλο από όταν γεννήθηκα. Δεν το ζητάω ποτέ από κανέναν. Είναι θέματα άλλης εποχής. Δεν θα αποτρέψω κάποιον αλλά δεν είναι κάτι που επιδιώκω».

Και είπε συγκινημένος: «Παντού αισθανόμουν ξένος… Ποτέ δεν αισθάνθηκα Άγγλος. Όταν έφτασα εδώ, για πρώτη φορά αισθάνθηκα ότι εδώ είναι ο τόπος μου. Αυτός είναι ο τόπος μου… Η ιθαγένεια μου αφαιρέθηκε. Επιδιώκω να μου την ξαναδώσουν… Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ. Στις φλέβες μου μέσα ρέει Ελλάδα. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».

«Όταν ήμασταν πιο μικροί είχαμε αίσθηση ότι μπορεί να επιστρέψουμε. Μετά καταλάβαμε ότι αυτά που μας έλεγαν άλλοι γύρω, δεν… Ο πατέρας μου όμως μας έδωσε την αγάπη για τη χώρα. Δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε και πάντα μας έλεγε ότι το να προσφέρεις στη χώρα σου είναι το πιο σημαντικό. Μπορώ να προσφέρω εγώ, να περνάω μηνύματα στο βασιλιά της Αγγλίας της Δανίας… Είναι μια προσφορά» είπε ο Παύλος.

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να κατέβει στην πολιτική, ο ίδιος είπε: «Δεν έχω τέτοια σχέση με κανένα κόμμα. Κόσμος στο δρόμο μου το λέει. Αυτό ποτέ δεν το θέλαμε. Δεν είναι στο πρόγραμμά μας. Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική, αλλά όχι να κατέβω εγώ».

«Πιο πολύ μπορώ να προσφέρω εκτός της πολιτικής, παρά εντός» είπε με τη σειρά του και ο Νικόλαος, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα. «Προσφέρω με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Πάντα θα κοιτάξω το καλό της πατρίδας» κατέληξε.