Σε περίπου έναν μήνα, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και, μάλιστα, η τελετή ενθρόνισης θα έχει και ελληνικό χρώμα, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (06/04).

Ειδικότερα, στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα δώσουν το «παρών» και μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ALPHA, η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία, και ο πρωτότοκος γιος τους, Παύλος Γλύξμπουργκ, είναι καλεσμένοι. Ωστόσο, θα απουσιάζει η Μαρί-Σαντάλ, καθώς οι προσκλήσεις είναι αυστηρά προσωπικές και σχετικά λίγες.

Όπως είναι γνωστό, την – άλλοτε – ελληνική βασιλική οικογένεια και τη βρετανική βασιλική οικογένεια συνδέουν δεσμοί αίματος και φιλίας. Ο Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους νονούς του Γουίλιαμ και ο ίδιος μαζί με την Άννα-Μαρία ήταν ένα από τα φιλικά ζευγάρια του Καρόλου και της Καμίλα.

Πάντως, εκπρόσωποι της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας έχουν λάβει πρόσκληση σε όλους τους βασιλικούς γάμους και παρευρέθησαν και στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ακόμα, στην κηδεία του Κωνσταντίνου, τη βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσώπησε η Πριγκίπισσα Άννα, ενώ δική του εκπρόσωπο έστειλε και ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Με ελληνική μουσική η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα έχει και ελληνικό χρώμα, με τον βασιλιά να τιμά και την ελληνική καταγωγή του πατέρα του, αλλά και να δείχνει τον δικό του σεβασμό στην Ορθοδοξία. Ζήτησε, λοιπόν, ελληνορθόδοξη μουσική για τη στέψη του και κατόπιν αιτήματος του ίδιου του βασιλιά, το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) θα εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής.

Μέλη του συνόλου, που δημιουργήθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Δρα Αλέξανδρο Λίγκα (ιδρυτή και διευθυντή του διεθνούς φήμης φωνητικού συνόλου Cappella Romana), έχουν υπηρετήσει ως ιεροψάλτες σε καθεδρικούς ναούς και ενορίες, ως δάσκαλοι της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και σε επαγγελματικές χορωδίες όπως η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν ότι η μουσική στη στέψη του νέου μονάρχη θα περιλαμβάνει έναν νέο Ύμνο Στέψης (Coronation Anthem) από τον Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και ακόμα 11 κομμάτια που παραγγέλθηκαν προσωπικά από τον βασιλιά Κάρολο σε παγκοσμίου φήμης Βρετανούς συνθέτες.

Επίσης, θα περιλαμβάνεται και ένα Εμβατήριο Στέψης (Coronation March) από τον Σκωτσέζο συνθέτη, Πάτρικ Ντόιλ.

Photo credits: Shutterstock