Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκτεθειμένη σε ένα επικό ενεργειακό σοκ με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να σπάνε ρεκόρ, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει την απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές.

«Η αβεβαιότητα για το πώς θα επιλυθεί αυτή η σύγκρουση και οι ελλείψεις πετρελαίου είναι άνευ προηγουμένου. Δεδομένου του βασικού ρόλου της Ρωσίας στον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό», έγραψε η τράπεζα Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου είναι αναγκαία για τις ΗΠΑ, καθώς οι κυρώσεις οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και τελικά στέλνουν περισσότερα χρήματα στη Μόσχα.

Εάν και άλλα δυτικά έθνη, όμως, ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικής και απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο, οι τιμές του αργού μπορεί να εκτοξευθούν έως και τα 240 δολάρια το βαρέλι αυτό το καλοκαίρι, προειδοποίησε σε έκθεση η Rystad Energy. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε ένα κενό περίπου 4,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στην αγορά, ενώ δεν υπάρχουν άμεσοι αντικαταστάτες είπε η Rystad.

Αν αυτό συμβεί, τότε θα μιλάμε για την πέμπτη μεγαλύτερη κρίση στον ενεργειακό τομέα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά δηλαδή από το εμπάργκο αραβικού πετρελαίου το 1973, την Ιρανική επανάσταση το 1978, τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ το 1980 και τον πόλεμο Ιράκ-Κουβέιτ το 1990.

Οι προειδοποιήσεις της Goldman Sachs

Το ρωσικό πετρέλαιο δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Ακόμα κι αν γίνει εφικτή η έκτακτη χρήση αποθεμάτων πετρελαίου, την υψηλότερη παραγωγή από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και την πιθανή άρση των κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, δεν θα υπάρξει ουσιαστική λύση. Η Goldman Sachs είπε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα μείνει χωρίς απόθεμα και μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε αύξηση τιμών. Ο κόσμος θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί λιγότερο πετρέλαιο, καθώς δεν θα υπάρχει η ίδια ζήτηση.

Η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση στην τιμή του Brent στα 135 δολάρια, από 98 δολάρια. Η τιμή του Brent θα κινείται στα 115 δολάρια το επόμενο έτος, από 105 δολάρια. Την ίδια ώρα, σαν απάντηση στην εκτόξευση των τιμών, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί. Η εστίαση των πετρελαϊκών εταιρειών στην επιστροφή μετρητών στους μετόχους, όμως, έχει πάει πίσω την παραγωγή. Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα παράγουν περίπου 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. H πρόβλεψη αυτή συνάδει με την πρόβλεψη της ΕΙΑ (Energy Information Administration), ειδικά μετά από την αύξηση στις τιμές το 2008.

Ωστόσο, η EIA ζητά αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2023, κάνοντας λόγο για κατά μέσο όρο 13 εκατομμύρια βαρέλια, αντί για 12,6 εκατομμύρια. Το ετήσιο ρεκόρ σημειώθηκε το 2019, όταν παράγονταν στις ΗΠΑ 12,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr: 

Ρωσία: Πώς ο Putin «σκότωσε» την ελευθερία του Τύπου

Drone διεμβολίζει ρωσικά τανκς: Το βίντεο που δείχνει την κακή τακτική των Ρώσων