Η απόρριψη του πολωνικού σχεδίου για την εισαγωγή μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, κάνει ξεκάθαρο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ στην προσπάθεια να βοηθήσουν. Πίσω από αυτήν κρύβεται ο φόβος ενός ευρύτερου πολέμου.

Η ανακοίνωση της Πολωνίας ότι ήταν έτοιμη να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη MiG στην Ουκρανία μέσω μιας βάσης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Γερμανία, αιφνιδίασε τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι των δύο χωρών, μέχρι την Τετάρτη, εξακολουθούσαν να συζητούν την προοπτική παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin, μέσω κλήσης στον Πολωνό ομόλογό του, εξέφρασε την αντίθεση του Πενταγώνου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι Πολωνοί αξιωματούχοι είπαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι θα προχωρήσουν στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με αεροσκάφη MiG-29. Λόγω της αυξημένης επιθετικότητας από τη Ρωσία, οι Πολωνοί είπαν στις ΗΠΑ ότι θα χρειαζόταν αντικατάσταση αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Κανένα από αυτά δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι το 2024, δεδομένου ότι ορισμένα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, έχουν μπει ήδη στη λίστα αναμονής για τα μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής. Έτσι, η Πολωνία θεώρησε ότι έπρεπε να παγώσει την ιδέα. Μετά από τις επιτακτικές εκκλήσεις του Zelensky και από λαϊκή απαίτηση, οι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η δημόσια υποστήριξη άφησε την κυβέρνηση με ελάχιστη επιλογή από το να υποστηρίξει δημόσια την ιδέα, ακόμα κι αν ορισμένοι αξιωματούχοι ήταν δύσπιστοι.

Οι ΗΠΑ έστειλαν δημόσια μηνύματα ότι η απόφαση ήταν αποκλειστικά της Πολωνίας. Ο Blinken είπε στο CBS την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» στην Πολωνία να στείλει τα τζετ, παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα. Οι ισχυρισμοί του απογοήτευσαν την Πολωνία και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας το βράδυ της Τρίτης έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι θέλουν να μεταφέρουν τα αεροσκάφη στις ΗΠΑ, μέσω της αεροπορικής βάσης Ramstein στη Γερμανία, για να στείλουν οι ΗΠΑ απευθείας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ απέρριψαν αμέσως το αίτημα και κάπως έτσι έληξε άδοξα η «επιχείρηση».

Το επεισόδιο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ μένουν εκτός της σύγκρουσης, και κάνουν τόσα όσα για να μην προκληθεί ένα ευρύτερο επεισόδιο. Η συμμαχία έμεινε ενωμένη στην αρχή του πολέμου, όταν επέβαλε κυρώσεις και παρείχε βοήθεια ασφαλείας. Βέβαια, η απόρριψη του σχεδίου της Πολωνίας, έγινε αφότου ο υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, είχε εγκρίνει την ιδέα. Ένας ανώτερος νομοθέτης του GOP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) είπε ότι υπάρχουν διαιρέσεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με το πώς πρέπει να δράσουν για να μην υπάρξουν κλιμακωτές αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας.

Η Πολωνία μπορεί να μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας, μετά από τις σπασμωδικές της κινήσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την Πολωνία, που έκανε γνωστή την πρότασή της. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει τα τζετ που πετάνε στην Ουκρανία από μια βάση του ΝΑΤΟ ως επίθεση, σύμφωνα με το CNN.

Πώς έχουν στηρίξει οι ΗΠΑ την Ουκρανία μέχρι στιγμής

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προβεί στην παροχή όπλων και της επιβολής κυρώσεων όπως η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά από έκκληση του Zelensky. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας ασφαλείας ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε για την Ουκρανία έχει σταλεί. Επίσης, μέλη του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν στείλει 7.000 αντιαρματικούς πυραύλους και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Δεν εφαρμόζουν, όμως, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να παρέχουν στην Ουκρανία μαχητικά MiG-29 παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου. Την ίδια ώρα Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν την κυβέρνηση Biden να κάνει περισσότερα, καθώς και άλλες χώρες προβαίνουν σε αντίστοιχες ενέργειες.

O kαλύτερος τρόπος για να στηρίξουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία ήταν να παράσχουν συστήματα αντιτεθωρακισμένων και αεράμυνας, όπως πυραύλους εδάφους-αέρος και συστήματα αεράμυνας εδάφους. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Liz Truss, για παράδειγμα δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, αν και δεν επιδιώκει να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Blinken πάντως ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με Πολωνούς αξιωματούχους για να μεταφέρουν τα αεροπλάνα στην Ουκρανία και αμερικανικά τζετ, ενώ διαβουλεύονται και με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για πώς να παρέχουν μαχητικά αεροσκάφη. Οι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Σλοβακία, που διαθέτουν επίσης μαχητικά αεροσκάφη.