Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε γράψει εδώ για το πώς η Ουκρανία έχει εξοπλιστεί με drones από την Τουρκία που μπορούν να καταφέρουν σημαντικά χτυπήματα στον ρωσικό στρατό και να καθυστερήσουν την επέλαση του, δίνοντας χρόνο στα ουκρανικά στρατεύματα να θωρακιστούν ή να εξασφαλίσουν διαφυγή για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Τις τελευταίες ώρες λοιπόν κάνει τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο, στο οποίο ένα ουκρανικό drone διεμβολίζει ρωσικά τανκς και ακολουθούν εκρήξεις.

Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε στον περιφερειακό δρόμο Ε95 του Κιέβου και αποτυπώνει την φτωχή τακτική προσέγγιση των Ρώσων, οι οποίοι είδαν σε αυτή την περίπτωση μια σειρά από τανκς να οπισθοχωρούν και να καταστρέφονται, ενώ πέθανε και ο επικεφαλής της επιχείρησης. Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται σε ένα ανατολικό πέρασμα προς το Κίεβο και αποτελεί μια από τις εξηγήσεις που οι Ρώσοι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εισβάλλουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας δεν οδήγησαν σε κάποια συμφωνία έστω στα μονοπάτια διαφυγής των ανθρώπων, ενώ εξίσου μάταιη αποδείχτηκε και η συνάντηση στην Αττάλεια. Από εκεί, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Putin, έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο προς τη Ρωσία και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξισορροπήσει τις απώλειες, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για συνάντηση του Putin με τον Zelensky, ξανά στην Τουρκία, που αποτελεί τον μεσάζοντα ειρήνης.

Ο Sergey Lavrov, δεξί χέρι του Putin και υπουργός Εξωτερικών, ισχυρίστηκε πως η Ρωσία δεν έχει επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά η κατάσταση εκεί αποτέλεσε απειλή για τη Ρωσία και ήταν αναγκασμένη να επέμβει. Παράλληλα, απάντησε αρνητικά στα σενάρια που θέλουν τη Ρωσία να επιτίθεται και σε άλλες χώρες.

Ο Lavrov συναντήθηκε στην Αττάλεια με τον ομόλογό του από την Ουκρανία, Dmytro Kuleba και έβαλε κατά της Δύσης, την οποία αποκάλεσε επικίνδυνη, καθώς παραβιάζει τις ηθικές αξίες με το να μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία. Δεσμεύτηκε από την πλευρά του να πάψει η Ρωσία να έχει οποιαδήποτε σχέση εξάρτησης από τη Δύση.

Από την πλευρά της Ευρώπης, Olaf Scholz και Emmanuel Macron συνομίλησαν με τον Vladimir Putin την Πέμπτη και του ζήτησαν να σταματήσουν τα πυρά άμεσα και να βρεθεί μια λύση μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις. Παρά το ότι ο Macron είχε αναφερθεί με σκληρή γλώσσα στον Putin πριν μερικά 24ωρα, η συνομιλία τους ήταν στο πλαίσιο του τυπικά θετικού και δεσμεύτηκαν να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους.