Με την κατάθεση του εντατικολόγου και υπευθύνου της ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίου, συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας με κατηγορούμενη τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Από σήμερα οι δικαστές εξετάζουν το επόμενο κομβικό σημείο της νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας, στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Σήμερα ωστόσο η Ρούλα Πισπιρίγκου έφτασε στο δικαστήριο περπατώντας με δυσκολία.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας, σε δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο πριν την έναρξη της δίκης, η 34χρονη “έχει ένα αυτοάνοσο, το οποίο της δημιουργεί προβλήματα σε όλο το σώμα”.

Χθες η κατηγορούμενη δεν παρευρέθηκε στη δικαστική αίθουσα, καθώς είχε εδώ και καιρό προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό. Όπως επεσήμανε ο συνήγορος υπεράσπισής της, “της έγινε μια επέμβαση και συγχρόνως βιοψία στο πόδι”.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος του δικαστηρίου, πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου έγινε έξω φρενών. Η ένταση ξέσπασε μόλις η πρόεδρος της έδρας αντιλήφθηκε ότι από το Δικαστικό Μέγαρο όπου κατέθετε η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καραντζά, απουσίαζαν τόσο ο Αλέξης Κούγιας και η συνεργάτιδα του, όσο και η κατηγορούμενη, η οποία εντελώς απροειδοποίητα επικαλέστηκε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.

Η αναφορά στο «Μινχάουζεν» έβγαλε εκτός δικαστηρίου τη Ρούλα

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε σήμερα ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ο Ανδρέας Ηλιάδης .

Η κατηγορούμενη παρακολουθούσε με προσοχή την κατάθεση του μάρτυρα μέχρι τη στιγμή που αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν οπότε βγήκε από τη δικαστική αίθουσα. Παρών σήμερα στη δίκη ήταν και ο πατέρας της Τζωρτζίνας Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την κρίσιμη μαρτυρία.

Ο εντατικολόγος χαρακτήρισε της ανακοπή της μικρής κάτι «σπάνιο, αιφνίδιο στα παιδιά» περιέγραψε τις κρίσιμες ώρες της διακομιδής του παιδιού. «Ήρθε η μικρή Τζωρτζίνα διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο κ. Χασαπόπουλο. Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού και μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την ένταση του».

Μέσα στα επόμενα λεπτά αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του περιστατικού λέγοντας: Αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν. Πήραμε και την πληροφορία ότι υπήρχαν δυο ακόμη θάνατοι στην οικογένεια. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες όπως το πόση ώρα έγινε καρδιακή αναζωογόνηση».

«Διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα» πρόσθεσε ο μάρτυρας.

«Ήταν μια δραματική νύχτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας ο οποίος πρόσθεσε πως το παιδί σταθεροποιήθηκε στις 5 το πρωί όταν και ενημέρωσε τους «θλιμμένους γονείς» που περίμεναν ότι «θα πολεμήσουμε, θα είμαστε κοντά σας».

Αποκαλυπτικός ήταν ο εντατικολόγος όταν ανακάλεσε στη μνήμη του τη στιγμή που παίρνοντας το ιστορικό της οικογένειας ενημερώθηκε από τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι είχαν φύγει από τη ζωή αλλά δυο παιδιά.

Ο θάνατος της Μαλένας που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια τον έκανε να επικοινωνήσει με «την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο». «Μίλησα δυο φορές μαζί της και μου είπε ότι δεν είχε πεισθεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό ήταν σημαντικό για μένα για το πως έπρεπε να κινηθώ και πόσο να επεκτείνω τη διερεύνηση της ασθενούς. Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια» είπε τονίζοντας πως τα παιδιά δεν πεθαίνουν αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια.

Αναφερόμενος δε στο θάνατο της Ίριδας ανέφερε πως «πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Η επόμενη κίνηση του ήταν να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο στις αρρυθμίες συνάδελφο του κ. Παπαγιάννη στο Ωνάσειο ενώ «Ξεκίνησε ο περίφημης γονιδιακός έλεγχος». Ο εντατικολόγος χαρακτήρισε «αφρόκρεμα» της χώρας τους γιατρούς που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της Τζωρτζίνας. «Απευθυνθήκαμε στον κ. Αναστασάκη που τον παρακάλεσα να μη πάρει χρήματα γιατί η οικογένεια δεν είχε. Είναι πολύ ακριβή διαδικασία, αλλά ο Αναστασάκης το κατάφερε και το έκανε» συμπλήρωσε ο κ. Ηλιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός, ήταν ο πρώτος που είχε εκφράσει προβληματισμό για την συμπεριφορά της κατηγορούμενης, πλέον, μετά την ανακοπή που υπέστη το παιδί η οποία οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια. Μάλιστα, έβαλε στο τραπέζι την πιθανότητα να υπάρχει στη μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η κατηγορούμενη βγήκε από τη δικαστική αίθουσα τη στιγμή που ο μάρτυρας άρχισε να εξηγεί την συγκεκριμένη διαταραχή.