Ορατό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, αναφέρει ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, με τη λογική να λέει πως η περίοδος των γιορτών είναι η πιο κρίσιμη και φέτος και θα καθορίσει το τι θα δούμε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου των τουλάχιστον 10.000 κρουσμάτων στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μεταλλάξεις, η Δέλτα και η Όμικρον, που είναι σε έξαρση, με την Όμικρον μάλιστα να είναι πολύ πιο μεταδοτική λόγω των 32 στελεχών που διαθέτει στην πρωτεϊνική της ακίδα.

Μπορεί λοιπόν να πρόκειται για μια, όπως δείχνουν τα πρώτα ερευνητικά ευρήματα, μετάλλαξη που κινείται σε πιο ήπιους ρυθμούς σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά το γεγονός ότι μεταδίδεται περισσότερο, σημαίνει ενδεχομένως περισσότερα κρούσματα, άρα ποσοτικά ίδιος αριθμός βαριά νοσούντων και νοσηλευομένων. Ειδικά για τους ανεμβολίαστους ο κίνδυνος παραμένει, τονίζει ο επιδημιολόγος κ. Μαγιορκίνης.

«Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».

«Στα σχολεία εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης» λέει ο Μαγιορκίνης

Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας είναι πάντως αυτό που εξηγεί και στο οποίο συναινούν επιστήμονες σε πολλές χώρες, ότι η πίεση από την Όμικρον φαίνεται να είναι μικρότερη.

«Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις  3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα, την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη».

Τέλος, όσον αφορά στα σχολεία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως κάνουν τέτοιο έλεγχο που τα δεδομένα τους είναι σχεδόν απόλυτα πως δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης από εκεί, άρα δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα παύσης τους στη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής που θα γίνει τη Δευτέρα.