Νέα προκλητική κίνηση από την Ρωσία: Ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα;

Νέα προκλητική κίνηση από την Ρωσία: Ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα;

Ρωσική προξενική Αρχή στα κατεχόμενα σχεδιάσει να ανοίξει η Ρωσία σε μία νέα σειρά προκλητικών κινήσεων προς την Δύση

Ρωσική Προξενική Αρχή σκοπεύει να δημιουργήσει η Μόσχα στην Βόρεια Κατεχόμενη Κύπρο, στρέφοντας το βλέμμα της προς την τουρκική διπλωματία. Η Ρωσία φαίνεται να παίρνει ξεκάθαρη θέση στο κυπριακό ζήτημα τώρα, μετά την διευκόλυνση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού της Ελλάδας προς την Ουκρανία μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, η Μόσχα είχε προσεγγίσει τις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2021 προκειμένου να ενημερώσει για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα. Τα βήματα της κίνησης αυτής φαίνεται να προχωράνε τώρα με τον Πόλεμο στην Ουκρανία οπότε και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο.

Ακόμη, είχε προηγηθεί μία προκλητική δήλωση δια τους στόματος του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ περί «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου», με τον αξιωματούχο να δηλώνει ότι «Η ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε μονομερώς στο βορρά», προσθέτοντας ότι «Κανείς δεν αρνείται ότι είναι μέρος του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αρμόδιες πηγές από τη Λευκωσία, με τις οποίες, όπως υποστηρίζει το sigmalive, ήρθε σε επικοινωνία για το δημοσίευμα της Καθημερινής, δεν αρνήθηκαν τη ρωσική βολιδοσκόπηση περί εξακρίβωσης των διαθέσεων της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά στην πρόθεσή τους να ρυθμίσουν το θέμα της προξενικής αρωγής στα κατεχόμενα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Στάνισλαβ Οστάτσι διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει προξενείο στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει ωστόσο πως υπάρχουν σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σανγκάη: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι μετά το σκληρό lockdown – «Μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε;»

Ώρα μηδέν για τη Μαριούπολη: Ετοιμάζεται για την τελική μάχη – «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους»

Marine Le Pen: Κατηγορείται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ ευρωπαϊκού δημόσιου χρήματος