Η Μαριούπολη, η πόλη της Ουκρανίας που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη, ετοιμάζεται για την τελική μάχη, αφού μετά το τελεσίγραφο της Ρωσίας να καταθέσουν τα όπλα και να σώσουν τις ζωές τους, υπάρχει έντονος κίνδυνος για κλιμάκωση. Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πως θα κλείσει, προειδοποιώντας ότι όσοι παραμένουν στην πόλη θα «φιλτράρονται».

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους», έλεγε χαρακτηριστικά το τελεσίγραφο των Ρώσων.

Όσοι κι αν πολιορκείται, η Μαριούπολη ακόμα είναι όρθια. Οι Ρώσοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι ελέγχουν τις αστικές περιοχές της πόλης, ωστόσο οι Ουκρανοί επιμένουν ότι δεν έχει χαθεί. «η πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης δεν έχει ακόμη πέσει παρά τις ρωσικές απαιτήσεις να παραδοθούν οι Ουκρανοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal και ξεκαθάρισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις «θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος», δίνοντας το στίγμα ότι αναμένονται σφοδρές μάχες στην πόλη.

Στρατηγικός στόχος η Μαριούπολη

Η ουκρανική πόλη ήταν από τις πρώτες που βομβαρδίστηκε και που στη συνέχεια, συνέχιζαν οι Ρώσοι να θέλουν να τη καταλάβουν. Οι άνθρωποι εκεί έζησα (και ζουν) δραματικές στιγμές. Η στρατηγική θέση της Μαριούπολης είναι ο στόχος της Ρωσίας.

Κι αυτό γιατί βρίσκεται μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας (δυτικά) και της περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά), η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στη Ρωσία την επιλογή να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και να ελέγξει ολόκληρη τη βόρεια ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.

Volodymyr Zelensky: Όσο καθυστερείτε τα όπλα, τόσο η Ρωσία θα αφαιρεί ζωές

Στη βραδινή ομιλία του, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε περισσότερα όπλα, χαρακτηρίζοντας την καθυστέρηση ως «άδεια» στη Ρωσία να αφαιρέσει κι άλλες ζωές Ουκρανών. «Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την άμυνα. Είμαστε ευγνώμονες σε όσους πραγματικά βοηθούν με ό,τι μπορούν. Όμως όσοι έχουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν την παροχή τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η τύχη αυτής της μάχης εξαρτάται και από αυτούς.

Η 53η μέρα του πολέμου τελείωσε και περιμένουμε απαντήσεις σε κάποια σημεία των ερευνών μας για τα όπλα εδώ και 53 μέρες. Και ορισμένες απαντήσεις διατυπώνονται έτσι ώστε η παράδοση να μπορεί να ξεκινήσει μόνο τον Μάιο. Μιλάω ευθέως σε τέτοιες περιπτώσεις: κάθε καθυστέρηση στα όπλα, κάθε πολιτική καθυστέρηση είναι μια άδεια για τη Ρωσία να αφαιρέσει τις ζωές Ουκρανών . Έτσι το ερμηνεύει η Ρωσία. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπε ο Zelensky.

6 νεκροί και 8 τραυματίες από επίθεση στο Λβιβ

Την ίδια ώρα, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Λβιβ. Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λβιβ, Maksym Kozytsky, προέτρεψε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε επιδρομές πυραύλων σε διάφορες περιοχές της πόλης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη. Ο προεδρικός σύμβουλος, Mykhailo Podolyak, είπε για τις επιθέσεις: «Πέντε ισχυρές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το Λβιβ. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να επιτίθενται βάρβαρα στις ουκρανικές πόλεις από αέρος, δηλώνοντας κυνικά σε όλο τον κόσμο το ‘δικαίωμά’ τους να σκοτώνουν Ουκρανούς».

Με πληροφορίες από Guardian