Ενός κακού μύρια έπονται. Η κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ (Silicon Valley Bank και Signature Bank) φαίνεται πως δεν απέτρεψε τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος στις αγορές, την επικράτηση ενός καθεστώτος φόβου. Παρά την αποφασιστική και εντός 72 ωρών παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν. Ακόμη χειρότερα φαίνεται πως αυτή ήταν μόλις η αρχή ενός ντόμινο εξελίξεων, οι οποίες μπορεί να κάνουν να φαίνεται ως και πταίσμα αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Η Credit Suisse βρίσκεται σήμερα στα χείλη όλων…

H Credit Suisse ήταν εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για τους γνωρίζοντες

Καιρό υπήρχαν ανησυχίες για την κατάσταση της ελβετικής τράπεζας, η οποία είχε ανακοινώσει διαδοχικά υψηλές ζημίες. Ήταν σαν φωτιά που σιγόκαιγε. Και η οποία περίμενε κάτι για να φουντώσει. Κάτι που συνέβη σήμερα. Η μετοχή της κατέρρευσε, χάνοντας περί το 30% της αξίας της καταγράφοντας το χαμηλότερο ever ρεκόρ της, στα 1,5 ελβετικά φράγκα. Η συναλλαγή της μετοχής διακόπηκε, το ίδιο και αυτή της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).

Βουτιά παντού – Τι πυροδότησε την αναστάτωση, η σύνδεση με την Lehman Brothers

Σαν ντόμινο, ο «κατήφορος» της ελβετικής τράπεζες παράσυρε και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς μετοχών Stoxx 600 σημείωσε πτώση άνω του 2%, με τον δείκτη των τραπεζών να σημειώνει βουτιά έως και 7%. Είναι εξόχως ενδιαφέρον αν θα κάνει κάτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επανεξετάζοντας την πολιτική της. Οι συνέπειες, όπως είναι λογικό, επηρεάζουν και τις ΗΠΑ, με τα προσυμβόλαια του Dow Jones να προμηνύουν πτώση σχεδόν 600 μονάδων. Βαριές απώλειες αναμένονται και στους S&P 500 – Nasdaq.

Η αναστάτωση πυροδοτείται από την άρνηση της Saudi National Bank, δηλαδή του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, να παρέμβει. Έχει το 9,9% των μετοχών και δεν θέλει να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της. Ταυτόχρονα, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, τουλάχιστον αυτό είπε ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν.

Παρεμπιπτόντως, το όνομα του με λατινικούς χαρακτήρες γράφεται Lehmann, σε ένα ανησυχητικό παιχνίδισμα της μοίρας με το 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers… Ο οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί πάντως, γνωστός ως Dr Doom, δήλωσε ότι η διαφαινόμενη κατάρρευση της Credit Suisse είναι «στιγμή αλά Lehman»…