Μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα, έπρεπε να πάρει μπρος μετά τη δολοφονία ενός 19χρονου ανθρώπου. Το παρελθόν δεν αλλάζει και στόχος πρέπει να γίνει ώστε ο Άλκης να αποτελεί το σημείο αναφοράς για το τέλος των νεκρών για «οπαδικούς» λόγους. Έτσι, ο Άρειος Πάγος παρενέβη και απέστειλε εγκύκλιο με την οποία ζητάει απ΄όλους τους εισαγγελείς της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή και να εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα για την αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας σχετικών με τον αθλητισμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιεισαγγελέας Ζαχαρίας Κοκκινάκης, που είναι και αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, ζητά να τρέξουν οι διαδικασίες για άνοιγμα δικογραφιών και ακροαματική διαδικασία, ζητά να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές σε συλληφθέντες και τέλος απαιτεί την ταυτοποίηση των δραστών.

Με την εγκύκλιο του ο αντιεισαγγελέας θέτει ζήτημα εγκληματικών οργανώσεων σε περίπτωση που οι αξιόποινες πράξεις τελούνται από πολλούς δράστες και τονίζει ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με “οπαδικά” κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Ένα σημαντικό πρόβλημα που χρήζει αλλαγής σύμφωνα με τον κ. Κοκκινάκη, αφορά σε δικογραφίες που μπαίνουν στο αρχείο άγνωστων δραστών γιατί δεν είναι δραστική η αντιμετώπιση των εγκλημάτων που θα φέρει και την ταυτοποίηση.

Σφίγγει ο κλοιός για τους συνδέσμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ως προς τις ποινές που επιβάλλονται μέχρι σήμερα, ο κ. Κοκκινάκης ζητά να μην υπάρχει αναστολή της ποινής σε όσους συλλαμβάνονται για τέτοια αδικήματα και να μην τους παρέχεται καμία δυνατότητα για αξιοποίηση της ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα, να αποκλείονται οι ένοχοι για 2 ως 5 έτη από κάθε αθλητική εκδήλωση. Για να μπορούν να έχουν αξία οι ποινές, η εισήγηση του αντιεισαγγελέα είναι να υπάρχουν fast track διαδικασίες, με την εκδίκαση να ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών και να μην υπάρχει αναστολή εκτέλεσης της απόφασης επειδή εκκρεμμεί η έφεση.

Από το μικροσκόπιο του ανώτατου δικαστικού λειτουργού δε λείπυον οι σύνδεσμοι οπαδών, με τις περισσότερες να λειτουργούν παράνομα, να μην έχουν ειδική άδεια και γι΄αυτό θα πρέπει να τιμωρούνται με τον Ποινικό Κώδικα.

«Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από “οπαδικά” κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί “ως φίλαθλοι” σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν “ορμητήρια” των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Αυτή η εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο σφίγγει τον κλοιό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου αυξάνονται οι αστυνομικές έρευνες σε συνδέσμους, με τα ευρήματα να σοκάρουν.