Η πρώτη ματιά στα έγγραφα του Partygate, που διέρρευσαν, επιβεβαιώνει ότι οι παρευρισκόμενοι στα λεγόμενα κορονοπάρτι της Downing Street απάντησαν σε ερωτηματολόγιο της αστυνομίας σχετικά με το σκάνδαλο. Φαίνεται να τους ρωτά αν έχουν μια «καλή δικαιολογία» για να παρευρεθούν σε συγκεντρώσεις που «σπάνε» τo lockdown.

Πριν από ήμερες, λοιπόν, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα έλθει σε επαφή με «πάνω από 50 πρόσωπα» και θα τους πάρει καταθέσεις για το σκάνδαλο partygate. Ο Boris Johnson είπε ότι παραβρέθηκε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, λόγω επαγγελματικών καθηκόντων. Ένα αντίγραφο των ερωτηματολογίων, που πρόβαλε το ITV, δείχνει ότι η αστυνομία προειδοποιεί τα μέλη. «Δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα, αλλά μπορεί να βλάψει την υπεράσπισή σας εάν απαντήσετε όταν ερωτηθείτε κάτι, που στη συνέχεια θα πάει στο δικαστήριο. Οτιδήποτε πείτε μπορεί να αποδειχθεί».

Ζητήθηκε από τον παραλήπτη να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του σε μια συγκεκριμένη εκδήλωση. Επίσης, το ερωτηματολόγιο που διέρρευσε δείχνει ότι ρωτήθηκαν επίσης: «Ποιος ήταν ο σκοπός της συμμετοχής σας σε αυτή τη συγκέντρωση;» και «αλληλεπιδράσατε ή κάνατε κάποια δραστηριότητα με άλλα άτομα που ήταν παρόντα στη συγκέντρωση. Εάν ναι, δώστε λεπτομέρειες».

Σαν επιλογή, που μπορούσε να τους απαλλάξει από τις κατηγορίες, υπήρχε μια «νόμιμη εξαίρεση» ή «εύλογη δικαιολογία» για τη συμμετοχή τους. Ο Johnson μάλιστα φέρεται να έχει προσλάβει δικηγόρο για να τον βοηθήσει να συντάξει τις απαντήσεις του, οι οποίες υποβλήθηκαν πριν από την προθεσμία της περασμένης Παρασκευής. Τα ερωτηματολόγια έχουν «νομικό καθεστώς» και θα πρέπει να συμπληρωθούν «με ειλικρίνεια».

Εξακολουθούν να αποστέλλονται ερωτηματολόγια σε ορισμένους αξιωματούχους. Η Met (αστυνομία του Λονδίνου) θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις για τις 12 συναθροίσεις το 2020 -2021 που παραβιάζανε το lockdown.