Την ώρα που η πολιτική επιπλέει σε ταραγμένα νερά, από τότε που ο Vladimir Putin διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, το σκάνδαλο Partygate, που πολλοί παρατηρητές του Westminster προέβλεψαν ότι θα ανέτρεπε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, μπήκε στο συρτάρι. Ωστόσο, χθες, ένα νέο επεισόδιο κυκλοφόρησε, καθώς η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε ότι θα εκδώσει 20 πρόστιμα για τις εκδηλώσεις που παραβίασαν τους κανόνες της πανδημίας.

Κι αυτή είναι η πρώτη σημαντική εξέλιξη από τότε που η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει τις εκδηλώσεις που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ, κατά τη διάρκεια του lockdown. Αρκετοί βουλευτές παρόλο που κατηγόρησαν την κοινοβουλευτική ομάδα του Boris για εκφοβισμό και εκβιασμό και ενώ η Βρετανία βιώνει μια «κρίση ηγεσίας» μετά τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, με πολλούς πολιτικούς να καλούν τον Τζόνσον σε παραίτηση, υπολόγισαν εκ νέου πως λόγω της ρωσικής εισβολής, δεν είναι η κατάλληλη ώρα για αλλαγές στην ηγεσία.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για κανέναν εμπλεκόμενο εκτός από τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Simon Case. Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν πως ο πρωθυπουργός θα ξεπεράσει το σκάνδαλο, μιας και η κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Ένας βουλευτής των Tory που άσκησε κριτική στον Johnson είπε ότι «υπάρχει μια αίσθηση ότι περνάμε μέσα από ένα ιστορικό γεγονός και ο πρωθυπουργός δείχνει το σωστό είδος ηγεσίας σε μια τέτοια στιγμή. Φοβάμαι ότι τα πάρτι που παραβίαζαν τους κανόνες, δεν έχουν τόση σημασία πια».

Ο Andrew Mitchell, πρώην συντηρητικός που ακύρωσε μια επιστολή δυσπιστίας στον Johnson, είπε στην Daily Telegraph : «Αν γινόταν ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό αύριο, θα έπρεπε να τον ψηφίσω γιατί διαφορετικά θα πιανόμασταν στα χέρια με τον Putin». Ένας τρίτος βουλευτής, μέλος μιας εξεγερμένης κοινοβουλευτικής ομάδας που εξελέγη το 2019, το επανέλαβε, λέγοντας ότι ήταν δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να «απομακρυνθεί» ο πρωθυπουργός τώρα.

Ο πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να ενίσχυσε τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα. Ένας ανώτερος συντηρητικός προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα έπρεπε να υποθέσει ότι μια πρόκληση ηγεσίας ήταν εκτός συζήτησης.

Η επιβεβαίωση ότι αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γουάιτχολ όντως παραβίασαν τον νόμο εγείρει επίσης την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν προηγουμένως υποστήριξε ότι δεν είχαν παραβιαστεί κανόνες. Η παραπλάνηση θεωρείται παραδοσιακά θέμα παραίτησης. Ο εκπρόσωπος του Jonshon υποστήριξε ότι δεν δέχεται ότι παραπλάνησε τη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κάνει πίσω η Ρωσία: Δε ζητά άμεσα πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο

Βέλγιο: Η εισαγωγή ρώσικων διαμαντιών προκαλεί τον Volodymyr Zelensky

Με πληροφορίες από Politico