Περιεχόμενα
Η περίπτωση της Lia Thomas που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από γυναίκες αθλήτριες, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό γιατί όπως αυτή η τρανς αθλήτρια, έτσι και σε πολλές ακόμα χώρες υπάρχουν περιπτώσεις τρανς ατόμων που θέλουν να αλλάξουν την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται. Αυτό το ζήτημα έχει φέρει στην επιφάνεια ένα debate στη Βρετανία με αφορμή την ποδηλάτρια Emily Bridges, σχετικά με το πόσο δίκαιο και ηθικό είναι να αγωνίζονται τρανς γυναίκες στη γυναικεία κατηγορία, δεδομένου ότι έχουν ένα βιολογικό πλεονέκτημα που μειώνεται μεν με τις ορμόνες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Στη Βρετανία είναι η περίπτωση της ποδηλάτριας Emily Bridges, η οποία είχε αιτηθεί να αγωνίζεται στην κατηγορία των γυναικών και ετοιμαζόταν για τον πρώτο της αγώνα, όμως το αρμόδιο σώμα δεν ενέκρινε τη συμμετοχή της.
Σε μια συζήτηση που περιελάμβανε την κυβερνητική προσέγγιση στον αποκλεισμό των θεραπειών μετάβασης, ο Boris Johnson δήλωσε ότι «δεν θεωρώ πως βιολογικά άνδρες πρέπει να συμμετέχουν σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα. Μπορεί να είναι κάτι αμφιλεγόμενο αυτό που λέω, αλλά μου φαίνεται λογικό. Επίσης, πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν χώρους – σε νοσοκομεία, φυλακές ή αποδυτήρια – που να είναι αποκλειστικά για εκείνες. Μέχρι εκεί έχω αναπτύξει τις σκέψεις μου γι΄αυτό το ζήτημα.
Αν αυτό με θέτει σε σύγκρουση με κάποιους άλλους, τότε πρέπει να το δουλέψουμε. Δε σημαίνει πως δεν έχω βαθιά κατανόηση για τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξου φύλο, να κάνουν τη μετάβαση και είναι ζωτικό να τους δώσουμε τη μέγιστη αγάπη και στήριξη σε αυτές τις αποφάσεις τους.
Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα όμως και δε μπορούν να λυθούν με μια άμεση και απλή νομοθεσία. Χρειάζεται σκέψη για να μην αδικηθεί κανείς».
Γιατί ο Boris Johnson χρωστάει την πολιτική του επιβίωση στον Vladimir Putin
Τι απαντούν LGBTQI οργανώσεις για την Emily Bridges
Φυσικά, η LGBTQI κοινότητα δεν άφησε αναπάντητες αυτές τις δηλώσεις, με το Stonewall, μια ΜΚΟ, να δηλώνει πως «τα τρανς άτομα αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους στην απόλαυση των ευεργετημάτων του αθλητισμού και οι εξαιρέσεις στο να συμμετέχουν είναι εξ ορισμού άδικες. Είναι ένα πολύπλοκο και ραγδαία εξελισσόμενο ζήτημα και δεν υπάρχει ακόμα επιστήμη που να επαρκεί σε αυτό το ζήτημα.
Οι πολιτικές συμπερίληψης πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν σε κάθε άθλημα και είναι ζωτικό να αποφύγουμε ρητορική μίσους που προκαλεί στα τρανς άτομα μια αποστροφή από τα αθλήματα που αγαπούν. Τα τρανς άτομα είναι ακόμα πολύ λίγα στην αθλητική κοινότητα και νιώθουν να αποκλείονται. Ο αθλητισμός έχει τη μοναδική ιδιότητα να ενώνει τους ανθρώπους και είναι σημαντικό οι τρανς να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάθε πτυχή χωρίς να εξαιρούνται ή να κακοποιούνται».
Αυτό το debate ξεκίνησε από μια επιστολή που υπογράφουν κορυφαίες αθλήτριες ποδηλασίας στη Βρετανία, αλλά και βετεράνοι Ολυμπιονίκες, επιστήμονες και ερευνητές, η οποία εστάλη στην ηγεσία της ποδηλατικής ομοσπονδίας, ώστε να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συμμετοχής για τους τρανς που να σχετίζεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης και να ψηφιστούν κριτήρια για τις γυναίκες που να βασίζονται σε βιολογικά χαρακτηριστικά.
Η επιστολή γυναικών αθλητριών
Για την περίπτωση της Emily Bridges, η επιστολή αναφέρει πως σε αυτή την κρίση που προκύπτει, οι γυναίκες αθλήτριες έχουν κάθε διάθεση να μποϋκοτάρουν το άθλημα, αν οι ομοσπονδίες δεν ακούσουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη δικαιοσύνη του αθλήματος.
«Όσοι υπογράφουμε την επιστολή, θέλουμε να αναθεωρηθούν οι παρόντες κανόνες για τα ττρανς άτομα, εκτός κι αν η UCI (Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας) μας παρέχει ατράνταχτες επιστημονικές αποδείξεις ότι οι κανόνες τους εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη για τις γυναίκες αθλήτριες.
Οι κανόνες που ισχύουν είναι ασύμμετροι και κάνουν διακρίσεις και η UCI πρέπει να συμπεριλάβει καλύτερα την ανεξάρτητη φωνή των κορυφαίων αθλητριών».
Η βρετανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας απάντησε σε αυτή την επιστολή ότι «κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα για το προσωπικό μας και τους ποδηλάτες, γι΄αυτό κιόλας δουλεύουμε σκληρά για να παρέχουμε forum σε αυτούς ώστε να μοιραστούν ανοιχτά τις απόψεις τους για την πολιτική μας στη συμπερίληψη των τρανς.
Αυτές οι συζητήσεις είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δέσμευσης μας να μάθουμε και να κατανοήσουμε περισσότερα για το πως ο αθλητικός τομέας μπορεί να πετύχει τη δικαιοσύνη με έναν τρόπο που να εμπεριέχει την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό προς όλους τους αθλητές».
Partygate: Διέρρευσε το ερωτηματολόγιο της αστυνομίας για το σκάνδαλο – Τί απάντησε ο Boris Johnson
Πώς αισθάνεται η Emily Bridges
Η Bridges απαντά σε όλα αυτά πως «Δεν καταλαβαίνω γιατί δε μου επιτρέπουν. Είμαι μια αθλήτρια και θέλω να διαγωνιστώ. Ελπίζω να σκεφτούν ξανά την απόφασή τους σε σχέση με τους κανονισμούς. Δέχομαι ανελέητη παρενόχληση και δαιμονοποίηση απ΄αυτούς που έχουν μια συγκεκριμένη ατζέντα να προωθήσουν. Επιτίθενται σε οτιδήποτε δεν είναι νόρμα. Και το κάνουν χωρίς να νοιάζονται για την υγεία μεμονωμένων ατόμων ή οργανωμένων γκρουπ. Η ιδιωτικότητα μου έχει παραβιαστεί και έχω στοχοποιηθεί και κακοποιηθεί στα social media».
Ο λόγος που η Bridges εκφράζεται με τόσο επιθετικό τρόπο είναι γιατί συμμετέχει ήδη σε μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, όπου ανιχνεύουν τα δεδομένα της αντοχής της και τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, με το αποτέλεσμα να δείχνει μια πτώση 13-16% στη δύναμή της σε διάφορες διαδικασίες.
Η 21χρονη Bridges που έχει βρει υποστήριξη σε αρκετές γυναίκες της ποδηλασίας, ετοιμαζόταν να διαγωνιστεί στο National Omnium Championship στο Ντέρμπι της Βρετανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως αυτό δε συνέβη.
Τον Οκτώβριο του 2020 η Bridges άρχισε ορμονοθεραπεία και το 2021 πήρε μέρος σε μια θεραπεία δυσφορίας φύλου και της δόθηκε έγκριση να συμμετέχει σε αγώνες γυναικών επειδή είχε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ο υπάρχων κανονισμός επιτρέπει τα επίπεδα τεστοστερόνης να είναι κάτω από πέντε νανομόρια ανά λίτρο για περίπου 1 χρόνο πριν τον αγώνα.
Η UCI πάντως δεν έχει ακόμα δώσει έγκριση και γι΄αυτό η Bridges δε μπορεί ακόμα να συμμετέχει ούτε εντός Βρετανίας. Ο κανονισμός της Διεθνούς Ομοσπονδίας τονίζει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη και τον σωστό ανταγωνισμό που επιβραβεύει τις βασικές αξίες και την ουσία του αθλήματος».
Τον Μάιο του 2021 η Emily Bridges αγωνιζόταν ακόμα σε ανδρικές κατηγορίες και έβγαινε 43η ανάμεσα σε 45 ποδηλάτες και τον Σεπτέμβριο ήταν προτελευταία στο Εθνικό Πρωτάθλημα της Ουαλίας, ευρισκόμενη 12 χιλιόμετρα πίσω από τον νικητή. Τον περασμένο μήνα συμμετείχε στον τελευταίο της αγώνα ανδρών στο Πρωτάθλημα των Βρετανικών Πανεπιστημίων στη Γλασκώβη όπου και βγήκε πρώτη.
Debate ανάμεσα στην Διεθνή Ποδηλατική Ομοσπονδία και τη Βρετανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας
Η βρετανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας αναφέρει πως αναγνωρίζει πλήρως την απογοήτευσή της Emily Bridges και ζητά να υπάρξει συμμαχία όλων των ομοσπονδιών και των αρμόδιων φορέων, αλλά και αθλητών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για να βρεθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να συνυπάρξουν όλοι δίκαια, με αξιοπρέπεια και με σεβασμό.
Ο πρόεδρος της UCI, David Lappartient, δήλωσε στο BBC ότι ανησυχεί πως οι τρανς αθλητές μπορεί να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη του συναγωνισμού στην ποδηλασία και αναγνώρισε πως οι υπάρχοντες κανόνες δεν αρκούν. «Αυτό δε σημαίνει πως δεν αναγνωρίζω πλήρως το δικαίωμα των τρανς αθλητών να αγωνιστούν. Όταν μιλάω όμως με καθηγητές της ιατρικής και ειδικούς στο ζήτημα, μου λένε ότι το σώμα πιθανότατα έχει μνήμη του τι είναι ο καθένας και γι΄αυτό τα πλεονεκτήματα της βιολογίας δεν εκλείπουν εντελώς.
Το ζήτημα του δίκαιου συναγωνισμού είναι ένα ερώτημα που πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι και να δούμε αν είναι σωστό να συμμετέχουν στη διάρκεια της μετάβασης στο υψηλότερο επίπεδο. Ή μήπως πρέπει να δούμε και αν αυτό επηρεάζει τη δικαιοσύνη του αθλητισμού; Μπορώ να καταλάβω κάποιες κυρίες που λένε ότι δεν το αποδέχονται. Και σήμερα κι εγώ βλέπω την ένωση των γυναικών της ποδηλασίας εντελώς αντίθετα σε αυτό και αμφισβητούν την UCI. Βρισκόμαστε στη μέση και μας αμφισβητούν όλες οι πλευρές».
Πηγή: BBC
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Lia Thomas: H πρώτη τρανς που κερδίζει σε εθνικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας στις ΗΠΑ