Πάτρα. Ένας 33χρονος άνδρας είναι νεκρός και 14 είναι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του τραγικού δυστυχήματος μετά την κατάρρευση γέφυρας στα Μποζαΐτικα, στην Πάτρα. Επτά τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και ακόμη επτά στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου οι τρεις έλαβαν εξιτήριο.

Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν όλη τη νύχτα τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ατόμων στο σημείο της κατάρρευσης, όπου έχει πέσει και ένας εκσκαφέας. Η γέφυρα, από τις πρώτες που συναντά κανείς από Αθήνα προς Πάτρα, λίγο πριν την πόλη της Πάτρας, κατέρρευσε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Αυτόπτης μάρτυρας για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα. «Γλίτωσα από θαύμα. Βγάζαμε κάτι παλιοσίδερα και έπεσε η γέφυρα πάνω μας. Ήμουν και εγώ από κάτω. Ήμουν στη γωνία και γλίτωσα από θαύμα», δήλωσε ένας άνδρας που ήταν στο σημείο στην τοπική ιστοσελίδα dete.gr, ενώ ανέφερε πως κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται κι άλλοι άνθρωποι.

Εργασίες εδώ και δύο χρόνια

Οι πρώτες μαρτυρίες αστυνομικών που έφτασαν στην περιοχή, έκαναν λόγο για ομάδα Ρομά που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα προκειμένου να προφυλαχθούν από τη ζέστη, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη και κατέρρευσε η γέφυρα. Στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού γίνονταν εργασίες εδώ και δύο χρόνια.

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635). Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Τέσσερις συλλήψεις

Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία σύμφωνα με το pelop.gr. Πρόκειται για τους δύο χειριστές των βαρέων οχημάτων που εκτελούσαν εργασίες την ώρα της κατάρρευσης της γέφυρας, του υπεύθυνου των εργασιών και έναν ακόμη υπάλληλο. Ο ένας από τους χειριστές νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια της Πάτρας.

 

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωση προχώρησε η εταιρία ΑΒΑΞ για την κατάρρευση της γέφυρας στην Αθηνών – Πατρών, καθόσον είχε αναλάβει το έργο αποκατάστασης για λογαριασμό της Ολυμπίας Οδού, η οποία κατασκευάζει το κομμάτι Πάτρα-Πύργος:

«Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι στο 206o χλμ, της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα). Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ταχιάος: «Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας η κατασκευαστική εταιρεία»

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος μίλησε στην ΕΡΤ3 για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, που είχε σαν τραγική συνέπεια τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 14.

«Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας η κατασκευαστική εταιρεία» τόνισε. «Υπάρχουν ερωτηματικά, όπως αν στο συγκεκριμένο εργοτάξιο τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό θα διερευνηθεί, θα το διερευνήσει η εισαγγελία και φυσικά μετά να κρίνει ο φυσικός δικαστής, ο οποίος θα προσωποποιήσει και τις ευθύνες γιατί ευθύνες έχουν πάντα και πρόσωπα. Από ‘κει και πέρα, σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Υποδομών, εμείς θα κάνουμε μία εξαντλητική έρευνα. Η γέφυρα δεν έπεσε μόνη της, γινόταν εργασίες κατεδάφισης και στη φάση της κατεδάφισης έφυγε η γέφυρα. Θα διερευνηθεί κι αυτό αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι εάν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας είναι αυτός, που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες».

 

Το συνδικάτο Οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καταγγέλλει με ανακοίνωση «εργοδοτικό έγκλημα» σημειώνοντας:

«Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε το σύνθημα τα κέρδη τους οι ζωές μας. Το σημερινό έγκλημα έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών σε σαθρό τμήμα της γέφυρας, σε συνθήκες καύσωνα και μεσημεριανές ώρες, Κυριακή, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για τις εργασίες και κανένα μέτρο για την προστασία από τον καύσωνα. Είναι βαριές οι ευθύνες για το σημερινό έγκλημα τόσο της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, όσο και του κράτους. Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ετοιμότητα».

Άκης Τσελέντης: Είχε προειδοποιήσει για την κατάρρευση από το 2019

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετώπιζε η συγκεκριμένη γέφυρα με ανάρτησή που είχε κάνει στα social media πριν από τέσσερα χρόνια.

Πάτρα

Μάλιστα τότε έκρουε το κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα καθώς η συγκεκριμένη γέφυρα έκρυβε μεγάλους κινδύνους με τον σεισμολόγο να διερωτόταν αν έπρεπε να υπάρξει κάποιο θύμα για να υπάρξει κινητοποίηση από τις αρμόδιες Αρχές.

Τι λέει η αντιπολίτευση

«Τόσο η εταιρεία όσο και η κυβέρνηση οφείλουν απαντήσεις για ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ υπάρχουν τραυματίες και εγκλωβισμένοι», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ζήτημα της πτώσης της γέφυρας στα Μποζαΐτικα Πατρών.

Αναφέρει ότι «η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα στη γέφυρα που κατέρρευσε στην Πάτρα παραδέχεται με ανακοίνωσή της ότι σήμερα, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, πραγματοποιούνταν εργασίες κατεδάφισης». Κατόπιν αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Γιατί εκτελούνταν εργασίες σήμερα υπό ακραίες θερμοκρασίες καύσωνα; Ποια ήταν ακριβώς τα μέτρα ασφάλειας που είχαν ληφθεί; Γνώριζε η κυβέρνηση για την επικινδυνότητα της κατάστασης και σε τι ενέργειες είχε προβεί;».

«Στο σημείο είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία»

Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα Ίκαρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας , ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

 

Οι ενέργειες της κυβέρνησης

Εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί Αλεξοπούλου Χριστίνα και Νίκος Ταχιάος εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους, με αφορμή το δυστύχημα που έγινε στην Πάτρα, αλλά και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες που νοσηλεύονται.

Από τις πρώτες στιγμές και χωρίς καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έπραξε τα ακόλουθα:

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος μετέβη άμεσα στην Πάτρα, όπου είχε επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Η κα Αλεξοπούλου σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, επικοινώνησε με την Εισαγγελία.

Εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.