Σχεδόν 2 στους 10 Έλληνες εργαζόμενους απασχολείται αποκλειστικά στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, και οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας υπολογίζονται περί τους 714.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ ως και τον περασμένο Αύγουστο.

Οι παραπάνω αριθμοί αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 16% επί του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, όσο περίπου είναι δηλαδή ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά χαμηλά στους εργαζόμενους που εργάζονται στο Δημόσιο, μάλιστα εμφανίζει το μισό ποσοστό σε σχέση με τις Σκανδιναβικές χώρες που έχουν και τους περισσότερους – αναλογικά – εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή με σχεδόν 1,5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους που αντιστοιχούν σε 1 στους 3 εργαζόμενους στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους, σε απόλυτους αριθμούς έχει η Γαλλία, με πάνω από 6 εκατ. εργαζόμενους, που ωστόσο αναλογικά με τον πληθυσμό της είναι έχει χαμηλό ποσοστό.

δημόσιοι υπάλληλοι

Όσον αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ απασχολούν πάνω από 23 εκατ. εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες τη στιγμή που στο «μικρό αδερφάκι» τους στην Ευρώπη, Μεγάλη Βρετανία, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι στα 5,5 εκατ.

δημόσιοι υπάλληλοι

Η Παιδεία με τους δασκάλους και τους καθηγητές, η Εθνική Άμυνα με τους στρατιωτικούς και η Υγεία με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι οι τρεις κατηγορίες στις οποίες απασχολούνται οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Την ίδια στιγμή εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αιρετών στην Ελλάδα, καθώς με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν 11.198 με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς μέσα στο 2023. Επίσης υπάρχουν ακόμη 53.497 που συνεργάζονται με το δημόσιο μέσω ΝΠΙΔ, συνεργασίας δηλαδή με τον ιδιωτικό τομέα.

δημόσιοι υπάλληλοι
δημόσιοι υπάλληλοι