Πολύ μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Κουβαρά, κοντά στην Κερατέα, καθώς από το ξεκίνημά της μαίνεται ανεξέλεγκτη και καίει κοντά και σε σπίτια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο μοναστήρι της Ιεράς Σκέπης, ενώ έχουν ενημερωθεί και είναι σε επιφυλακή οι κάτοικοι στο χωριό Πέτα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος έξι αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα ενώ η δύναμη της πυροσβεστικής αποτελείται από 55 Έλληνες πυροσβέστες που επιχειρούν μαζί με 31 Ρουμάνους (έφυγαν από τη Νέα Μάκρη) και 5 υδροφόρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Ανάβυσσο «βρέχει» στάχτες, ενώ η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τον λόφο Χελώνι.

πυρκαγιά

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή των Καλυβίων, που είχε αναδασωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η φωτιά δεν πιάνεται».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, απομακρύνονται οι κάτοικοι του Νέου Κουβαρά προς Κερατέα.

πυρκαγιά

Δείτε βίντεο από το σημείο της πυρκαγιάς.

Πλησιάζει τον οικισμό Πέτα-Κουβαρά

Κοντά στον οικισμό Πέτα-Κουβαρά βρίσκεται το πύρινο μέτωπο, προσπαθούμε να σώσουμε τα σπίτια, τόνισε στο OPEN o αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Θανάσης Μακροδημήτρης, ο οποίος τόνισε πως οι φλόγες απέχουν 150 μέτρα από τα σπίτια.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε ο οικισμός Πέτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ενώ μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους του οικισμού να εκκενώσουν προς Κερατέα.

Για την ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που επιχειρεί στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική περιοχή στον Κουβαρά, μίλησε ο εκπρόσωπος του Σώματος Γιάννης Αρτοποιός. Ενημέρωσε επίσης ότι ήδη έχουν σταλεί μηνύματα ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς της περιοχής με κατεύθυνση προς την Κερατέα.

Η επιχείρηση που κάνει αυτή την στιγμή το Πυροσβεστικό σώμα έχει μεγάλες δυσκολίες και λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Το Πυροσβεστικό Σώμα, διά στόματος του κ. Αρτοποιού κάνει έκκληση στους κατοίκους στις γύρω περιοχές να παρακολουθούν τα μηνύματα του 112 και να ακούν τις εντολές των Αρχών της περιοχής ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Πυροσβεστικής και να μην υπάρξουν θύματα.

Για πολύ δύσκολες στιγμές μίλησε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού Δήμητρα Ράπτη που δήλωσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω του έντονου αέρα στην περιοχή που μπορεί να βγάλει εκτός ελέγχου την φωτιά.

Meteo: «Εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι συνθήκες τις επόμενες ώρες» – Μαρουσάκης: «Οι άνεμοι ενδέχεται να υποχωρήσουν μετά τις 21.00, αύριο θα ενταθούν»

Συγκεκριμένα, σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h.

Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ένταση των ανέμων στην περιοχή του Κουβαρά όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη πυρκαγιά από το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Θα υπάρξει μικρή υποχώρηση μετά τις 21.00 το βράδυ, αλλά αύριο θα επανέλθουν με μεγαλύτερη ένταση.

Εκκενώσεις περιοχών – Εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση ακόμα δύο περιοχών εστάλη πριν λίγο. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, οι κάτοικοι των περιοχών Μελισσουργός και Τραμπουριά καλούνται να εκκενώσουν μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το μέτωπο πλέον έχει ξεπεράσει τα τρία χιλιόμετρα και όσο περνά η ώρα όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά γίνεται και μεγαλύτερο.

Η φωτιά έχει φτάσει μέσα στον οικισμό του Μελισσουργού, όπου οι πυροσβέστες έχουν φτιάξει μια γραμμή άμυνας για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια, που πάντως βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Την ίδια ώρα γίνονται εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ που έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο σύννεφο καπνού το οποίο έχει σκεπάσει όλη την περιοχή δυσκολεύοντας το έργο των Πυροσβεστών.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο – Μήνυμα από 112 να εκκενώσουν προς Παλαιά Φώκαια

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αναγκάζουν τους επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης να αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα. Ενώ η κατάσταση κρίνεται ανεξέλεγκτη σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, με μήνυμα το 112 ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν με κατεύθυνση την Παλαιά Φώκαια.

Καίγονται σπίτια στο Μελισσουργό – Εκτός ελέγχου η φωτιά στον Κουβαρά

Δραματικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών όπου μαίνεται η πυρκαγιά. Η ηθοποιός κ. Μέλη, κάτοικος της περιοχής, μίλησε στην ΕΡΤ: «Δεν έχουμε ορατότητα, δεν μπορούμε να αναπνέουμε, καίγονται σπίτια, το βλέπω μπροστά μου που καίγονται σπίτια στο Μελισσουργό. Ξεκίνησε η φωτιά από τον Κουβαρά, πέρασε όλο το βουνό του Λαγονησίου και ήρθε κάτω σε εμάς. Έχει φράσει ως τη Σαρωνίδα, φυσάει πάρα πολύ. Καίγονται σπίτια, καίγονται καταφύγια με ζώα. Και τώρα μάλλον πρέπει να φύγω και εγώ γιατί δεν μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε πια…».

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, μιλώντας νωρίτερα σε κανάλι δήλωσε «δεν βλέπω μπροστά μου, μπήκα στο αμάξι για να μπορέσω να μιλήσω», προσθέτοντας πως «το μέτωπο είναι τεράστιο, δεν μπορώ να πάω πουθενά, ακόμα και για τους πυροσβέστες είναι κλειστοί οι δρόμοι.

Έχει πολύ δυνατό αέρα, δεν βλέπουμε μπροστά μας. Είναι πολλά τα μέτωπα και οι εστίες. Μου λένε πως υπάρχουν σπίτια που καίγονται, εγώ δεν τα έχω δει γιατί δεν μπορώ να πάω πιο κάτω στον δρόμο», είπε ο Δήμαρχος από την περιοχή του Πύργου του Μελισσουργού.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμοί μέχρι στιγμής, είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής
Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πύρινο μέτωπο του Κουβαρά ενημέρωσε επίσημα στις 3 το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Σύμφωνα με όσα είπε, εκκενώνονται προληπτικά οι περιοχές Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Μελισσουργός και Τραμπουριά, έπειτα από την αποστολή του σχετικού μηνύματος από το «112», ενώ πρόσθεσε πως δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής εγκλωβισμοί. Παράλληλα, σημείωσε πως οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι δύσκολες και θα ευνοούν τη δημιουργία νέων μετώπων.

Δύο εγκλωβισμένοι υπερήλικες στο Λαγονήσι

Για τον απεγκλωβισμό δύο υπερηλίκων στο Λαγονήσι μεταβαίνει η Πυροσβεστική, την ίδια ώρα που ένας άντρας στη Σαρωνίδα εμφάνισε αναπνευστικό πρόβλημα.

Χρήστος Τσιγαρίδας: Η μόνη διέξοδος είναι τα εναέρια μέσα

Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Τσιγαρίδας δήλωσε πως η φωτιά πλέον κατάφερε να περάσει στη Λεωφόρο Αναβύσσου και κατευθύνεται προς το Πανόραμα Σαρωνίδας.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμούς, έχουν μεταφέρει κόσμο που είναι ασφαλής σε ξεοδοχεία της περιοχής.

Εκκενώνεται προληπτικά και η Ανάβυσσος

Μηνύματα από το 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή. Την ίδια στιγμή πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή του παραλιακού μετώπου της νοτιοανατολικής Αττικής.

Υπάρχει πρόβλημα και στην περιοχή των Καλυβίων που ξεκινά προληπτική εκκένωση.

Στην περιοχή έχει ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση επειδή έχουν κλείσει δρόμοι για να διευκολύνουν τη διέλευση των οχημάτων της Πυροσβεστικής, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται προληπτικές εκκενώσεις των κατοίκων από περιοχές όπου κινείται πλησίον τους το μέτωπο της φωτιάς.

Η εκκένωση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και τα αυτοκίνητα στην Αθηνών – Σουνίου να κινούνται με δυσκολία. Στις 16:22 εστάλη εκ νέου μήνυμα στους κατοίκους του Λαγονησίου να εκκενώσουν προς Αθήνα.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

πυρκαγιά

Καίγονται σπίτια στο Λαγονήσι – Έχουν εγκλωβιστεί και άνθρωποι

Η Πυροσβεστική καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν τη φωτιά και να εκκενώσουν τις περιοχές, όμως όσο περνάει η ώρα τα προβλήματα στην περιοχή αυξάνονται.

Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί σπίτια στο Λαγονήσι, όπου έφτασε το πύρινο μέτωπο από τον Κουβαρά. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική καθώς σύννεφα καπνού καλύπτουν όλη την περιοχή, ενώ νεότερες πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν και εγκλωβισμένοι, κάτοικοι της περιοχής που δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως,

Ο καπνός φθάνει στα Κύθηρα

«Ο καπνός από τη φωτιά της Αττικής έφτασε σχεδόν στα Κύθηρα». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στα social media ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας στον Κουβαρά Αττικής.

Όπως εξηγεί στην ανάρτησή του «οι ριπές των Βόρειων / Βορειοανατολικών ανέμων στην Αττική φτάνουν τα 55 km/h, δηλαδή τα 7-8 μποφόρ. Μετά τις 8-9 το βράδυ θα εξασθενήσουν αρκετά αλλά δεν θα επικρατήσει νηνεμία. Θα πνέουν μέσα στη νύχτα με εντάσεις στα 3-5 μποφόρ και από την ίδια κατεύθυνση».

Όπως τονίζει ο κ. Καλλιάνος οι άνεμοι «από αύριο το πρωί και πάλι θα ενισχυθούν και καθόλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας (Τρίτη) θα πνέουν επίσης με μέση ένταση 6-7 μποφόρ και ριπές στα 8 (ίσως και τοπικά 9) μποφορ αντίστοιχα. Το έργο του κρατικού μηχανισμού δεν θα είναι εύκολο. Γιαυτό φώναζα τόσες μέρες από τα δελτία του MEGA».

Σύλληψη αλλοδαπού για πιθανότητα εμπρησμού

Την ώρα που η Πυροσβεστική αναμένει την εξασθένηση των ανέμων για να επιτεθεί μαζικά στην πυρκαγιά με στόχο να έχει προλάβει να την περιορίσει πριν ξημερώσει η Τρίτη, υπήρξε ανακοίνωση για σύλληψη αλλοδαπού. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Αισιόδοξη εκτίμηση από το meteo.gr

Το meteo.gr έβγαλε ανακοίνωση πριν λίγη ώρα όπου προβλέπει εξασθένηση των ανέμων στα πύρινα μέτωπα, κάτι που θα κατευνάσει την πορεία της πυρκαγιάς και θα επιτρέψει στις δυνάμεις που επιχειρούν να την περιορίσουν. (Δείτε αναλυτικά εδώ)

Μάχη δίνουν φιλοζωικές και κέντρα φιλοξενίας ζώων για να απεγκλωβίσουν

Το Dog’s Voice, το A Little Shelter και κάθε φιλοζωικός οργανισμός, βρίσκεται επί ποδός, με την δομή στο ΛΑΤΟ Γαλατσίου να έχει ανοίξει για να υποδεχτεί πυρόπληκτα ζώα.

Αν θέλετε να βοηθήσετε, να τσεκάρετε τις αναρτήσεις και τα stories τους στα social media.

Αναζωπύρωση στη Σαρωνίδα

Στο Πανόραμα Σαρωνίδας η πυρκαγιά βρίσκεται σε μεγάλη αναζωπύρωση και έχει φτάσει σε αυλές σπιτιών, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για έλλειψη εναέριων μέσων.

Στο Λαγονήσι οι πυροσβέστες έχουν ανέβει μέχρι και σε σκεπές σπιτιών για να αντιμετωπίσουν τις εστίες φωτιάς.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να εμποδίσουν την πυρκαγιά να περάσει τη οδό Καλυβίων, γιατί αν συμβεί αυτό, σύμφωνα με δική του εκτίμηση «θα μπει στον οικισμό Γαλάζιας Ακτής και δυστυχώς θα ζήσουμε ένα δεύτερο Μάτι».

Πηγή φωτό & βίντεο: Πυροπροστασια Δασων Λαυρεωτικης