Θέμα των ημερών έχει γίνει ο 60χρονος Ναπολιτάνος μαφιόζος και η σύλληψή του στην Κέρκυρα, η οποία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Ναπολιτάνος μαφιόζος Βιτσέντζο Λα Πόρτα οδηγήθηκε σήμερα (7/8) ενώπιον του ανακριτή και τον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών.

Στην ιδιόμορφη απολογία του, ο Ναπολιτάνος μαφιόζος διά του συνηγόρου στάθηκε στο θέμα της έκδοσής του στις ιταλικές Αρχές. Αυτή άλλωστε είναι υπόθεση που δύναται να εξετάσει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται για ν’ αποφασίσει την έκδοση του 60χρονου στην Ιταλία ή όχι. Πρόκειται για στάνταρ διαδικασία η οποία ακολουθείται στην εκτέλεση Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων και όπως φαίνεται ο Ναπολιτάνος μαφιόζος δίνει μάχη για να μην εκδοθεί στην Ιταλία. Σημειώνεται πως οδηγήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας.

Ναπολιτάνος μαφιόζος

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του Αθανάσιος Γιαννακούρης, ο εντολέας του ζητά τη μη έκδοσή του: «Θα πούμε πως δεν επιθυμεί την έκδοσή του», ανέφερε στο Associated Press και συνέχισε αναφερόμενος στη ζωή που έχει κτίσει ο 60χρονος στην Ελλάδα: «Έχει καταδικαστεί πριν από πολλά χρόνια για οικονομικά-φορολογικά αδικήματα. Όμως έχει ξεκινήσει μία νέα οικογένεια στην Ελλάδα. Έχει ένα παιδί, ένα αγόρι 9 ετών και δουλεύει ως μάγειρας για να βιοποριστεί. Υποφέρει από καρδιακά νοσήματα. Αν εκδοθεί στην Ιταλία, αυτός και η οικογένειά του, θα καταστραφούν», είπε ο έμπειρος νομικός που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Κατά πληροφορίες ο 60χρονος θεωρεί πως αν μεταφερθεί στην Ιταλία τότε αυτός και η οικογένειά του θα κινδυνεύσουν, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν αυτό έχει να κάνει με κάποια απειλή κατά ζωής.

«Πλήρωσε» την τρέλα του για τη Νάπολι ο Ναπολιτάνος μαφιόζος

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 4 Αυγούστου, ο 60χρονος Βιντσέντζο Λα Πόρτα. Πρόκειται για έναν 60χρονο Ιταλό υπήκοο, ο οποίος φέρεται πως κρυβόταν επί σειρά ετών στην Κέρκυρα, προσπαθώντας ενδεχομένως να κρατήσει χαμηλό προφίλ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκεται στις δουλειές της ιταλικής Μαφίας.

Ναπολιτάνος μαφιόζος

Ο 60χρονος Ναπολιτάνος μαφιόζος φέρεται ν’ ανήκε στην Καμόρα και συγκεκριμένα σε παρακλάδι της με το όνομα Συμμαχία του Σεκοντιλιάνο (βόρεια περιοχή του δήμου της Νάπολι) στην οποία συμμετέχουν διάφορες πατριές.

Μεταξύ αυτών και η πατριά της οικογένειας Κοντίνι στην οποία ταυτοποιούν τον Λα Πόρτα οι ιταλικές Αρχές. Όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα, ο Βιντσέντζο Λα Πόρτα ανήκε στη λίστα με τους 100 πιο επικίνδυνους φυγάδες, λίστα η οποία αποτελεί το αντίστοιχο «βιβλίο μπίνγκο» των Ιταλών αξιωματικών των Καραμπινιέρι.

Τα αδικήματα στα οποία έχει υποπέσει ο 60χρονος αφορούν φοροδιαφυγή, απάτη και ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες. Το 2012 ο εν λόγω άνδρας είχε καταδικαστεί ερήμην σε ποινή φυλάκισης 14 ετών και 4 μηνών, ωστόσο δεν έχει κάνει ούτε μία ημέρα φυλακή γι’ αυτή την καταδίκη.

Ναπολιτάνος μαφιόζος

Πως συνελήφθη

Μία φωτογραφία ήταν αρκετή για τις ιταλικές Αρχές προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τον 60χρονο. Ήταν τον περασμένο Μάιο όταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολι κατάφερνε να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας στη Serie A, την πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος.

Το επίτευγμα σαφώς θεωρείται σημαντικό καθώς οι Ναπολιτάνοι είχαν να γευτούν τη χαρά της επιτυχίας για 33 ολόκληρα χρόνια, επί εποχής του κορυφαίου Ντιέγκο Μαραντόνα. Παρά το γεγονός πως ο Λα Πόρτα κρατούσε χαμηλό προφίλ για πολλά χρόνια, όταν επιτεύχθηκε η μαθηματική εξασφάλιση του τίτλου, μέσα σε έκσταση πανηγύρισε τον τίτλο.

Κρέμασε σημαίες και κασκόλ της Νάπολι στον πάνω όροφο ενός εστιατορίου στο οποίο δούλευε στην Κέρκυρα. Το θέαμα έγινε θέμα στο διαδίκτυο και οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Έφτασαν όμως στα μάτια και των Καραμπινιέρι της Νάπολι. Ο εν λόγω άνδρας αναγνωρίστηκε και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το Google Maps προκειμένου να διασταυρωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν το κτίριο που ήταν κρεμασμένα τα λάβαρα της Νάπολι.

Οι ιταλικές Αρχές ήρθαν σε επαφή με τις αντίστοιχες ελληνικές και δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, ζήτησαν άδεια να παραστούν στην επιχείρηση σύλληψής του. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Κέρκυρας παρακολούθησαν τον στόχο και του έστησαν ενέδρα στην περιοχή Γουβιά όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Το απόγευμα της Παρασκευής μπλόκαραν τον δρόμο στο σκούτερ του 60χρονου Ιταλού και του πέρασαν χειροπέδες.

Photo credits: ΕΡΤ, Corfutvnews.gr