Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στην Τεκτονική Στοά έγινε μια γυναίκα που έτυχε να περνά νωρίς το πρωί από το συγκεκριμένο σημείο στο κέντρο της Αθήνας, είδε τον δράστη να αφήνει τον εκρηκτικό μηχανισμό και δευτερόλεπτα μετά άκουσε και την έκρηξη. Εκτός από τη γυναίκα, υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας και βίντεο από το απέναντι κτήριο, που δείχνει την πορεία του μέχρι την εναπόθεση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Όπως είπε η αυτόπτης μάρτυρας σε δημοσιογράφους «την ώρα που περνούσα από την οδό Σουρμελή είδα κάποιον που ακούμπησε κάτι κάτω, αλλά προχώρησα με τον σκύλο. Μόλις έφτασα στη γωνία Αλκιβιάδου και Σουρμελή έγινε η έκρηξη. Ήταν πάρα πολύ δυνατή. Αμέσως έτρεξε στη γωνία Σουρμελή και Αχαρνών και άρχισε να φωνάζει ”Γ@μ@ τη μασονία σας” τρεις φορές και έφυγε. Ήταν νεαρής ηλικίας. Δεν ξέρω τι άφησε, είτε άφησε σακίδιο πλάτης, είτε σακούλα. 6:35 ακριβώς έγινε η έκρηξη. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να έρθουν, ήρθαν αμέσως μετά την έκρηξη» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι περιέγραψε στους αστυνομικούς τι ρούχα φορούσε ο δράστης.

Οι αρχές τέθηκαν σε συναγερμό από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και επικράτησε αναταραχή στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Αχαρνών όπου βρίσκεται η Τεκτονική Στοά, καθώς προκλήθηκε έκρηξη από αυτοσχέδιο μηχανισμό που τοποθετήθηκε από αγνώστους. Το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών εντόπισε στο σημείο και δεύτερο ύποπτο αντικείμενο το οποίο και εξουδετέρωσε με ελεγχόμενη έκρηξη λίγο μετά τις 09.00.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα περίπου στις 06.20 και αμέσως συγκροτήθηκε ομάδα του ΤΕΕΜ για να μεταβεί στο κέντρο της Αθήνας. Το άτομο που βρισκόταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής φέρεται να είπε «εκκενώστε, δεν είναι φάρσα».

Η πρώτη έκρηξη, ωστόσο, σημειώθηκε πριν φτάσουν στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών, μεταξύ των οδών Αχαρνών και Σουρμελή. Ήταν μικρής ισχύος και δεν προκάλεσε παρά μικρές υλικές ζημιές.