Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία συμβάντων τα οποία έχουν ενεργοποιήσει τον συναγερμό στην Κρατική Ασφάλεια. Εδώ και δύο μήνες μία σειρά από μυστηριώδεις εκρήξεις προκαλούν ερωτηματικά και βεβαίως σοβαρότατες υλικές ζημιές και σε ελάχιστες περιπτώσεις, τραυματισμούς. Την εποχή που ο χαμός του Γιώργου Καραϊβάζ έχει ρίξει αθέμιτο φως στο σκοτεινό βασίλειο του υποκόσμου, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί ψυλλιασμένη τις εξελίξεις και βεβαίως απαιτεί απαντήσεις και δράσεις από την ΕΛ.ΑΣ. Το intronews.gr ακολουθεί με βήματα προς τα πίσω την αλληλουχία των επιθέσεων σε καταστήματα και αυτοκίνητα και όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει εμφανίζονται διάφορα μοτίβα γύρω από το κρεσέντο εκρήξεων. Ή και όχι…

10 Μαΐου

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (10/5) μία μυστηριώδη πυρκαγιά ξέσπασε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 107. Στο χώρο όπου βρίσκεται μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, πυρκαγιά κατέκαψε τέσσερα οχήματα και προκάλεσε ζημιές σε τρία ακόμη. Τα γύρω μπαλκόνια εννοείται πως δεν γλίτωσαν. Παρ’ όλα αυτά κατά πληροφορίες το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ που έφτασε στο σημείο δεν κατάφερε να εντοπίσει οτιδήποτε που να υποδηλώνει πως πρόκειται για έκρηξη η οποία προήλθε από εμπρηστικό μηχανισμό. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η Κρατική Ασφάλεια έχει αναλάβει την προανάκριση, χωρίς ν’ αποκλείεται η εμπλοκή της Δίωξης Εκβιαστών, κάτι που ενδεχομένως να καθοριστεί από το περιεχόμενο των καταθέσεων του ιδιοκτήτη της αντιπροσωπείας.

4 Μαΐου

Το παραπάνω περιστατικό θα μπορούσε να είναι ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, αν δεν είχαν προηγηθεί, όχι μία αλλά δύο επιθέσεις σε μία ακόμη αντιπροσωπεία-συνεργείο στο Γαλάτσι, μόλις έξι ημέρες πριν. Συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου στο Γαλάτσι στο ύψος της Βριλησσού, στις 05:05 τα ξημερώματα αναφέρθηκε έκρηξη σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε σχετική απόσταση από το κατάστημα. Το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ που βρέθηκε στο σημείο, αρχικά δεν εντόπισε κάτι που να μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη. Ωστόσο το συμβάν που σημειώθηκε στη Φιλοκτήτου Οικονομίδου δεν ήταν το μοναδικό. Οι Αρχές όπως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο ίδιο σημείο 13 ώρες αργότερα. Ήταν γύρω στις 20:00 το βράδυ, όταν εντοπίστηκε κι άλλος μηχανισμός στο ίδιο σημείο και συγκεκριμένα σε ένα τρίτο όχημα κοντά στην αντιπροσωπεία-συνεργείο. Το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ που βρέθηκε στο σημείο παρέδωσε τον μηχανισμό στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω έλεγχο. Δεν χωρά αμφιβολία πως οι Αρχές είχαν στα χέρια τους ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαντήσεις. Όπως φαίνεται όμως είχαν πολύ λίγο χρόνο…

1 Μαΐου

Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της φωτιάς πυροδοτήθηκε στη Λούτσα. Σε καφέ μπαρ στην Αρτέμιδα, ξέσπασε πυρκαγιά στις 04:00 τα ξημερώματα. Το διώροφο κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς παρά τις προσπάθειες τουλάχιστον 20 πυροσβεστών και 6 οχημάτων που έσπευσαν στο σημείο. Το κατάστημα της λεωφόρου Αρτέμιδος 100 σαφώς και δεν λειτουργούσε εκείνη την ώρα, ενδεχομένως όμως να ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τους εκδρομείς της Πρωτομαγιάς. Λίγες ώρες άλλωστε απέμεναν για να ξημερώσει και να ξεχυθούν στους δρόμους και στους κοντινούς προορισμούς. Οι Αρχές έφτασαν στο σημείο και από την έρευνα που διενεργήθηκε, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Ένα άλλο σενάριο όμως, ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε από διπλανό δέντρο. Στις 04:00 τα ξημερώματα…

28 Απριλίου

Το πιο σοβαρό απ’ όλα τα περιστατικά σημειώθηκε σε ένα μικρό σχετικά καφέ στο Νέο Ηράκλειο. Σε ένα κατάστημα το οποίο είχε δεν είχε ανοίξει για περίπου έναν μήνα. Ήταν στις 03:30 τα ξημερώματα όταν μία πραγματικά εκκωφαντική έκρηξη ανατίναξε ακαριαία τα πάντα στο ισόγειο της πολυκατοικίας, ενώ προκάλεσε ζημιές στον πάνω όροφο, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε διπλανό σπίτι, σε κατάστημα αλλά και συνολικά σε τέσσερα οχήματα. Για τουλάχιστον τρεις ώρες οι Αρχές είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο Ηρακλείου από την Κωνσταντινουπόλεως μέχρι και τη Βορείου Ηπείρου. Και σε αυτή την περίπτωση κλιμάκιο του ΤΕΕΜ έφτασε στο σημείο και όπου διαπιστώθηκαν ενδείξεις πως χρησιμοποιήθηκε δυναμίτιδα, ενώ εντοπίστηκε και κρατήρας από τη σφοδρότητα της έκρηξης. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης κατά πληροφορίες, δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη που να φανερώνει απειλές ή προειδοποιήσεις προς τη νεαρή ιδιοκτήτρια του καφέ.

21 Απριλίου

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, η γειτονιά του Παγκρατίου ταρακουνήθηκε από την έκρηξη χειροβομβίδας σε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο-εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Από την έκρηξη στην οδό Πύρρωνος 23 προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο κατάστημα, αλλά και σε παρακείμενο όχημα. Και σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Μαρτυρίες μιλούσαν για την παρουσία δύο ατόμων, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη. Παράλληλα, από την προανάκριση διαπιστώθηκε πως το εν λόγω ζαχαροπλαστείο ανήκει σε νεαρό αλλά ιδιαίτερα γνωστό και προβεβλημένο pastry chef, ο οποίος έχει δουλέψει στις κορυφές του χώρου του, ενώ έχει καταγράψει συχνές συνεργασίας με κολοσσούς τους κλάδου της εστίασης. Σαφώς και το προφίλ δεν συνάδει σε τίποτα γνωστό από αυτά που έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει οι αξιωματικοί της Δίωξης Εκβιαστών.

24 Μαρτίου

Η πιο… προβεβλημένη επίθεση, καθώς από την πυρκαγιά που προκλήθηκε υπήρξαν και τραυματίες, ήταν αυτή που σημειώθηκε στο εστιατόριο Cavaliere στη Νέα Σμύρνη. Σαφέστατα ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως το εστιατόριο ανήκε στο πρώην μοντέλο Μάρα Δαρμουσλή και στον σύζυγό της Βασίλη Τσατσάκη. Συνιδιοκτήτες και μέτοχοι ήταν ο επιχειρηματίας Γιάννης Τσαλαπάτης και η σύζυγός του, επίσης μοντέλο και γυμνάστρια των ‘90s, Έλλη Αγγελιδάκη. Πληροφορίες έλεγαν πως στο μετοχικό σχήμα ήταν ο επιχειρηματίας Μανώλης Βαζαίος. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συγκεκριμένη μαρτυρία υπαλλήλου του καταστήματος ο οποίος ισχυρίζεται πως είδε τουλάχιστον δύο άτομα να πετούν φωτοβολίδα μέσα στο κατάστημα, την ώρα που εκείνος το καθάριζε. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε διαμερίσματα που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Ένας εγκαυματίας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπως επίσης και ένα μωρό για προληπτικούς λόγους. Από τις ενέργειες των πυροσβεστών απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα. Σε αυτή την περίπτωση οι Αρχές έδειχναν να τείνουν πιο ξεκάθαρα σε σχέση με τις υπόλοιπες υποθέσεις, σε «χτύπημα» που αφορά εκβιασμούς. Κατά πληροφορίες, στην προανάκριση δεν προέκυψαν αναφορές για απειλητικά ή προειδοποιητικά μηνύματα.

14 Μαρτίου

Ειδικός αυτοσχέδιος μηχανισμός με δυναμίτιδα χρησιμοποιήθηκε και σε παντοπωλείο της Νέας Ερυθραίας. Οι Αρχές και σε αυτή την περίπτωση δείχνουν να μην έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από το «χτύπημα». Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε το κλιμάκιο ΤΕΕΜ στο κατάστημα στη συμβολή των οδών Στροφυλίου και Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι πως τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ασύμμετρα ισχυρά, για το μέγεθος του καταστήματος. Στο παντοπωλείο ουσιαστικά εργάζεται μία οικογένεια. Ένα από τα μέλη της οικογένειας είχε εμπλακεί σε υπόθεση καλλιέργειας κάνναβης. Το εύρος και το είδος όμως της καλλιέργειας δεν ήταν τέτοιο που να συνηγορεί σε επαφές με τον υπόκοσμο.

Photo credits: Shutterstock, Evrokinissi