Σε μετεωρολογική «βόμβα» εξελίσσεται η κακοκαιρία Bettina που έρχεται από την Ιταλία και αναμένεται να επηρεάσει από το βράδυ του Σαββάτου και αύριο Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι ακόμα και 10 μποφόρ που αναμένεται να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις.

Μηνύματα από το 112

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων που αναμένεται να χτυπήσουν πολλές περιοχές της χώρας, η Πολιτική Προστασία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Λίγο μετά τις 17.30 ήχησε το μήνυμα στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας για θυελλώδεις ανέμους το επόμενο 12ωρο.

Νωρίς το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το 112 σε μεγάλο μέρος της χώρας προειδοποιώντας αντίστοιχα τους κατοίκους πολλών περιοχών να είναι είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Συγκεκριμένα μήνυμα από το 112 για θυελλώδεις ανέμους εστάλη στους κατοίκους των περιοχών: Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στις περιοχές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου.

Τι έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το τελευταίο αναβαθμισμένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κακοκαιρία αναμένεται το Σαββατοκύριακο (25-11-23 και 26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:
α. στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ.
β. στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου νοτιοδυτικοί 7 με 9, με ριπές που πιθανώς θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 9 μποφόρ.
γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο:
α. στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
β. πρόσκαιρα θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της Κρήτης, η δυτική Θεσσαλία και η κεντρική Στερεά.
γ. τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Τι είναι η «μετεωρολογική βόμβα»

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μετεωρολογική βόμβα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα χαμηλό βαρομετρικό όταν βαθαίνει ραγδαία (ατμοσφαιρική πίεση) μέσα σε ένα 24ωρο όπως συμβαίνει με την κακοκαιρία Bettina.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Δημήτρης Ζιακόπουλος «το βαρομετρικό χαμηλό (Bettina) θα εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα. Κατά τη διαδρομή του από τη χώρα μας, συνεχώς βαθυνόμενο, θα προκαλέσει σημαντική ενίσχυση των ανέμων και, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Προφανώς, αν η πίεση των 968 hPa παρατηρούνταν στην περιοχή μας ,τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικότερα. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι στη Δ-ΒΔ Μικρά Ασία, την Α. Θράκη-Κωνσταντινούπολη και στις παρα τη Δ-ΒΔ Μαύρη Θάλλασσα παράκτιες περιοχές τα προβλήματα θα είναι μεγάλα».