Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε σχέδια για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, εγείροντας ανησυχίες για ακόμα πιο αυστηρές γραμμές στην αγορά. Το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για το βαρέλι Brent Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,92% κι έκλεισε στα 110,14 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων.

Το βαρέλι West Texas Intermediate (WTI, αμερικανική ποικιλία αναφοράς) προς παράδοση τον Ιούνιο ανέβηκε 5,27%, έκλεισε στα 107,81 δολάρια. Η Ευρώπη εισάγει περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου καθημερινά, και εξαρτάται επίσης από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Μόσχας.

Οι ανάγκες για μεγαλύτερες προμήθειες δεν προβλέπεται να καλυφθούν στη συνάντηση την Πέμπτη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των παραγωγών. O Andy Lipau της Lipow Oil Associates, υποστηρίζει ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται «στη μείωση των αμερικανικών στοκ» πετρελαϊκών προϊόντων, αλλά και στο πακέτο κυρώσεων που πρότεινε η Ε.Ε. Αρκετά κράτη-μέλη της εξέφρασαν ανησυχίες για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, όπως εμπιστεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση, τονίζοντας πως δεν μπορεί να την υποστηρίξει «με την τρέχουσα μορφή της», όπως το έθεσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ενώ κι άλλες χώρες ζητούν εξαίρεση. Ανησυχίες προκαλεί και η απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν αργό ή διυλισμένα προϊόντα από τη Ρωσία. Θα περιορίσει ιδιαίτερα τις ρωσικές εξαγωγές, καθώς το μέτρο αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ουκρανία: Άνδρες και αγόρια θύματα βιασμών από Ρώσους στρατιώτες

«Νότια Ρωσία»: Έγγραφο αποκαλύπτει το νέο χάρτη με τις ουκρανικές περιοχές

Thomas Cook: Η Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών