Συνήθως σε έναν πόλεμο τείνουμε να εστιάζουμε στον άμαχο πληθυσμό, άρα σε γυναίκες και παιδιά γιατί κατά βάση αυτοί είναι που φεύγουν ή κρύβονται και βγαίνουν οι άντρες μπροστά να πολεμήσουν. Στην Ουκρανία βέβαια, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, αυτή η γενική αντίληψη έχει καταργηθεί, γιατί είδαμε σε πολλές περιπτώσεις γυναίκες να παίρνουν τα όπλα ή και ολόκληρα χωριά γυναικών να αντιστέκονται. Πολλές γυναίκες έχουν πέσει όμως και θύματα βιασμού. Δεν είναι όμως οι μόνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΗΕ και Ουκρανοί αξιωματούχοι, θύματα βιασμών έχουν πέσει και πάρα πολλοί άντρες και αγόρια, με μια ντουζίνα περίπτωσεις να έχουν φτάσει στα αυτιά των αξιωματούχων. «Έχω λάβει αναφορές, όχι ακόμα εξακριβωμένες, για υποθέσεις σεξουαλικής βίας κατά ανδρών και αγοριών στην Ουκρανία», ανέφερε η Pramila Patten, επικεφαλής του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στον πόλεμο.

«Είναι δύσκολο για τις γυναίκες και τα κορίτσια να αναφέρουν τον βιασμό γιατί θα στιγματιστού μεταξύ άλλων. Αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους άντρες και τα αγόρια να το αναφέρουν. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλα τα θύματα σεξουαλικής βίας», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, η Patten τόνισε πως αυτές οι περιπτώσεις που έχουν φτάσει ως εκείνη, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και παρακάλεσε θερμά τα θύματα να βγουν μπροστά και να μιλήσουν στη διεθνή κοινότητα για τις πράξεις των εισβολέων, ώστε να κριθούν υπόλογοι. «Η καταγραφή του σήμερα, είναι η καταδίκη του αύριο», είπε χαρακτηριστικά.

Η δημόσια κατήγορος της Ουκρανίας Iryna Venediktova δήλωσε την Τρίτη ότι το γραφείο της έχει μαζέψει αρκετές αναφορές σεξουαλικής βίας από στρατεύματα των Ρώσων κατά ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, από παιδιά μέχρι γηραιότερους. Σύμφωνα με την Venediktova, η Ρωσία χρησιμοποιεί τους βιασμούς κατ΄εντολή ανωτέρων, ως μέρος της στρατηγικής της. «Αυτό το κάνουν προφανώς για να τρομάξουν τους πολίτες. Κάνουν τα πάντα για να αναγκάσουν την Ουκρανία να παραδοθεί».

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι είναι δυσανάλογα λίγες οι καταγγελίες για βιασμό, με πολλά θύματα να έχουν φύγει από την Ουκρανία και άλλα να φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά. Η έρευνα των αρχών έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και αντλεί στοιχεία από τις πρώτες μέρες της εισβολής μέχρι σήμερα.

Ομαδικοί βιασμοί, επιθέσεις με όπλα και βιασμοί έχουν διαπραχθεί μπροστά σε παιδιά, όπως απορρέει από τις καταθέσεις θυμάτων, των οικογενειών τους και μαρτύρων. Η αρμόδια ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Lyudmila Denisova, έχει καταγράψει 25 υποθέσεις γυναικών που τις κρατούσαν σε υπόγγεια στη Μπούτσα και τις βίαζαν συστηματικά.

Εξελίξεις στην Ουκρανία: Αλλάζει τον επικεφαλής της εισβολής ο Πούτιν – Καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων στη Μπούτσα

Ευρωπαίοι ιατροδικαστές στην Ουκρανία για να συλλέξουν στοιχεία

 

Εκτός από τους ζωντανούς, υπάρχουν και οι νεκροί. Ιατροδικαστές έχουν εξετάσει πτώματα γυναικών στους ομαδικούς τάφους της Μπούτσα και έχουν βρει αποδείξεις για γυναίκες που βιάστηκαν και μετά δολοφονήθηκαν από τους Ρώσους.

Η Patten πήγε μάλιστα στο Κίεβο για να ελέγξει από κοντά τα στοιχεία και παράλληλα για το ενδεχόμενο να έχει στηθεί κάποιο νέο κύκλωμα σωματεμπορίας για γυναίκες που επιχειρούν να διαφύγουν. «Όλες οι ενδείξεις ανάβουν κόκκινο στην Ουκρανία, με τις καταγγελίες για βίαιη σεξουαλική συμπεριφορά να αυξάνονται. Δε θα μπορούσα να μείνω στο γραφείο μου στη Νέα Υόρκη όσο αναδύονται τόσο βάναυσες αναφορές σεξουαλικής βίας. Είμαι εδώ γιατί πρέπει να εξαπλώσουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε μηδενική ανοχή και επίμονες συνέπειες για αυτά τα εγκλήματα.

Για πολύ καιρό έχουμε ανεχθεί τη σεξουαλική βία στον πόλεμο. Είναι μια φθηνή τακτική γιατί δεν κοστίζει τίποτα. Πολύ αποτελεσματική όμως, γιατί δεν επηρεάζει μόνο το θύμα, αλλά και την οικογένεια του, όλη την κοινότητα που ζει. Είναι βιολογικός πόλεμος. Είναι ψυχολογικός πόλεμος».

Η Patten ενορχηστρώνει ένα σχέδιο δράσης από ουκρανικούς οργανισμούς για να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες βιασμών στην Ουκρανία και ταυτόχρονα ερευνά εγκλήματα με στόχο να οδηγήσει τους θύτες σε ποινικές δίκες. Ήδη έχουν αναγνωριστεί Ρώσοι στρατιώτες ως υπεύυθυνοι για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και οι βιασμοί, και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για έναν άντρα που κατηγορείται ότι βίασε.

Στις έρευνες συμμετέχουν Γάλλοι και Ολλανδοί ιατροδικαστές και ειδικοί αναλυτές, ενώ η Βρετανία έχει δεσμευτεί να στείλει ερευνητές για να συλλέξουν πληροφορίες. Το να έρθουν ενώπιον του δικαστηρίου και να τιμωρηθούν οι ένοχοι στρατιώτες, θεωρείται πάντως μια τρομερά δύσκολη διαδικασία, αφού προστατεύονται από την ρωσική κυβέρνηση, καθώς εκτελούσαν υπό τις εντολές ανωτέρων τους.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο Putin συνδέθηκε με τον κόσμο από Internet Explorer: Στις 9 Μαΐου θα κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ρώσοι απέσπασαν χρυσά αρχαία κειμήλια ανεκτίμητης αξίας από μουσείο της Μελιτόπολης

Τι είναι το Jack-in-the-box που «καταστρέφει» τα ρωσικά τανκς στην Ουκρανία;