Εάν οι χώρες τηρήσουν τις κλιματικές τους δεσμεύσεις, τότε το διοξείδιο του άνθρακα θα μειωθεί κατά 40% έως το 2050, όπως τουλάχιστον προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Ο ΔΟΕ κάλεσε τους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την επερχόμενη διάσκεψη στη Γλασκώβη, το Cop26, με θέμα στο τραπέζι το κλίμα, με σκοπό να στείλουν ένα «αδιαμφισβήτητο μήνυμα» με συγκεκριμένα σχέδια πολιτικής.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΔΟΕ, Fatih Birol, στον Guardian, «είμαστε μάρτυρες μιας βιώσιμης ανάκαμψης από την πανδημία» επισημαίνοντας τμήματα έκθεσης που δείχνουν ότι ο άνθρακας αυξάνεται έντονα, συμβάλλοντας στη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών του στην ιστορία.

https://www.intronews.gr/6773-2-nekro-planiti-stamatiste-katastrofi-tis-fysis

Ο Birol ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να αναλάβουν δεσμεύσεις για τη μείωση του άνθρακα, ωστόσο είπε πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να παρευρευθούν στο Cop26 ηγέτες πλουσιότερων χωρών, που έχουν την δυνατότητα να δωρίσουν ένα μεγαλύτερο ποσό και να ασκήσουν πίεση σε ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται πως για να φτάσουμε στην επίτευξη του στόχου, απαιτούνται 4 τρις. δολάρια.

«Θα ήθελα να δω παγκόσμιους ηγέτες, να οργανωθούν και να δώσουν ένα πολιτικό μήνυμα στον κόσμο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια.
«[Πρέπει να πουν] είμαστε αποφασισμένοι, εάν επενδύσετε σε παλιές πηγές ενέργειας, κινδυνεύετε να χάσετε τα χρήματά σας. Εάν επενδύσετε σε καθαρή ενέργεια, θα έχετε υπέροχα κέρδη».

Οι προοπτικές του ΔΟΕ εκτιμούν ότι το 70% της επένδυσης των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να εισρεύσει σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο Birol είπε ότι οι πιο ισχυροί παγκόσμιοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταστήσουν «υποχρεωτικό καθήκον» για οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσουν προτεραιότητα σε έργα καθαρής ενέργειας σε αυτές τις χώρες, λειτουργώντας ως καταλύτης για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη παλεύουν με τις τιμές του φυσικού αερίου που απειλούν να αυξήσουν το χειμερινό κόστος για τους καταναλωτές, να κλείσουν τα εργοστάσια και να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού υπό πίεση για τρόφιμα και λιανική.

https://www.intronews.gr/6575-2-amazonios-8-ekatommiria-klm-2-katastrofi

Επιπλέον, καταδίκασε ως «ανακριβείς και παραπλανητικούς» τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η κρίση των τιμών της ενέργειας προκλήθηκε εν μέρει από τις προσπάθειες για τη μετάβαση. «Θα δούμε ότι σε έναν καθαρό ενεργειακό κόσμο, οι τιμές-σοκ που προέρχονται από τον διπλασιασμό των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα γίνουν πολύ λιγότερο αισθητοί από τους καταναλωτές», είπε.

Παρά τις προειδοποιήσεις του ΔΟΕ σχετικά με την ανεπαρκή πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου – που δημιουργήθηκε από μεγάλες οικονομίες μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 – είπε ότι πολλές από τις επιπλέον επενδύσεις που απαιτούνται θα μπορούσαν να γίνουν σχετικά εύκολα.

Τέλος, επισήμανε και κάποιες οικονομικές ευκαιρίες, όπως να δημιουργηθούν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά ότι η ενίσχυση των μέτρων για την επίτευξη του στόχου θα διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό. Η απαιτούμενη επένδυση θα δημιουργήσει μια αγορά για ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες ιόντων λιθίου, ηλεκτρολύτες και κυψέλες καυσίμου πολύ πάνω από 1 τρις δολάρια ετησίως, συγκρίσιμες με την τρέχουσα αγορά πετρελαίου, ανέφερε.