Μια ανθεκτική καλλιέργεια που είναι γεμάτη με φυτικές ίνες και μέταλλα, τα φασόλια αποτελούν ζωτική πηγή πρωτεΐνης για εκατομμύρια Αφρικανούς και βασική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες. Αλλά η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι αυτό το βασικό προϊόν απειλείται. Έως και το 60% των περιοχών που καλλιεργούν φασόλια στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να μην είναι κατάλληλες μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το μέλλον και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες αυτής της βασικής καλλιέργειας, η Παναφρικανική Συμμαχία Φασολιών Έρευνας (PABRA) έχει διευκολύνει την έρευνα, την ανάπτυξη και τη διανομή πάνω από 650 νέων ποικιλιών φασολιών σε ολόκληρη την Αφρική. Τον Σεπτέμβριο η PABRA τιμήθηκε με το Αφρικανικό Βραβείο Τροφίμων αξίας 100.000 δολαρίων, για το έργο της για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και των εισοδημάτων για τους αγρότες.

Από τα φασόλια ζάχαρης στη Ζάμπια, μέχρι τα φασόλια στη Νιγηρία, 32 χώρες σε όλη την Αφρική έχουν δει βελτιωμένες και ποικίλα φασόλια φτάνουν στις αγορές τους, σύμφωνα με το PABRA. Λέει ότι όχι μόνο αυτά τα νέα φασόλια είναι πιο θρεπτικά, αλλά είναι επίσης πιο ανθεκτικά, αποτελεσματικά και κερδοφόρα για τους αγρότες. Η PABRA συνδέει τους καταναλωτές με τους αγρότες και τους ερευνητές, για να διασφαλίσει ότι καλύπτονται οι απαιτήσεις για ορισμένα φασόλια. Εδώ, οι επιστήμονες συζητούν προϊόντα με έναν έμπορο στην Ουγκάντα.

Καλύτερα φασόλια

Στην Αιθιοπία, τα φασόλια με μικρότερους χρόνους συγκομιδής έχουν υπερδιπλασιασμένη παραγωγικότητα, λέει ο Jean Claude Rubyogo, διευθυντής της PABRA, η οποία ιδρύθηκε το 1996. «Σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις τροφή πριν συγκομιστούν άλλες καλλιέργειες, μπορείς να πουλήσεις αυτά τα φασόλια για να φέρεις τα μετρητά όταν δεν έχεις άλλες καλλιέργειες», εξηγεί ο Rubyogo.

Τα φασόλια της PABRA καταναλώνουν επίσης λιγότερο νερό και είναι πιο ανθεκτικά σε όλο και πιο ακανόνιστες καιρικές συνθήκες. Καλύτερα να αντέχουν παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και υγρασίας, σημαίνει περισσότερα έσοδα για τα 37 εκατομμύρια αγρότες που τα καλλιεργούν σε όλη την ήπειρο. Η έρευνα της ομάδας διεξάγεται κυρίως στο Κάλι της Κολομβίας και στη συνέχεια μοιράζεται με εθνικά προγράμματα στην Αφρική, με ορισμένους τύπους φασολιών που επιλέγονται και αναπτύσσονται με βάση τη ζήτηση των καταναλωτών.

Λέει ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την ήπειρο τρώνε τακτικά τα φασόλια της. «Αυτά τα φασόλια έχουν 22-23% πρωτεΐνη, επομένως είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης για όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά άλλα είδη. Παρέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και πολύ λίγα λιπίδια (λιπώδεις ενώσεις)», λέει ο Rubyogo. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο, ανεπάρκειες στις οποίες επηρεάζουν περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η PABRA λέει ότι περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά σε 10 χώρες έχουν δει αύξηση 30% στο εισόδημά τους ως αποτέλεσμα των φασολιών της και ότι οι αγρότες που καλλιεργούν, τρώνε και πουλάνε τα φασόλια της έχουν 6% περισσότερες πιθανότητες να είναι ασφαλείς για τα τρόφιμα και 6% λιγότερο πιθανό να είναι φτωχός.

Διαφοροποίηση καλλιεργειών

Η παροχή ενός συνόλου ανθεκτικών, διαφορετικών φασολιών είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική ανάπτυξη και το μέλλον της Αφρικής, σύμφωνα με τον Chike Mba, αναπληρωτή διευθυντή φυτικής παραγωγής και προστασίας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Λέει ότι το ένα πέμπτο της υποσαχάριας Αφρικής είναι υποσιτισμένο και επισιτιστικά επισφαλές, και ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι αγρότες πρέπει να καλλιεργήσουν ένα ευρύτερο φάσμα καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλομορφία των καλλιεργειών που έχετε σε μια φάρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανθεκτικότητα αυτού του συστήματος καλλιέργειας… ενισχύει την ικανότητα να αντέχετε τους κραδασμούς», λέει ο Mba. Σημειώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασαν και τα δύο την Αφρική, με λιγότερο ρύζι να προέρχεται από την Ασία το 2020 και μειώθηκαν οι εισαγωγές σιτηρών από την Ανατολική Ευρώπη.

«Αν συνεχιζόταν [ο κορωνοϊός], θα είχαμε πείνα και πείνα σε τεράστια κλίμακα. Υπάρχει ανάγκη για τις αφρικανικές χώρες να διαφοροποιηθούν, να ενισχύσουν τη δική τους ικανότητα να παράγουν τρόφιμα», λέει. «Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να είναι υποστηρικτική για την έρευνα και τις συνεργασίες στην περιοχή και παγκοσμίως», προσθέτει ο Mba. «Πρέπει να είναι υποστηρικτικό για τους αγρότες να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες και χρηματοδότηση».

Η PABRA λέει ότι οι κυβερνήσεις συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στο έργο της. Ο Rubyogo εξηγεί ότι ενώ ο οργανισμός του διευκολύνει τις συνδέσεις μεταξύ προγραμματιστών και καταναλωτών, τα ίδια τα εθνικά προγράμματα διευθύνονται από ερευνητικά ιδρύματα που έχουν συσταθεί από τις κυβερνήσεις. Το κίνητρο υπάρχει για τα κράτη να εισάγουν βελτιωμένα φασόλια στις αγορές τους, προσθέτει ο Rubyogo.

«Πρέπει να βελτιώσουν τη διατροφή… πρέπει να ενδυναμώσουν τις γυναίκες οικονομικά, πρέπει να αναπτύξουν την οικονομία τους». Κοιτάζοντας το μέλλον, η PABRA ερευνά πώς να μειώσει τον χρόνο μαγειρέματος των φασολιών έως και 30%. «Το βράσιμο των φασολιών μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τρεις ώρες.

Αυτό απαιτεί χρόνο και ενέργεια», λέει ο Rubyogo. Υπολογίζει ότι εάν η έρευνα είναι επιτυχής θα μπορούσε να εξοικονομήσει στους καταναλωτές 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αλλά ο Rubyogo σημειώνει ότι η προσαρμογή των ολοένα και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων είναι ζωτικής σημασίας. «Η κλιματική αλλαγή παραμένει βασικό ζήτημα, επομένως πρέπει να επενδύσουμε σε βαθιά, βαθιά έρευνα», λέει. «Βλέπουμε πραγματικά μια αλλαγή όταν αυτά τα προϊόντα βρίσκονται στα χέρια των ευάλωτων ατόμων».

Πηγή: CNN