Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα με μεγάλες περιόδους ξηρασίας δεν πλήττει μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Σαρώνει για ακόμα μία χρονιά και τον αρκτικό κύκλο, καθώςι υψηλές θερμοκρασίες που κατέγραψε η Σιβηρία έσπασαν κάθε ρεκόρ προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Το περασμένο Σάββατο η κωμόπολη Γιαλτουροβόσκ της Σιβηρίας έζησε την πιο θερμή μέρα της αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία, με το θερμόμετρο να δείχνει 37,9 βαθμούς Κελσίου. Έκτοτε έχουν καταρρεύσει πολλά ρεκόρ, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, που παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες ανά την υφήλιο: την Τετάρτη το κύμα καύσωνα επιδεινώθηκε στη Σιβηρία με τον υδράργυρο να εκτινάσσεται στους 39,6 βαθμούς Κελσίου στο Μπαέβο της περιοχής Αλτάι της Ρωσίας, στους 38, 5 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Μπαρνάουλ, όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί συγκεντρώνουν στοιχεία εδώ και πέντε έως επτά δεκαετίες. Πρόκειται για «το χειρότερο κύμα καύσωνα» στην ιστορία της Σιβηρίας, σχολίασε ο Χερέρα.

Λιώνει το παγωμένο υπέδαφος;

Υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 24 βαθμών Κελσίου, καταγράφηκαν και πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο στη Σιβηρία, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία γιατί μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους.

Σιβηρία

Κι όπως εξηγεί η Arctic Risk Platform, με την τήξη του permafrost απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, όπως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, στην ατμόσφαιρα συντελώντας ακόμη περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υπεύθυνη η κλιματική αλλαγή

Mια επιστημονική ανάλυση θα μπορούσε να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό συμβάλλει η κλιματική αλλαγή στον πρωτοφανή αυτό καύσωνα, αλλά όπως σημειώνει το CNN είναι γνωστό ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί πιο ακραίες θερμοκρασίες, ειδικά στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

Ένα ιδιαίτερα έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα το 2020 – όταν η πόλη Βερχογιάνσκ της Αρκτικής Σιβηρίας κατέγραψε 38 βαθμούς Κελσίου, θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με ανάλυση διεθνούς ομάδας επιστημόνων.

Στη Σιβηρία παρατηρούνται κατά καιρούς μεγάλες μηνιαίες και ετήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια ισχυρή τάση ανόδου της θερμοκρασίας.

«Η Σιβηρία είναι μια από τις ταχύτερα θερμαινόμενες περιοχές στον πλανήτη όπου αυξάνονται οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες», λέει ο Ομάρ Μπαντούρ, επικεφαλής των υπηρεσιών παρακολούθησης του κλίματος και πολιτικής στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η Σιβηρία «έχει βιώσει μερικά πολύ έντονα κύματα καύσωνα», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτά τα κύματα καύσωνα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τη φύση και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν πιο συχνά εκτός και αν περιορίσουμε γρήγορα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», είπε στο CNN.