Η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ ασφαλείας της εταιρείας Meta (Facebook), με διπλή αμερικανική και ελληνική υπηκοότητα, βρέθηκε για αρκετούς μήνες υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και από το παράνομο λογισμικό κατασκοπείας Predator, για περισσότερο από ένα χρόνο.

Όπως ακριβώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις 21/5, η ίδια με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποθεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι έχει σημαντική ικανότητά να διαχειρίζεται την οικονομία, τις εξωτερικές και εσωτερικές κρίσεις, και να παρουσιάζει ένα σοβαρό πρόσωπο στους εξωτερικούς συμμάχους. Επίσης, είναι σημαντικό ότι έχει αποδείξει την ικανότητα της να κάνει σοβαρά άλματα στο τεχνοκρατικό μετασχηματισμό με το έργο Πιερρακάκη».

Ωστόσο, πολλοί χρήστες του διαδικτύου σχολίασαν αρνητικά την τοποθέτηση της Άρτεμις Σίφορντ, κάνοντας λόγο για «κωλοτούμπα». «Σε παρακολουθούσε η ΕΥΠ, το πρέντατορ και μέχρι πριν από λίγες ημέρες έλεγες ότι τα στοιχεία δείχνουν Μαξίμου. Αυτή η ανάρτηση δεν είναι καν αστεία. είναι φρικτή», σχολίασε ένας χρήστης.

Αναλυτικά η ανάρτησή της

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ δεν είναι μακράν το χειρότερο σενάριο για την χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι έχει σημαντική ικανότητά να διαχειρίζεται την οικονομία, τις εξωτερικές και εσωτερικές κρίσεις, και να παρουσιάζει ένα σοβαρό πρόσωπο στους εξωτερικούς συμμάχους. Επίσης, είναι σημαντικό ότι έχει αποδείξει την ικανότητα της να κάνει σοβαρά άλματα στο τεχνοκρατικό μετασχηματισμό με το έργο Πιερρακάκη.

Παρόλα αυτά, είναι λυπηρό να βλέπει κανείς την απορρύθμιση της αντιπολίτευσης. Η χώρα χρειάζεται ένα πραγματικά “προοδευτικό φιλελεύθερο” κίνημα, που θα συνδυάζει:

  • ⁃ Δημιουργία ευκαιριών για τους νέους, με σκοπό την ένταξη τους ως παραγωγικά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας – ώστε το δίλημμα να μην είναι ένα από τα τρία Ε – επίδομα, εξωσυστεμισμός, εξωτερικό.
  • ⁃ Κοινωνική πολιτική και ένταξη για τους αδύναμους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν γίνει κομμάτι της κοινωνίας μας από άλλες χώρες, είτε λόγω δικής μας επιλογής, είτε λόγω υποχρεώσεών μας απέναντι στον διεθνή νόμο.
  • ⁃ Σωστή οικονομική διαχείριση, με σεβασμό στις αρχές της οικονομίας, τα δημοσιονομικά και νομισματικά περιθώρια, και με γνώμονα την ανάπτυξη.
  • ⁃ Κίνητρα για πλουραλισμός στον τύπο, ώστε να μην είναι μόνο ελεύθερος αλλά έστω και τοσοδά ανεξάρτητος.
  • ⁃ Συζήτηση έστω, αν όχι πάταξη, επιτέλους, της διαφθοράς στην πολιτική – μαύρο επιχειρηματικό χρήμα στις εκλογές, μίζες
  • ⁃ “Ρεαλιστική συνεργασιμότητα” στην εξωτερική πολιτική
  • ⁃ Διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας
  • ⁃ Σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του σεξισμού (πάντα και παντού στην Ελλάδα), του ρατσισμού, των άνισων ευκαιριών για γυναίκες και μειονότητες, και last but not least
  • ⁃ Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας, για να μην ξαναδούμε τα αίσχη που είδαμε στις παρακολουθήσεις.

Η ΝΔ τα έχει πάει καλά στα οικονομικά, διαχειριστικά και εξωτερικά θέματα. Επιεικώς χάλια στο μεταναστευτικό, στην βαθιά μεταρρύθμιση, στην ενίσχυση των θεσμών και το κράτος δικαίου.

Δεν αρκεί να πηγαίνει καλά το start up ecosystem όταν παρατάμε μωρά στο Αιγαίο. Δεν είναι αρκετό να κερδίζουμε επενδυτική βαθμίδα όταν το γραφείο του πρωθυπουργού βιάζει την ιδιωτικότητα πολιτών με κατάφορες παρακολουθήσεις, και δεν ανοίγει ρουθούνι.

Μακάρι η διάλυση του Τσίπρα να επιφέρει μια αλυσίδα εξελίξεων που θα δημιουργήσουν στιβαρή και ενωμένη αντιπολίτευση. Μέχρι τότε ας ελπίσουμε πως στην ΝΔ θα επικρατήσουν τα προοδευτικά στοιχεία, και όχι η αλαζονεία.

Το «κράξιμο» από τους χρήστες

Πολλοί από τους χρήστες του Facebook, απάντησαν με άκρως καυστικό τρόπο στην κ. Σιφορτ.

«Σε παρακολουθούν; Γι’ αυτό διατύπωσες γραπτώς με αυτόν τον τρόπο την άποψή σου; για να μη σε φακελώσει πάλι το καθεστώς;»

Άρτεμις Σίφορντ

«Ποιον τεχνοκρατικό μετασχηματισμό Πιερρακάκη λες; αυτόν που εγκατέστησε το πρέντατορ στο κινητό σου μετά από sms του gov.gr για οριστικοποίηση του ραντεβού εμβολιασμού σου; τον ίδιο λες; Ούτε για γέλια».

Άρτεμις Σίφορντ

«Ειλικρινά εύχομαι να ξεμπλέξεις από αυτό το πράγμα που έχεις μπλέξει γιατί αυτή η εικόνα σου είναι θλιβερή», γράφει ένας χρήστης.

Άρτεμις Σίφορντ

«Σε παρακολουθούσε η ευπ το πρέντατορ και μέχρι πριν από λίγες ημέρες έλεγες ότι τα στοιχεία δείχνουν μαξίμου. αυτή η ανάρτηση δεν είναι καν αστεία. είναι φρικτή»

Άρτεμις Σίφορντ
Άρτεμις Σίφορντ

«Τα δεξιά τρολ ξεκίνησαν τη δολοφονία του χαρακτήρα μου»

Υπενθυμίζεται πως η ίδια, πριν από περίπου ένα μήνα, μετά τη στοχοποίηση της από την κυβέρνηση, κατήγγειλε πως τα δεξιά τρόλ ξεκίνησαν τη δολοφονία χαρακτήρα της. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της στο twitter «Άργησαν λίγο, αλλά επιτέλους ξεκίνησαν και την δολοφονία χαρακτήρα τα δεξιά τρολ».

Η ανάρτησή της με τη συζήτηση με παράγοντα της ΝΔ

Σε ανάρτησή της στο Facebook η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι είχε συζήτηση έναν παράγοντα της ΝΔ και αποκάλυψε τις χυδαίες απαντήσεις που της έδωσε παράγοντας της «γαλάζιας» παράταξης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, την προέτρεψε «να φύγει από τη χώρα», γιατί «δεν θέλουμε ανθρώπους σαν εσένα», καθώς δεν πιστεύει ότι η Σίφορντ παρακολουθούταν από την κυβέρνηση, αφού «δεν είναι και αρκετά σημαντική».

«Ελλάδα, 2023.

Βράδυ, μπαρ στους Δελφούς, συζήτηση με (πρώην) φίλο και (μη κυβερνητικό) “παράγοντα” της ΝΔ. Μορφωμένο, επιτυχημένο, κάποιας ηλικίας.

Εγώ–“Γεια σου χ, καιρό έχω να σε δω!”

Με την μια, αυτός— “Δεν είναι πράγματα που λες αυτά, σε χρησιμοποιεί η αριστερά, η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τίποτα με τις παρακολουθήσεις.”

Εγώ—¨ναι το ξέρω είναι πολύ λυπηρό και περίεργο…αλλά ξέρεις τα στοιχεία τις περίπτωσης μου…”

“Λες μαλακίες, δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία.”

“Μα εδώ τα έχω, να στα δείξω…”

“Όχι βέβαια, δεν θέλω να τα δω..¨

Κατευθείαν —

“Σιγά μην έγινε αυτό σε σένα, σόρρυ που στο λέω αλλά δεν είσαι αρκετά σημαντική.”

“Μα τι είναι αυτά που λες.. Είναι άσχημα τα πράγματα στην χώρα….”

¨Σήκω φύγε τότε.”

“Μα τι λες, μου λες να φύγω από την χώρα”?

¨Ναι, να φύγεις, δεν θελουμε ανθρώπους σαν και σένα.”

¨Δεν γίνεται να μου τα λες αυτά, δεν έχεις κόρη, αλλά αν είχες σκέψου να της συνέβαινε κάτι τέτοιο…”

“Στην δικά μου κόρη δεν θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο”.»

Μάλιστα, η Σίφορντ στην αρχή της ανάρτησής της παρέθεσε μια φράση του Άπτον Σινκλέρ, γράφοντας: «It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it», που σημαίνει: «Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να καταλάβει κάτι, όταν ο μισθός του εξαρτάται από το να μην το καταλάβει».