Σε νέο περίπατο για τη Νέα Δημοκρατία εξελίχθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες με το κυβερνών κόμμα να βλέπει επτά από τους περιφερειάρχες που υποστήριξε να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο. Οι υπόλοιποι πάνε σε δεύτερο γύρο ως φαβορί, ενώ άξιο αναφοράς είναι και ότι ο ένας που στηρίχθηκε και από τον ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, επικράτησε στην Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο του… 80%.

Μεγάλη άνοδο στα ποσοστά σε όλη τη χώρα παρουσίασε η Λαϊκή Συσπείρωση που εκφράζει τις θέσεις του ΚΚΕ, αποδεικνύοντας ότι η συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζεται στον Περισσό το τελευταίο διάστημα πατά σε στέρεες βάσεις.

Χαμόγελα φέρνουν τα αποτελέσματα και στο ΠΑΣΟΚ που είδε υποψηφίους του να περνούν στον δεύτερο γύρο, ενώ έχει στα συν του και το πολύ καλό αποτέλεσμα του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων.

Τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα επικρατούν στην Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πορεία του προς την… εξαΰλωση, μη βρίσκοντας αντίδοτο στην απώλεια ψηφοφόρων. Η επικράτηση Κασσελάκη στις εσωκομματικές μπορεί να έφερε έναν άνεμο αισιοδοξίας, τουλάχιστον σε αυτούς που τον στήριξαν, αυτή όμως δεν αποτυπώθηκε στα χθεσινά απογοητευτικά αποτελέσματα.

Ποιοι εκλέγονται από τον πρώτο γύρο

Μεγάλη νίκη στην Περιφέρεια Αττικής παίρνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, την ίδια ώρα που εντυπωσιακή άνοδο πέτυχε ο Γιάννης Πρωτούλης της Λαϊκής Συσπείρωσης που από το 8,2% σκαρφάλωσε στο 13,8%.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης κερδίζει από τον πρώτο γύρο στη Δυτική Ελλάδα, ενώ με χαρακτηριστική άνεση επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Πολύ εύκολη ήταν, επίσης, η επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ περίπατο έκανε και ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο.

Την επόμενη Κυριακή

Η πρωτιά σε έξι περιφέρειες της χώρας θα κριθεί την επόμενη Κυριακή με τη μεγαλύτερη μάχη να αναμένεται στην Πελοπόννησο όπου ο Δημήτρης Πτωχός δεν συγκεντρώνει για λίγο το 43% και πάει σε κόντρα με τον Πέτρο Τατούλη.

Στα Ιόνια Νησιά θα είναι στον δεύτερο γύρο ο πρώτος Ιωάννης Τρεπεκλής με τη δεύτερη Ρόδη Κράτσα, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα κονταροχτυπηθούν ο Αλκιβιάδης Στεφανής με τον Κώστα Μουτζούρη.

Ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος θα αναμετρηθεί όπως και την προηγούμενη φορά με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, σε μια μάχη ανάμεσα σε έναν γαλάζιο εκλεκτό κι έναν γαλάζιο «αντάρτη».

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι αναμετρήσεις των Γιώργου Αμανατίδη με τον εκλεκτό της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία και των Κώστα Αγοραστού και Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία.

αυτοδιοικητικές εκλογές