Μια πολύ εύκολη νίκη των υποψηφίων που στήριξε η ΝΔ ανέδειξε αυτή η πρώτη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ο Δήμος Αθηναίων πρωτοστατεί χωρίς όμως, προς το παρόν ο Κώστας Μπακογιάννης να εξασφαλίζει ποσοστό νίκης από τον ‘Α Γύρο. Στις περιφέρειες η ΝΔ έχει καθολική επικράτησε σε 7 εξ αυτών, ενώ πτωτική πορεία έχουν τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που θα βρεθούν με έναν υποψήφιο να διεκδικεί περιφέρεια στον Β’ Γύρο.

Λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί προχώρησε στην πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών ο γενικός διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος, σημειώνοντας ότι όσον αφορά τις περιφέρειες και λαμβάνοντας ως βάση το 37% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, σε επτά περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε τέσσερις περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’ γύρο, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το τι τελικά θα γίνει.

Δήμος Αθηναίων

Μεγάλο προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την επανεκλογή του από τον α’ γύρο, δείχνουν τα αποτελέσματα στον Δήμο Αθηναίων.

Με καταμετρημένο το 12% των εκλογικών τμημάτων, ο δήμαρχος Αθηναίων που έχει το χρίσμα της ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 41,07%, σχεδόν δύο μονάδες λιγότερες από τον πήχη του 43%, με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει ανατροπή να χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Τη δεύτερη θέση διεκδικούν ο ανεξάρτητος υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας με 14,76%, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης με 13,03% και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός με 12,50%.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης λαμβάνει ποσοστό 8,49%, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης που στηρίζεται από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 6,29% και η ανεξάρτητη Ελένη Παπαδοπούλου με 3,89%.

ενσωμάτωση εκλογές 2023 δήμος Αθηναίων

Στον Δήμο Πειραιά είχαμε για ακόμα μια φορά ανάδειξη δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με τον Γιάννη Μώραλη να συγκεντρώνει προσώρας ποσοστό κοντά στο 69%. Στη δεύτερη θέση, με 13,6, βρίσκεται ο Γιώργος Γαβρίλης, ενώ στο 12% βρίσκεται ο Νίκος Αμπατιέλος, στο 2,51% ο Θανάσης Διαβολάκης και στο 2,29% ο Κ. Νιζάμης.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης επανεκλέγεται δήμαρχος Περιστερίου για έκτη συνεχόμενη θητεία.

Για τρίτη φορά επανεκλέγονται οι Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα, Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γιάννης Κωνσταντάτος στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Παππούς στη Φυλή, Γιώργος Μαρκόπουλος στο Γαλάτσι και Ανδρέας Κονδύλης στον Άλιμο.

Για δεύτερη φορά επανεκλέγονται άνετα ο Σπύρος Βρεττός ως δήμαρχος Αχαρνών και ο Γιώργος Τσίρμπας στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Άνετη επικράτηση, τέλος, πρόσφεραν οι εκλογείς του Δήμου Κηφισιάς στον Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος για πρώτη φορά.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως όσοι στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημαρχίες της Αθήνας, ηττώνται κατά κράτος ή με ελάχιστες ελπίδες εν όψει της επόμενης Κυριακής, ενώ και στις Περιφέρειες, μόνο σε αυτή της Θεσσαλίας θα πάει σε β’ γύρο, με τον υποψήφιο του, τον κ. Κουρέτα, να βρίσκεται αρκετά πίσω από τον κ. Αγοραστό.

Περιφέρεια Αττικής

Ξεπερνώντας το 10% της ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, η εικόνα στις κάλπες των Περιφερειακών εκλογών διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Αττική, με ενσωμάτωση 14,05% προς το παρόν ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 45,88%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 16,29%.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 13,63% της ενσωμάτωσης προηγείται ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 42,02% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 33,68%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 20,95% προηγείται ο Στεφανής Αλκιβιάδης που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,66% ενώ ο υποψήφιος που προς το παρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό, και καταλαμβάνει έως τώρα το 34,17%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 12,32%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,67%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,26%

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Καρχιμάνης Αλέξανδρος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 15,48%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 55,45%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Στέφος Ιωάννης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,92%.

Θεσσαλονίκη και λοιπές Περιφέρειες

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα για την επόμενη μέρα στη δημαρχία.

Σύμφωνα με το exit poll, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Στέλιος Αγγελούδης είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης οι οποίοι θα αναμετρηθούν εκ νέου στον δεύτερο γύρο. Ο κ. Ζέρβας συγκεντρώνει 31%-35%, σύμφωνα με το exit poll της Interview για το Politic, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης αγγίζει το 23%-27%.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν θα χρειαστεί καν β’ γύρο για να συνεχίσει την θητεία του, αφού έχει συγκεντρώσει στην μέχρι στιγμής ενσωμάτωση πάνω από το 60% των ψήφων.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,52% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 15,99%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 33,86%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 28,98% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 17,45%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,39%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 16,76%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,57%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,45%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 16,58% προηγείται ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,21%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,34%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,39% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 20,66%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ίσως δεν χρειαστεί β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόςρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,60%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 43,26% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 20,73%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 31,38% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 18,47% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,21%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 25,87%.

Στην δημαρχία, ο Αχιλλέας Μπέος εκτιμάται πως θα προσγειωθεί κάπου ανάμεσα στο 50-55% (δεύτερος ο κ. Παπαπέτρος με ποσοστό 31-36%), ποσοστό-έκπληξη επίσης με βάση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ποιοι δήμοι πάνε σε β’ γύρο εκλογών

Στον δεύτερο γύρο θα αναδειχθούν οι νέοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Ιωαννιτών, καθώς δεν έπιασαν το όριο του 43%, ενώ σε Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Βόλο και Ρόδο οι νέες δημοτικές Αρχές εξελέγησαν ήδη από σήμερα.

Στη συμπρωτεύουσα, με ενσωματωμένο το 11% των εκλογικών τμημάτων, ο νυν δήμαρχος καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 28,38%, δεύτερος βρίσκεται ο Στυλιανός Αγγελούδης με 25,36% και τρίτος ο Σπύρος Πέγκας με 21,26%.

Στον Δήμο Πατρέων, με καταμετρημένο το 13%, ο συνδυασμός του δημάρχου Κώστα Πελετίδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 41,40% και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,89%, ο Βασίλης Αϊβαλής με 18,43% και ο Πέτρος Ψωμάς με 14,29%.

Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με καταμετρημένο το 8% των τμημάτων, προηγείται με 47,22% ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος φέρεται να εκλέγεται νέος δήμαρχος από τον α’ γύρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Καραμαλάκης με 36,58%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στον πληττόμενο από τις πλημμύρες Δήμο Λαρισαίων. Με καταμετρημένο το 15%, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος έλαβε το 38,73% των ψήφων, θα δώσει τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μαμάκο, ο οποίος εξασφαλίζει ποσοστό σχεδόν 50%.

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλίας, τον Βόλο, ο νυν δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, επανεκλέγεται με ποσοστό 57%, με την ενσωμάτωση στο 14%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκος Παπαπέτρος με 36,54%.

Στον Δήμο Ρόδου, με ενσωματωμένο το 8,50% των εκλογικών τμημάτων, προηγείται ο νυν δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης, με 48,16% και ακολουθούν ο Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης με 25,65% και ο Νίκος Γερονικολός με 22,97%.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, με ενσωματωμένο το 10% των τμημάτων, προηγείται ο Θωμάς Μπέγκας με 35,94% και ακολουθεί με 25,55% ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε δήμαρχος μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.