Με την… πολύφερνη νύφη μοιάζουν οι ψήφοι του Ηλία Κασιδιάρη, μετά την απαγόρευση του Αρείου Πάγου. Το 4% που δημοσκοπικά συγκέντρωνε ο καταδικασμένος κ. Κασιδιάρης είναι, εξάλλου, ένα σημαντικό ποσοστό για τα κόμματα που θα επιχειρήσουν να αλιεύσουν ένα σημαντικό κομμάτι της δεξαμενής του έγκλειστου στις φυλακές. Ποιο όμως είναι το προφίλ των ψηφοφόρων του Η. Κασιδιάρη; Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντισυστημική ψήφο, εμπεριέχει ανθρώπους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, αλλά και ψηφοφόρους που δεν είναι απαραίτητα ναζιστές, απλώς θέλουν -όπως και το 2015- να δηλώσουν την αντίθεσή τους προς την παρούσα πολιτική κατάσταση.

Ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων Σύμβουλος της Mrb, Δημήτρης Μαύρος πριν από λίγες ημέρες είχε εκτιμήσει ότι το 20% των ψηφοφόρων θα πήγαινε σε μικρά κόμματα, όπως για παράδειγμα στον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ ένα 60% δεν γνώριζε τι θα ψηφίσει. Ωστόσο, ο κ. Μαύρος υπογράμμισε το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ελληνική Λύση το λάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε ελάχιστους ψήφους.

Όμως, η πρόσφατη δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό του Attica Tv, παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Ειδικότερα, το 24% των ψηφοφόρων οδεύει προς το κόμμα ΕΑΝ του Α. Κανελλόπουλου (το οποίο εγκρίθηκε από τον Άρειο Πάγο), στην συνέχεια ένα 11% θα ψήφιζε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, το 10% την Πλεύση Ελευθερίας και την Εθνική Δημιουργία αντίστοιχα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνεται να «κερδίζουν» ένα 4% . Τέλος, το 2% κατευθύνεται προς το ΜέΡΑ25 και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ 10% συγκεντρώνει η επιλογή “Άλλο Κόμμα”, 11% η επιλογή “Δεν ξέρω”. Σημαντικό επίσης είναι ότι το 12% των ψηφοφόρων δήλωναν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές από την στιγμή που «κόπηκε» ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σημαντικό ποσοστό, καθώς αυτό ευνοεί τα κόμματα που θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Τα εκτός Βουλής κόμματα κρίνουν την αυτοδυναμία

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ακόμα και με τις ψήφους Κασιδιάρη το κόμμα Κανελλόπουλου είναι δύσκολο να βρει το πολυπόθητο 3% και να κερδίσει έδρες στην επόμενη Βουλή. Κι αυτό διότι, όπως εκτιμούν έμπειροι δημοσκόποι, η διασπορά των ψηφοφόρων του Η. Κασιδιάρη είναι αρκετά μεγάλη. Για παράδειγμα το 24% του 4% (που δημοσκοπικά είχε περίπου ο Η. Κασιδιάρη) είναι κάτι λιγότερο από μια μονάδα! Ειρήσθω εν παρόδω το κόμμα Κανελλόπουλου δεν είχε καταγράψει σε καμία δημοσκόπηση πάνω από 2% ούτως ώστε να έχει βάσιμες ελπίδες να βρεθεί στην επόμενη Βουλή.

Συνεπώς, το ερώτημα που αναζητά απάντηση είναι ποιος δείχνει να ευνοείται. Εάν κανείς κρίνει από την δημοσκόπηση της ProRata τα καθαρά κέρδη των δύο μεγάλων κομμάτων είναι σχεδόν μηδαμινά. Αντιθέτως, από την στιγμή που ο κ. Κασιδιάρης δεν θα βρεθεί στη Βουλή αυτομάτως «πέφτει» το όριο της αυτοδυναμίας ενώ «μοιράζονται» και οι έδρες του κόμματος «Έλληνες». Για παράδειγμα ότι η Pulse πριν από λίγες μέρες στην κατανομή εδρών χωρίς το κόμμα Έλληνες έδινε στη ΝΔ 116 έδρες, ενώ με τον Η. Κασιδιάρη (ήτοι επτακομματική Βουλή) έπεφτε στις 111 έδρες. Αντιστοίχως ορισμένες έδρες θα κερδίσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, εάν θεωρητικά μοιραστούν τα ποσοστά του κόμματος Κασιδιάρη. Εν κατακλείδι, ακόμα θεωρείται αρκετά νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα δείξουν με μεγαλύτερη ακρίβεια, όχι μόνο που κινούνται οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, αλλά τι συμβαίνει με την λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Αυτή, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, θα είναι που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.