Το ταξίδι του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε και αύριο ο νέος υπουργός Υποδομών αναμένεται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Το ολοκληρωτικό κλείσιμο του σιδηρόδρομου φαίνεται να απομακρύνεται ως σενάριο, ωστόσο αυτό που επικρατεί είναι για συγκεκριμένο διάστημα (γύρω στον έναν μήνα) να διακοπούν τα δρομολόγια. Αυτό θα γίνει προκειμένου να αναβαθμιστεί το δίκτυο με fast track διαδικασίες, ώστε να εφαρμοστεί η τηλεδιοίκηση σε όσα σημεία μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν από την κυβέρνηση ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών θα αποκατασταθεί ενώ θα αποφευχθεί παρόμοιο ατύχημα στο μέλλον. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει νέα αναθεώρηση του κανονισμού του σιδηρόδρομου, με επιπλέον μέτρα για την διασφάλιση των μετακινήσεων.  

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση εστιάζουν στο γεγονός ότι τα προβλήματα των σιδηροδρόμων είναι διαχρονικά παραθέτοντας συγκεκριμένα γεγονότα:

  • Το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα το Μάιο του 2017 στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν δέκα. 
  • Οι βανδαλισμοί και η αδυναμία αποκατάστασης των ζημιών, με συνέπεια νασταματήσει σταδιακά και η λειτουργία του παλιού συστήματος, της προηγούμενης τεχνολογίας, όπου αυτό υπήρχε. 
  • Οι διαδοχικές παρατάσεις και οι υπογραφές συμπληρωματικών συμβάσεων σε ένα έργο που υπογράφηκε το 2014 και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2016. Μάλιστα, το 2018, ενώ υπήρχε και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η συμπληρωματική σύμβαση του έργου δεν υπογράφηκε ποτέ. 
  • Οι χρόνοι απόκρισης δομών του ελληνικού Κράτους σε ό,τι αφορά προμήθειες, αποφάσεις επί προσφυγών, προσλήψεις. Οι συνέπειες της περιόδου των μνημονίων στη στελέχωση και λειτουργία του οργανισμού. 
  • Η αλληλουχία λαθών το μοιραίο εκείνο βράδυ του τραγικού δυστυχήματος, που χωρίς αυτά δεν θα είχε συμβεί το τραγικό συμβάν. Πολύ περισσότερο όταν ο Σταθμός της Λάρισας διαθέτει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης από το 2022, κάτι που επέτρεπε, παρείχε τη δυνατότητα να διαπιστωθεί για μια πορεία 5,5 χιλιομέτρων ότι το επιβατικό τρένο κινούνταν σε λάθος κατεύθυνση, σε λάθος πορεία. 

Ώρα εκλογών;  

Και ενώ οι αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο θα ανακοινωθούν αύριο, η ημερομηνία των εκλογών ακόμα παραμένει ένα γρίφος. Μπορεί αρκετοί να ισχυρίζονται ότι θα γίνουν στις 21 Μαΐου, παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν έχει κλειδώσει. Και αυτό διότι εντός του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν θιασώτες της άποψης του Blitzkrieg. Δηλαδή, οι εκλογές να μην πάρουν… παράταση μέχρι τις 21 Μαΐου, αλλά να γίνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα στο τέλος του Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι  τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόλις οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μαζέψουν τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων και σταθμίσουν όλα τα δεδομένα. Για την ιστορία, πάντως, αν μέχρι την προσεχή Δευτέρα δεν διαλυθεί η Βουλή, η 9η Απριλίου (αρχική ημερομηνία που είχε κυκλώσει ο πρωθυπουργός) δεν θα υφίσταται ούτε καν ως σενάριο…