Τα «γαλάζια» χρίσματα στους δήμους

Χρίσματα ΝΔ. Μετά τις περιφέρειες, κλείνουν οι εκκρεμότητες και αναφορικά με τους δήμους για τη Νέα Δημοκρατία, όπου χρίσματα θα δοθούν μόνο στους μεγάλους εκ αυτών: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Η ΝΔ στηρίζει προφανώς τον Κώστα Μπακογιάννη, αυτή τη φορά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στη συμπρωτεύουσα αλλά και τον – μη προερχόμενο από τη ΝΔ – Γιάννη Μώραλη αντίστοιχα.

Στη Λάρισα που ενδιαφέρει πολύ τη γαλάζια παράταξη υποστηρίζεται ο Θανάσης Μαμάκος και ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης. Στην Πάτρα εδώ και μήνες ο γαλάζιος μηχανισμός αναζητεί μια δυνατή υποψηφιότητα απέναντι στον πανίσχυρο Κώστα Πελετίδη του ΚΚΕ (ακούγεται το όνομα του βουλευτή Αχαΐας Ιάσωνα Φωτήλα).

Εντός Αττικής, η απόφαση στην Κηφισιά είναι να στηριχθεί ο Βασίλης Ξυπολητάς αντί του νυν δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, στο Χαλάνδρι η Κρίστη Αγαπητού αντί του ηθοποιού Χάρη Ρώμα, στο Νέο Ηράκλειο τον Γιώργο Παπαδημητρίου, στα Βριλίσσια τον Γιάννη Πισιμίση και στην Πεύκη τον ιατροδικαστή Γρηγόρης Λέων.

Και ο Δούκας πίσω στη ΝΔ

Εκτός του Δημήτρη Καμπόσου (με τις… ευλογίες Σαμαρά),ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης διαγραφής και του Πέτρου Δούκα. Και του επιστράφηκε η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα δικαιώματα και τα αξιώματα που απορρέουν από αυτήν.

χρίσματα ΝΔ Δούκας

Ο πρωθυπουργός ανακάλεσε με απόφασή του τη διαγραφή Δούκα και πλέον αναμένεται να λάβει κανονικά τη στήριξη του κόμματος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, ως δήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος, Σπάρτης, σαν να μην μίλησε ποτέ για τις τσάντες με χρήματα που δόθηκαν το 2007 στους πυρόπληκτους της Ηλείας με σκοπό να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, δήλωση η οποία αναμεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook…

Όσο για την επάνοδο Καμπόσου, προκάλεσε δριμείες αντιδράσεις ακόμη και στην πόλη: «Δεν του αξίζει του Άργους τέτοια τύχη. Η εικόνα του στο πανελλήνιο ως θερμοκηπίου ακροδεξιών και γραφικών προσβάλλει το Άργος μας. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποτελεί τυπικό παράδειγμα ακροδεξιού. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταστήσει τον Δήμο Άργους ακροδεξιά εστία, με δηλώσεις και πρακτικές (κυρίως πρακτικές) που δεν έχουν σχέση με το κόμμα μας».

Πού πήγαν τα λεφτά;

Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης, στην προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν ο Στέλιος Πέτσας. Και μιας και στην επικαιρότητα είναι οι πυρκαγιές, άνοιξε ξανά η συζήτηση σχετικά με τα χρήματα που δίδονται από την κεντρική εξουσία στους δήμους για την αντιπυρική προστασία.

Οι δήμαρχοι και οι τοπικοί άρχοντες των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές συνηθίζουν να διαμαρτύρονται και να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών στη δήθεν χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνουν από τα αρμόδια υπουργεία.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ότι επί ημερών Πέτσα μοιράστηκαν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 160 εκατ. ευρώ για αντιπυρική προστασία.

Πού είναι τα λεφτά;

Χωρίς Σπαρτιάτες η γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Αποκλείστηκε οριστικά από τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας και όλοι όσοι έχουν εκλεγεί βουλευτές με το κόμμα αυτό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποφάσισε ότι δεν έχουν καμία θέση σε μια τόσο σημαντική γιορτή που αφορά τη Δημοκρατία και δεν τους απέστειλε καν προσκλήσεις. Οπως δηλαδή γινόταν παλαιότερα και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής που δεν κλήθηκε ποτέ στο Προεδρικό Μέγαρο, ούτε σε συσκέψεις πολιτικών αρχηγών, ούτε σε δεξιώσεις.

χρίσματα ΝΔ

Αντίθετα, το απόγευμα της 24ης Ιουλίου, στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου στην καθιερωμένη σύναξη των πολιτικών αρχηγών θα εμφανιστούν φέτος τρία νέα πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Νατσιός εκ μέρους της Νίκης, ο οποίος έλαβε πρόσκληση. Κλήθηκαν επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «έψησε» τον Φαραντούρη…

Ανεβασμένες είναι οι μετοχές του Νικόλα Φαραντούρη στο εσωκομματικό χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φέρεται να δέχεται ολοένα και συχνότερα κρούσεις για υψηλούς, πολιτικούς ρόλους.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου το όνομα είχε ακουστεί προ ημερών και για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να βολιδοσκοπήθηκε ως υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο Αθηναίων, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να δείχνει ενδιαφέρον συνολικά για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτό, γιατί το όνομα του ακούστηκε και για τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, από πλευράς Κουμουνδούρου.

Γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμός και γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην επιλογή υποψηφίων να ηγηθούν αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.

Τα βέλη παίρνουν και τον Κώστα Σκανδαλίδη που είναι ο επικεφαλής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο οποίος φέρεται να πρόκρινε την επιλογή να κατέβει αυτόνομο το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, με το επιχείρημα πως είναι «καθαρά πολιτική αναμέτρηση», την οποία στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ως «μεσοσταθμό» μεταξύ των πρόσφατων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών της επόμενης χρονιάς.

Για το ΠΑΣΟΚ είναι ερώτημα τι θα κάνει στο Δήμο Αθηναίων, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να προκρίνεται ο Στέλιος Αγγελούδης, που έχει τη στήριξη του τοπικού ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις μάλιστα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα τον φέρνουν δεύτερο πίσω από τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Στον Πειραιά, θα στηρίξει εκ νέου τον νυν δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη (όπως και η ΝΔ), ενώ για τον δήμο Πατρέων φαίνεται ότι κλειδώνει η υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου που στηρίζεται όμως και από αρκετά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Αθήνα, ο τελευταίος που ακούστηκε είναι ο Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής στο Μετσόβειο και τομεάρχης περιβάλλοντος.

ΓΑΠ και Ντόρα

Στο περιθώριο του ετήσιου διεθνούς Συμποσίου της Σύμης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ρέθυμνο, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη είχαν συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό του Κοσοβου Άλμπιν Κούρτι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

χρίσματα ΝΔ

Η Μπακογιάννη είναι εισηγήτρια για το Κόσοβο στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Παπανδρέου πρόσφατα συνέταξε έκθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία υπερψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των κρατών μελών.

Ο Ανδρουλάκης θέλει Τεμπονέρα

Κι όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε το βήμα προς τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν διστάζει να εκφράσει την άποψη του, ακόμα και όταν είναι αντίθετη από αυτές του κόμματος, προβάλει ως μια καλή ευκαιρία.

Ευκαιρία για τι; Στη Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας ακούσει πρόσφατες δηλώσεις του Τεμπονέρα για το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να έχουν κοινή κάθοδο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, του πρότειναν να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Ο Τεμπονέρας δεν απάντησε οριστικά, παρ’ όλα αυτά δεν φάνηκε τόσο ζεστός: θα περίμενε η πρόταση να έρθει πρώτα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά να τον… σιγοντάρει το ΠΑΣΟΚ.

Backdoorιές

  • Σε.. στήριξη της υποψηφιότητας του Σπύρου Πέγκα για το δήμο Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέτασαν όλες τις πιθανές υποψηφιότητες και κατέληξαν σε εκείνη του πρώην αντιδημάρχου του Γιάννη Μπουτάρη.
  • Η Αττική φλέγεται εδώ και τέσσερα 24ωρα και ο περιφερειάρχης της λάμπει δια της απουσίας του. Ο Γιώργος Πατούλης προτίμησε αυτή τη φορά να μη βγει μπροστά – και δεν τον τιμά.
  • Σε τούτο… πάτησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ιωακειμίδης με ανακοίνωσή του: «Η περιφέρειά του καίγεται και ο περιφερειάρχης κρύβεται. Ο κ. Πατούλης είναι απών στη συνδρομή των πολιτών αλλά παρών στην ολιγωρία και στην κακοδιοίκηση»., αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ αμέσως μετά τονίζει:
  • Σημειωτέον πως, ενώ η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την Πρωτομαγιά, ο διαγωνισμός για την προμήθεια μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στις πυρκαγιές ανακοινώθηκε στις… 15 Ιουλίου.
  • Ενα από τα πρόσωπα που ήταν κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο στο ΠΑΣΟΚ, η Αθηνά Δρέττα, τώρα έχει γίνει ιδιαίτερα προεδρική. Πολύ όμως…
  • Ο Στράτος Ευθυμίου, ως εκπρόσωπος Τύπου, και ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου που επιστρέφει από τη Γενεύη, ως διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Γεραπετρίτη, ήταν οι δύο τελευταίες, σημαντικές προσθήκες στην ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών που δεν περνούν. Ο έμπειρος Ευθυμίου διπλωμάτης είχε μάλιστα αξιοποιηθεί και επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com