Και οι δύο στην ίδια πόλη

Σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς θα κινηθεί σήμερα η πόλη των Ιωαννίνων, καθώς την επισκέπτονται τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην πόλη και θα μιλήσει στις 19:30 στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει, επίσης στις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας, σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη.

Τι γυρεύει η (αριστερή) αλεπού στο (εκλογικό) παζάρι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την ευκαιρία το 2019 όταν το 23,75% των Ευρωεκλογών έγινε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα 31,53% στις βουλευτικές εκλογές. Τότε, το ΠΑΣΟΚ έπνεε τα λοίσθια αλλά στην Κουμουνδούρου δεν έλαβαν, δεν κατανόησαν δύο μεγάλα μηνύματα. Πρώτον, ότι ο ψηφοφόρος ψήφισε… Τσίπρα. Όχι ΣΥΡΙΖΑ αλλά πήγε προσωποπαγώς. Αλλά δεν φρόντισε ποτέ να κάνει το συνονθύλευμα συνιστωσών ένα πραγματικό κόμμα.

Και, δεύτερον, ότι το πραγματικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό των Ευρωεκλογών του ’19 και όχι των βουλευτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε σχεδόν 12 μονάδες διότι, εντέλει, δεν τις είχε ποτέ. Απώλεσε, με το 20,07% του Μαΐου, περί τις 3,5 μονάδες. Λογικό για ένα κόμμα αντιπολίτευσης που δεν άλλαξε, δεν προσαρμόστηκε και επένδυσε στην τοξικότητα.

Τι γυρεύει η (αριστερή) αλεπού στο (εκλογικό) παζάρι της Κυριακής; Να έχει το «2» μπροστά στο ποσοστό, αν και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι υπέρ αυτού του σεναρίου.

Στην Κουμουνδούρου βέβαια, μερικοί σκέφτονται πιο αισιόδοξα: ποσοστό 20… κάτι τοις εκατό, πρωτιά σε 2-3 περιφέρειες που κρίθηκαν οριακά. Θα το ξέρουμε, σε μια εβδομάδα.

Ο Κρικέτος, η Κατριβάνου και ο… Καμπόσος

Ο Σπήλιος Κρικέτος, υποψήφιος βουλευτής, διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε ελάχιστες ώρες από το παραλήρημά του. Ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι νεκροί πρόσφυγες στην Πύλο, «εάν είχαν επιζήσει, θα έκλεβαν», δεν θα δούλευαν και θα τριγύριζαν στην Ομόνοια». Απόψεις, όπως αυτές που εξέφρασε ο Κρικέτος, αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ, «δεν έχουν καμία θέση στο κόμμα μας. Δηλώσεις μίσους και ρατσισμού είναι εκτός του αξιακού πλαισίου της ΝΔ». Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο Κρικέτος προκάλεσε. Πρώην αστυνομικός γαρ, γνωστό το ποιόν του.

Αλλά τι θυμήθηκα; Ιούνιος 2018, η ΝΔ στην αντιπολίτευση ακόμη και διαγράφεται ο δήμαρχος Αργους για τα όσα απαράδεκτα είχε πει για τον Γιάννη Μπουτάρη και τους Εβραίους: «Ο Δημήτρης Καμπόσος διεγράφη για τα απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλιά του. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα ανεχτώ μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας» είχε τουιτάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης ακολουθεί απαρέγκλιτα μια γραμμή. Και όποιον δεν τη δέχεται, διαγράφεται. Τόσο απλά. Τι Κρικέτος, τι… Καμπόσος…

Για να καταλάβετε τη διαφορά. Τις προάλλες η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, σε πάνελ του καναλιού ΟΝΕ για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εσείς τους πνίξατε τους ανθρώπους, με τις αποτροπές», αναφερόμενη στα pushbacks. Έτσι, χωρίς αποδείξεις. Επειδή της δόθηκε βήμα. Και παραμένει κανονικά, και στο κόμμα και υποψήφια.

Καταλάβετε;

Η ΠΑΣΟΚοποίηση της ΝΔ

Προκάλεσε συζητήσεις τις προάλλες η αναφορά στην Αννα Διαμαντοπούλου, έμαθα, σε μερικούς του κόμματος που δηλώνουν συζητητές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς και δεν είναι. Διότι, αν ήταν, θα γνώριζαν πως το σενάριο του να βρεθεί σε υπουργείο ή άλλο κομβική θέση είναι υπαρκτό.

Έχει γίνει μια προκαταρκτική µε τον πρώην και μελλοντικό, σύντομα, πρωθυπουργό, χωρίς συγκεκριμένη κατάληξη. Απλώς με ατάκες του τύπου «είμαι εδώ πρόεδρε».

Όπως έλεγε κι ένας φίλος, παλιός γνώστης της πολιτικής, η ΠΑΣΟΚοποίηση της Νέας Δημοκρατίας θυμίζει την καραμανλοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα όμως. Οι μεν αξιοποιούνται, οι δε προκαλούν τον γέλωτα.

Αλήθεια, εκείνη η ψυχή ο Ευάγγελος Αντώναρος τι κάνει, έχει κανείς νέα του;

Ατόπημα Ανδρουλάκη…

Ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις στο νομό των Χανίων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, προκαλεί η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να τοποθετήσει στα ψηφοδέλτια της Α’ Πειραιά τον δικηγόρο Ιωάννη Γλύκα, πρόεδρο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και με αυτοδιοικητική παρουσία στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται όμως και για το δικηγόρο των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία» εις βάρους του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αείμνηστου Χανιώτη πολιτικού, Σήφη Βαλυράκη.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της οικογένειας Βαλυράκη, η οποία και αναμένεται να τοποθετηθεί για το ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως στις πρώτες εκλογές στην Α’ Πειραιά είχε κατέλθει στις εκλογές του Μαΐου ως υποψήφιος βουλευτής ο Νίκος Σπανάκος, ο οποίος εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια της Β’ Πειραιά και στη θέση του στην Α’ Πειραιά, πήρε ο Γλύκας

(update 13.01) Με απόφαση Ανδρουλάκη, ο Γλύκας τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων.

Απογοητευμένος ο Κυριάκος

Πολύ, πολύ όμως στα κάτω του ο πρόεδρος Κυριάκος. Όχι ο Μητσοτάκης φυσικά, ο άλλος. Διότι το debate «κάηκε» οριστικά και ο Βελόπουλος ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ήθελε να γίνει. Το κόμμα του είναι πάλι στα κάτω του, όπως ήταν και πριν από το προηγούμενο debate με τις καρατομήσεις των βουλευτών του. Τότε είχε ανασάνει, αυτή τη φορά όμως δεν έχει… δωρεάν προβολή.

Εξ ου και οι εκπρόσωποι του στη διακομματική, ο Παύλος Σαράκης και ο Βαγγέλης Φανίδης, έλεγαν ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε τηλεμαχία, όποια μέρα και αν γίνει. Αλλά δεν θα γίνει.

Και μαθαίνω ότι ο Κυριάκος είχε έτοιμο λογύδριο για τη Greek Mafia, είτε τον ρωτούσαν είτε όχι…

Τρώγονται μεταξύ τους οι παπάδες

Μη φανταστείτε ότι διαβάζω θρησκευτικά σάιτς τύπου fosfanariou.gr – αλλά μου το έστειλαν. Και τι διάβασα εκεί λοιπόν για τη Νίκη; Πρώτον ότι Δημήτρης Νατσιός φέρεται να ήταν μάρτυρας κατηγορίας μετά από μήνυση ιερωμένου κατά του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, στην Ιερά Σύνοδο το 2017. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο αποτειχισμένος κληρικός της μητροπόλεως Φλωρίνης, Μάξιμος Καραβάς, τοποθετείται υπέρ του προέδρου του κόμματος Νίκη, Νατσιού, θεωρώντας ότι αδίκως ασκείται κριτική από «χριστιανούς», όπως λέει, στον… αγωνιστή δάσκαλο.

Η ιστοσελίδα σχολιάζει αναφερόμενη στο κείμενο του κληρικού: «Φαίνεται ότι η Νίκη συσπειρώνει τους αποτειχισμένους και τους αντιπατριαρχικούς!». Στο ίδιο άρθρο της ιστοσελίδας αναφέρεται: «Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο Νατσιός όσο και οι οπαδοί του (αποτειχισμένοι και μη) προσβλέπουν στην “Αγία Ρωσία”».

Ενδιαφέρον…

Τον πήρε η… θάλασσα

Δεν είναι όλα ρόδινα στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τις προάλλες ο Γιώργος Θαλάσσης, καθηγητής του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου υπήρξε επιλογή της το 2015 για τη θέση του γενικού γραμματέα της Βουλής, επί προεδρία της, ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας. Και παρέμενε.

Ωστόσο με πρόσφατη ανάρτησή του ο Θαλάσσης μίλησε με θερμά λόγια για στελέχη του ΜέΡΑ25 ωθώντας ουσιαστικά άπαντες να στηρίξουν την είσοδο του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή. Η Ζωΐτσα τηλεφώνησε ούσα έξαλλη και κατόπιν τον διέγραψε από μια ομάδα της Πλεύσης στο Viber.

Ο Θαλάσσης παραμένει στο Επικρατείας του κόμματος. Αλλά μάλλον όχι για πολύ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δέκατος στη σειρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Γιώργος Αναματερός, που δήλωσε με ανάρτησή του πως προτιμά την επιθετική Κωνσταντοπούλου του 2015 και όχι τη Ζωή του 2023 με τις καρδούλες – και πως αν και υποψήφιος του Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας, θα ψηφίσει …ΜέΡΑ25!

Επος…

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Backdoorιές

  • Το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός είναι Αρχές του κράτους. Δεν είναι… δημοσιογραφία να αναπαραγάγεις τις θέσεις τους ως σωστές, δημοσιογραφία είναι να αναφέρεις τις θέσεις τους αλλά και τι αναφέρει η «απέναντι πλευρά». Ούτε έχουν το αλάθητο του Πάπα. Άπαντες θα ερευνηθούν και θα κριθούν – όλα τα άλλα είναι μικροπολιτικά παιχνίδια.
  • Αν δεν παραμείνει ο (αξιοπρεπέστατος στον ρόλο) Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος της Βουλής, φαβορί (ως έχει αναφέρει ξανά η στήλη) είναι η Νίκη Κεραμέως. Ενας εκλεγμένος με 100.000 σταυρούς βουλευτής πάει ή σε κορυφαίο υπουργείο ή σπίτι του, είχε απαντήσει για τον ίδιο ο Νίκος Δένδιας
  • Ξεπέρασε και τον αξέχαστο τον… Νίκο Αλέφαντο ο Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο καθηγητής και άλλοτε υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα συμπλεύσει με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, μετά τις αντιδράσεις ενημέρωσε πως θα μετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές για «προσωπικούς λόγους». Καλά πήγε αυτό…
  • Σε περιοδεία εκτός του τόπου της εκλογής τους βρίσκονται υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ. Όπως π.χ. ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (Ανατολική Αττική) που βρέθηκε σε Αμπελόκηπους, Εύοσμο, Πολίχνη, Μενεμένη συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματος, μοίρασε φυλλάδια με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, συνομίλησε με πολίτες, αντάλλαξε απόψεις και βρέθηκε με φίλους.
  • Κομβικό πρόσωπο για το παλιό, «ορθόδοξο» ΠΑΣΟΚ ανέλαβε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού: ο Τάκης Κασκαμπάς, σύζυγος της Τζούλιας, για πολλές δεκαετίες στενή συνεργάτιδα του Κώστα Λαλιώτη.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com