Η μυστική δημοσκόπηση…

Δεν θα σας αποκαλύψω σε ποιο κόμμα, για να μην εκτεθεί η πηγή μου, αλλά η πρώτη secret δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε. Και τι έδειξε;

Κατ’ αρχάς τη Νέα Δημοκρατία με άνοδο πλησίον του 41,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ πεσμένο στο 19% και το ΠΑΣΟΚ στο 13%. Εννοείται πως με τέτοια ποσοστά η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι δεδομένη σε κάθε, μα κάθε, σενάριο. Η ίδια δημοσκόπηση ανέδειξε επτακομματική Βουλή και προκάλεσε… πονοκέφαλο καθώς η Νίκη ήταν στο 3,02%, ήτοι ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Α, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου πάνω από 3,5%…

…και τι λένε οι στοιχηματικές

Άνοιξαν οι αποδόσεις των στοιχηματικών γραφείων για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Και πλην του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζω, στα υπόλοιπα έπεσαν μέσα – θυμάστε ότι επέμεναν ότι το ΜέΡΑ25 έμπαινε – δεν έμπαινε στη Βουλή.

Τι μας λένε αυτή τη φορά; Ότι το ποσοστό της ΝΔ παίζει από 40,75% έως 41,5%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,5% και του ΠΑΣΟΚ από 13,25% έως 14%.

«Πετάξτε τα παλιά ψηφοδέλτια»

Σε… υπενθύμιση προχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη προς τον αδερφό της κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του, η Ντόρα του είπε να προτρέψει τους παριστάμενους στην ομιλία του (στις Βρύσες Αποκορώνου) να πετάξουν τα παλιά ψηφοδέλτια. Και το έπραξε.

Προφανής ο λόγος, αφού είναι πιθανώς τα «σταυρωμένα» που περίσσεψαν και δεν πήγαν στην κάλπη. Αδερφικό ενδιαφέρον, ως πάντα…

Ανδρουλάκης, ένας Τσίπρας με γραβάτα…

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Μέχρι και… «Τσίπρα με γραβάτα» τον χαρακτήρισε. Προφανώς επιδιώκει να κρατήσει όσους πασοκογενείς ψηφοφόρους επέλεξαν ΝΔ στις 21 Μαΐου (σύμφωνα με τις μετρήσεις, 1,5% ήταν στις 21/5) συνεχίζοντας να κυνηγά την αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές. Η οποία, κακά τα ψέματα, δείχνει δεδομένη.

Κυρίως όμως, ο Μητσοτάκης αναδεικνύει ως βασικό του αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, αντί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί προοπτικά εκτιμά αφενός ότι το κίνημα θα ενισχυθεί κι άλλο, αφετέρου διότι είναι πιο εύκολο να αντλήσει από εκείνη τη δεξαμενή ψηφοφόρων ποσοστό για τη ΝΔ.

Δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία

Μπορεί Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης να μην έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά μετά την επιλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για την έδρα Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός Βουλής τον δεύτερο, ωστόσο η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη άλλα έδειξε.

Τσίπρας

Ο Καστανίδης ήταν παρών στην πρώτη επίσκεψη Ανδρουλάκη στην Θεσσαλονίκη μετά τις εκλογές, βρέθηκε στην Πολίχνη στο σημείο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είχε θερμότατες χειραψίες με τον κόσμο αλλά δεν πλησίασε τον Ανδρουλάκη, μένοντας αρκετά μακριά, με τους δύο άνδρες να μην ανταλλάσσουν ούτε χειραψία. Η αποκαλυπτική φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο theopinion.gr.

Το «φαινόμενο του κοπαδιού»

Μιας και ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη ποντάρουν, χωρίς να το λένε βέβαια, στο «φαινόμενο του κοπαδιού». Ήτοι πως δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά για να συνεχιστεί η προσέλευση / επιστροφή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο.

Βέβαια το «σαρδάμ» της Ελένης Χρονοπούλου και το 15% του Παναγιώτη Δουδωνή δεν βοηθούν. Εξ ου και η γραμμή Ανδρουλάκη είναι πλέον να περιοριστούν οι πολλές κουβέντες για θέματα που δεν άπτονται στο άμεσο πρόγραμμα του κινήματος – βέβαια πόσο εύκολο είναι όταν είσαι καλεσμένος σε εκπομπή και σε ρωτούν;

Από το «μαζί τα φάγαμε» στο «λεφτά υπάρχουν»

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ξεκουράστηκε χθες. Ταλαιπωρημένος πολύ τα τελευταία χρόνια. Ένα σπάνιο πολιτικό μυαλό αλλά και αυτοκαταστροφικός, και με δηλώσεις που είχε κάνει αλλά και με μερικές επιλογές του. Η απώλειά του όμως, που έκανε viral χθες το «μαζί τα φάγαμε», άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Τουλάχιστον δύο πασοκικές ατάκες του παρελθόντος, διαστρεβλώθηκαν στην πορεία και έμειναν στη συνείδηση με το λανθασμένο νόημα.

Φερ’ ειπείν, του Πάγκαλου: «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε”. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής». Αλλάζει λίγο η έννοια των λεγομένων, σωστά;

Ή το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου: «Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας», ήταν το ακριβές πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε η εν λόγω, χιλιοπαραποιημένη φράση.

«Μαύρο» στον Πολάκη

Ποιοι απουσιάζουν από τη μετεκλογική εποχή του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, δεν αναφέρομαι μόνο στους 53 της Ομπρέλας, αυτή την έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας – και μαθαίνω ότι οι λίστες για τις κάλπες της 21ης Ιουνίου θα έχουν εκπλήξεις και… δράματα.

Πρώτος απών από την Κουμουνδούρου είναι ο δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος, δεξί χέρι του Τσίπρα επί μακρόν, σύμβουλός του. Και άκρως αποτυχημένος μιας και εκτιμούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στα επίπεδα του 2019 – μόνο 12 μονάδες έξω έπεσε ο άνθρωπος. Κοντολογίς, η MRB τέλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και, λάμπει δια της απουσίας του από τα τεκταινόμενα και ο Παύλος Πολάκης. Ακούω ότι ενδέχεται να μείνει δεύτερος στη λίστα με πρώτο τον Γιώργο Σταθάκη αλλά δεν μπορώ να το χωνέψω…

Μαρκόπουλος για Περιφέρεια Αττικής – μπορεί και όχι…

«Ποιος επανεκλεγμένος βουλευτής αυτοπροτάθηκε για την Περιφέρεια Αττικής;» ήταν το κουίζ της στήλης τις προάλλες. Πρόκειται, ως μαθαίνω, για τον Δημήτρη Μαρκόπουλο. Αν και εξελέγη τρίτος σε σταυρούς στη Β’ Πειραιώς, έχει διερευνήσει την πιθανότητα να είναι ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια καθώς η στήριξη προς τον Γιώργο Πατούλη δεν είναι δεδομένη.

Τουλάχιστον, όχι ακόμη. Στην Πειραιώς πάντως που ρώτησα για τον Μαρκόπουλο, η απάντηση ήταν «άστον να λέει».

Εννέα πατριωτικά κόμματα εις σάρκαν μίαν

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά συνολικά εννέα πατριωτικά, θρησκευτικοεκκλησιαστικά και εν μέρει ακροδεξιά κόμματα συνασπίστηκαν υπό τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, δημιούργησαν νέο κόμμα και διεκδικούν την ψήφο στις 25 Ιουνίου – αν φυσικά πάρουν αυτή τη φορά την έγκριση του Αρείου Πάγκου.

Όπως ανέφερε ο γερο-Πρόδρομος, στόχος είναι να προασπίσουν τα εθνικά θέματα της χώρας, να αναπτύξουν την οικονομία και άλλα γλαφυρά.

Στον Πατριωτικό Συνασπισμό, όπως ονομάστηκε, μετέχουν η Πατριωτική Δύναμη του Εμφιετζόγλου, η ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το Κίνημα 21 του Ζώη Μπέχλη, οι Ελεύθεροι Ξανά του Φαίδωνα Βόβολη, το Τ.ΟΛ.ΜΑ. του Θανάση Κολυβά, ο Πατριωτικός Σύνδεσμος του Γιάννη Μαλταμπέ, το ΕΛΚΙΣ του Δημήτρη Μπακάλη, η Νέα Ελλάδα του Ηλία Μαρκόπουλου και το Κίνημα Ελλάδα του Παναγιώτη Ματζάνα.

Εξ αυτών στις 21 Μαΐου το Κίνημα 21 είχε λάβει 0,59% με 34.920 ψήφους (πάνω κι από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλαδή), οι Ελεύθεροι Ξανά 0,35% με 20.429 και το ΤΟΛΜΑ 0,25% με 14.059. Σούμα, περί τους 69.000 ψήφους όσα είχαν κατέβει τότε στις εκλογές. Εν δυνάμει μπαίνεις στη Βουλή με τουλάχιστον 190 ψήφους.

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com