Άλλη μια αποτυχία του Τσίπρα

Στριμωγμένος από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Ροδόπης και ευάλωτος πλέον – λόγω της απογοήτευσης και του αδιεξόδου που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή- σε κάθε εισήγηση που δέχεται, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, με θέμα την κατάσταση στη Θράκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε τίποτε στον κ. Σαρμά για τις καταγγελίες των στελεχών του κόμματός του περί στήριξης του τουρκικού προξενείου στον υποψήφιο βουλευτή Φερχάτ Οζγιούρ, ούτε πως ο Φερχάτ έχει μιλήσει δημοσίως για τουρκική μειονότητα, όταν η Ελληνική Δημοκρατία – σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης- αποδέχεται μόνο τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή. Ούτε καν για τις καταγγελίες Αϋφαντή περί απομάκρυνσης υποψηφίας από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, λόγω παρέμβασης της τουρκικής πρεσβείας.

Αντιθέτως, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» και κατηγόρησε την Ντόρα Μπακογιάννη για προσπάθεια να εκβιάσει τη μουσουλμανική μειονότητα.

Εξ ου και η ΝΔ, δια στόματος Ακη Σκέρτσου, μίλησε για πολιτική απρέπεια, επειδή -όπως είπε- προσπάθησε «να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

Τελικά, ο Τσίπρας διαψεύδει ότι είχε λάβει ενημέρωση πριν από τις εκλογές από τη ΝΔ ή όχι;

Η φθορά του Βελόπουλου και το τέλος του ΜέΡΑ25

Τα σημαντικά της χθεσινής δημοσκόπησης της Alco για τον Alpha ήταν άλλα και όχι τα… δεδομένα, ήτοι ΝΔ στο 39,9% και ΣΥΡΙΖΑ στο 18,2%. Αναμενόμενα αυτά, όπως και η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο 10,8% – θα συσπειρωθεί ως και την Κυριακή των εκλογών.

Πρώτον, ότι η Ελληνική Λύση υποχώρησε στο 3,3% – όπως τα γράφαμε από χθες, κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής. Δεύτερον, ότι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αντλεί ψήφους κυρίως (κατά 32%) από το ΜέΡΑ25, του οποίου το τέλος έχει ήδη γραφτεί και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μετά τις εκλογές.

Τρίτον, πως ανέρχεται στο 96% η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ και, τέταρτον, πως όσοι πάνε να ψηφίσουν θα είναι «για να επιβεβαιώσουν» κατά 64% και «να διορθώσουν» κατά 24% το αποτέλεσμα του Μαΐου.

Δημοσκοπικό πουλάκι μου συνέστησε λοιπόν να κρατήσω πισινή αναφορικά με τη φράση «επτακομματική Βουλή» εκτιμώντας πως η φθορά του Κυριάκου Βελόπουλου θα συνεχιστεί και «κατά 85% στο λέω» θα μείνει εκτός. Κάτω από το 3%. Ερώτημα, δε, αποτελεί το ποσοστό της Ζωής Κωνσταντοπούλου που ήδη άφησε δέκα καλούς υποψηφίους εκτός πρώτων θέσεων στις λίστες – και αποχώρησαν.

Ο μαχητικός Γιώργος Φλωρίδης

Μαχητικός όπως πάντα στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Γιώργος Φλωρίδης έδωσε αρκετές τηλεοπτικές μάχες και εναντίον του κόμματος Νίκη. Πολλά στελέχη από το Κιλκίς, όπου εκλεγόταν επί χρόνια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άλλες περιοχές (όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας), έχουν αρχίσει και «ζεσταίνουν» τις φήμες αξιοποίησής του από τον Μητσοτάκη την επόμενη μέρα.

Ως γνωστόν ο Φλωρίδης έχει ξιφουλκήσει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και έχει στηρίξει ουκ ολίγες φορές τη Ν∆ και τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό για την προώθηση βασικών πολιτικών. Ο Φλωρίδης έμεινε εκτός ψηφοδελτίων ενόψει Μαΐου και αναμένει την επόμενη μέρα του στην πολιτική…

Debate ή… μπάλα;

«Πετυχησιά» ξανά με την ημερομηνία του debate, μεθαύριο Πέμπτη 15 του μήνα.

Κατ’ αρχάς στις 21:15 έχει Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ήτοι ο τέταρτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ με μετάδοση από την ΕΡΤ3. Κι αν νικήσει ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Και, έχει και Ισπανία – Ιταλία, ματσάρα, ημιτελικός για το Final-4 του UEFA Nations League, με μετάδοση στις 21:45 από τον Alpha (και τη Nova).

Αν θα δω debate; Μπα, θα διαβάσω Intronews.gr μόλις λήξουν τα ματς…

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Στοχαστές, ερευνητές και ακτιβιστές από ένα ευρύ φάσμα κλάδων θα συγκεντρωθούν στο SNF Nostos Conference 2023 από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 21 με 23 Ιουνίου για να συζητήσουν την πρόοδο της πρωτοβουλίας για την ψυχική υγεία παιδιών & εφήβων, και μεταξύ άλλων, για θέματα, όπως η μοναξιά και οι επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία. Ομιλητές θα είναι μεταξύ άλλων η συνιδρύτρια του Bring Change to Mind, Γκλεν Κλόους, η ιδρύτρια του MindUP Γκόλντι Χον, ο συνιδρυτής του March For Our Lives, Ντέιβιντ Χογκ και ο ψυχίατρος Σάντερ Μαρξ.

Παρών θα είναι και ο Μπαράκ Ομπάμα, που επιστρέφει για δεύτερη φορά στη σκηνή της «Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), από όπου μίλησε το 2016 κατά τη διάρκεια της τελευταίας διεθνoύς επίσκεψής του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του. Στο SNF Nostos Conference, ο πρώην πλανητάρχης θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο.

Ο Ομπάμα θα κάνει βέβαια και τις βόλτες του στην Αθήνα, στην Ακρόπολη αλλά και σε άλλα τουριστικά μέρη και κατόπιν, μαθαίνω, θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές σε νησί των Κυκλάδων.

Ποιος έφερε το «μπλε»;

Από τη Χίο μίλησε τις προάλλες για την Κρήτη – και όχι τυχαία. Ο λόγος για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ίσως εξέπληξε κάποιους οπαδούς του όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ακριτικό νησί έκανε μια «στάση» υπενθύμισης πραγμάτων στον Αλέξη Τσίπρα. Τι θυμήθηκε;

Οτι ο χάρτης έγινε μπλε και το 2019 – και όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές, «κι αν δεν ήταν ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη θα είχε 13 περιφέρειες η Νέα ∆ημοκρατία», εξήγησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι, πρώτον, ήθελε να υπογραμμίσει ότι η άσκηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και συνέχισε να είναι ανεπαρκής και «δώρο» στη Ν∆ και, δεύτερον, ότι ο δυνατός παίκτης στην Κρήτη Αρναουτάκης έχει την… ταυτότητα του «πράσινου» και ενεργού στελέχους, την οποία δεν πρόκειται να χάσει ακόμη και αν τον στηρίξει αυτή τη φορά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μάχη της Περιφέρειας τον Οκτώβριο.

Ο Αρναουτάκης είχε την προηγούμενη φορά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ φυσικά, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Τοπικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης έχει πολύ καλή εικόνα για τον περιφερειάρχη Κρήτης και το έργο που έχει καταφέρει στη Μεγαλόνησο. ∆εν αποκλείεται, λοιπόν, να έχει.. διακομματική στήριξη στις περιφερειακές εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι ο «Σταυρής», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, έχει τη στήριξη της πλειονότητας των πολιτών στην Κρήτη. Εχει αποδειχτεί εκλογικά, φάνηκε και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές και το ενδιαφέρον καταγραφής των συσχετισμών.

Η επόμενη μέρα στη Χαριλάου Τρικούπη

Το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιουνίου, σε συνάρτηση και με το μέγεθος της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι καθοριστικό για την επόμενη μέρα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Όπου «επόμενη μέρα», οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, για τις οποίες σε πολλούς δήμους της χώρας υπάρχουν ήδη συνεργασίες ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ με κάθοδο κοινού υποψήφιου – και, δη, χωρίς… χρίσματα από τα κόμματα.

Δεδομένα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, ειδικά αν διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 7-8 μονάδες, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πιεστεί πολύ το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαπραγματευτεί τις εξελίξεις με πολύ καλύτερους για το ίδιο τους συσχετισμούς.

Ποιοι χάνουν τους μετακλητούς

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος που άνοιξαν οι εκλογές του Μαΐου μπορεί να κράτησε μόλις δύο 24ωρα, ήταν όμως αρκετή για να σηματοδοτήσει το μόνιμο τέλος των προνομίων που διατηρούσαν οι πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων. Γιατί; Διότι εφαρμόστηκε παλαιότερη απόφασης του Κοινοβουλίου και καταργείται η μία θέση στην οποία είχαν δικαίωμα να διορίζουν μετακλητούς υπαλλήλους πρώην επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και αντιπρόεδροι κυβερνήσεων. Εξ ου και καταργείται η θέση μετακλητών για τους Φώτη Κουβέλη, Μαρία ∆αμανάκη, Γιώργο Καρατζαφέρη, Γιάννη Πλακιωτάκη, Πάνο Καμμένο, Βασίλη Λεβέντη και Γιάννη ∆ραγασάκη.

Backdoorιές

  • Αύριο, Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει μεγάλη ομιλία στην Πάτρα, στο κέντρο της πόλης, όπου αναμένεται μαζική παρουσία οπαδών του κόμματος. Αλλωστε η Αχαΐα βάφτηκε για πρώτη φορά από το 1977… μπλε στις εκλογές του Μαΐου.
  • Μετά τον Μάκη Βορίδη και ο ίδιος ο Μητσοτάκης είπες (στον ΣΚΑΪ) ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει τη νομική δυνατότητα να κοστολογεί τα προγράμματα των κομμάτων. Αλλά «αξιοποιήσαμε όλα τα δημόσια στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ» ως είπε.
  • Πολύ… σοβαρά παίρνουν την έννοια του ψηφοδελτίου Επικρατείας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά αν η θέση αυτή είναι εκλόγιμη και στην Κουμουνδούρου ήδη συζητούν και για τη διαρκή απουσία του Οθωνα Ηλιόπουλου αλλά και για την Ελενα Ακρίτα, η οποία αν και θα μπορούσε να εμφανίσεις κανάλια και ραδιόφωνα, επιλέγει… το Facebook. Και μόνο.
  • Υποτίθεται ότι η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει 21 μέλη. Τόσα ανακοινώθηκαν. Τελικά είναι… 20 αφού ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρώην υπουργός και νυν σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα έχει ασυμβίβαστο. Πώς και γιατί μπήκε και ανακοινώθηκε, ένας θεός ξέρει…
  • Δυναμική γυναίκα αναζητούν στο ΠΑΣΟΚ για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου μιας και ο Δημήτρης Μάντζος εξελέγη βουλευτής τον Μάιο και σχεδόν δεδομένα θα το επαναλάβει και στις προσεχείς εκλογές. Μαθαίνω πως η Ελένη Χρονοπούλου είναι πρώτο φαβορί – παρά το προ ημερών… σαρδάμ της με την αύξηση φόρων.
  • Αληθεύει ότι απερχόμενος «γαλάζιος» δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, το τελευταίο διάστημα επισκέπτεται συχνά -πυκνά το Άγιον Όρος, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι σκέφτεται σοβαρά να γίνει μοναχός;

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com