🗣️ Ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Mega. Η Ράνια Τζίμα και ο Γιάννης Πρετεντέρης προσπάθησαν να τον στριμώξουν αλλά δεν έκαναν follow up σε κομβικές ερωτήσεις. Κυρίως για το τι εννοούσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με το «αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως κυβέρνηση». Στα λόγια όλοι καλοί είμαστε, πρόεδρε.

🛤️ Ο Τσίπρας βγήκε όμως και… οφσάιντ. Και μάλιστα δύο φορές. Πρώτον, με την εξευτελιστική τιμή πώλησης στους Ιταλούς του ελληνικού σιδηροδρόμου από την κυβέρνησή του, την οποία απέδωσε στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις αναγκαστικές επιλογές της μνημονιακής εποχής. Ωστόσο το ίδιο επιχείρημα έχουν και τα άλλα κυβερνητικά σχήματα από αλλά κόμματα πού υλοποίησαν πολιτικές της τρόικας. Έτσι δεν είναι;

🔥 Και, δεύτερον, το αίτημα απομάκρυνσης του Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ -ως σωστά επισήμανε η Τζίμα- είναι αντιφατικό με το ότι ο Νίκος Τόσκας (ως έγραψε και η στήλη τις προάλλες), δραματικά υπεύθυνος για την έκταση της τραγωδίας στο Μάτι, μπήκε τελικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ο Τσίπρας απάντησε πως τότε η τραγωδία επήλθε από φυσική καταστροφή και στα Τέμπη από ανθρώπινο παράγοντα – και δεν έπεισε κανέναν.

🤡 Ειρήσθω εν παρόδω, όντως ο Ευάγγελος Αντώναρος συναντήθηκε μυστικά με τον Τσίπρα για την υποψηφιότητά του και ο πρόεδρος του ζήτησε επισταμένως να μη διαρρεύσει πουθενά. Πάντα λαλίστατος ο Βαγγέλης όμως, το είπε σε δημοσιογράφο και το έμαθε ως και η θεία Βιργινία στο Παγκράτι, κάνοντας έξαλλο τον Τσίπρα. Πάντως θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

🗳️ Χθες βγήκε και η δεύτερη, μετά Τεμπών, δημοσκόπηση: από το Open και τη MRB του Δημήτρη Μαύρου. Και έδωσε 27,4% στη ΝΔ και 24,5% στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά στις 2,9 μονάδες ενώ σε αυτή της Marc για τον ΑΝΤ1 η κυβερνώσα παράταξη προηγείται με 29,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, με τη διαφορά στις 3,6 μονάδες. Τα συγκλίνοντα δεδομένα είναι πως αφενός η ΝΔ δεν χάνει την πρωτιά, αφετέρου ότι η αυτοδυναμία δείχνει πλέον δύσκολη – μην πω ανέφικτη.

⚽  Ο αξιότιμος κ. Μαύρος είναι πάντως εκ των στενότερων συμβούλων του Τσίπρα και αυτός που του εισηγήθηκε ρητώς να παίξει με «χαμηλά την μπάλα» μετά τα Τέμπη. Και όντως, πλην του ρωποπερπερήθρα Νίκο Φίλη, ουδείς άλλος στο κόμμα έχει λαϊκίσει για το θέμα…

🇸🇦 Όσο για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Έγινε το θέλημα του ΣΥΡΙΖΑ για την κλήση Καραμανλή αναφορικά με τα Τέμπη. Και στη ΝΔ το επιθυμούσαν και θυμίζουν, διακριτικά (προς ώρας) όταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ως πρόεδρος της Επιτροπής τότε, αρνούνταν να κληθεί ο Πάνος Καμμένος (και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι) για την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Τα ξεχάσατε αυτά;

💰 Η ανακοίνωση του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού θα ήταν η καταληκτική πράξη της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές αλλά η τραγωδία στα Τέμπη άλλαξε άρδην το πρόγραμμα. Θα ανακοινωθεί σύντομα πάντως και θα κυμαίνεται μεταξύ 760 και 770 ευρώ (μου λένε για 766), από 713 που είναι σήμερα, ήτοι αύξηση περίπου 7 με 8%.

🔚 Εκτός εκλογών θα μείνει, οριστικά, ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο σημητικός υπουργός διατηρεί ένα κεντρώο και µετριοπαθές προφίλ, που ταιριάζει στη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αρνήθηκε τη σχετική πρόταση της ΝΔ.

😂 Στο μέτωπο των «εθνικοφρόνων», για να το θέσουμε λάιτ, η Αφροδίτη Λατινοπούλου λέει ότι αποχώρησε από το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου επειδή διαφώνησε με την απόφαση να αποδεχτεί την πρόταση του κόμματος του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για συνεργασία στις εκλογές. Ο Μπογδάνος, αντίθετα, λέει ότι τη διέγραψε. Και σαν πολύ ασχοληθήκαμε με κόμματα του 0,5%…

🏧 Οι προσεχείς, διπλές εκλογές απομακρύνουν όλα τα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων. Στον επιχειρηματικό κόσμο είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πάνε πίσω τόσο οι αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών (Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς) όσο και ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

💸 Αποχωρεί από το ενδιαφέρον της για την Attica Bank η Thrivest των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη και από την κουβέντα περί γενναίας συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο λόγος είναι τα (πολλά) μύρια της «μαύρης τρύπας» της τράπεζας και το δίδυμο έφτανε ως 100 εκατ. ευρώ για να μπει στην τράπεζα. Προς ώρας, το deal χλώμιασε.

🇺🇸 Προ ημερών αντάμωσαν στην πρεσβευτική κατοικία διάφοροι, καλεσμένοι του Τζορτζ Τσούνη, σε μια βραδιά που είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον Λορέντσο Κουίν, έναν από τους κορυφαίους γλύπτες παγκοσμίως – και φυσικά γιος του Άντονι Κουίν. Ανάμεσά τους η Μαριάννα Λάτση, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο επιχειρηματίας Γιώργος Ρουμελιώτης, η (σύζυγος του πρίγκιπα Νικόλαου) Τατιάνα Μπλάτνικ, ο Αντώνης Ρέμος και, από πολιτικούς, ο Αντώνης Σαμαράς. Μόνο. Και πήγε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία.