Ποιούν τη νήσσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι Τούρκοι οργώνουν στη Ροδόπη

Με το άκρως προκλητικό μήνυμα «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», το οποίο κατέκλυσε τα κινητά τηλέφωνα των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, οι βραχίονες του βαθέος τουρκικού κράτους που δρουν στη Θράκη τα έδωσαν όλα για να πετύχουν την εκλογή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των εκλεκτών του προξενείου Κομοτηνής στις περιφέρειες της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Αν και το έδαφος για την προώθηση συγκεκριμένων μειονοτικών υποψηφίων είχε προλειανθεί από καιρό, προκαλώντας μάλιστα σοβαρές αναταράξεις στο τοπικό στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την τελευταία προεκλογική εβδομάδα πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου εξελίχθηκε μια απροκάλυπτη προπαγανδιστική εκστρατεία για να διασφαλιστεί η είσοδος στη Βουλή των Ελλήνων των υποψηφίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2012 στην Ξάνθη, και του Οζγιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη, ο οποίος, σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους μειονοτικούς κύκλους, είναι το νέο πουλέν του προξενείου.

Το πλέον εντυπωσιακό στην περίπτωσή τους είναι ότι, παρόλο που οι συγκεκριμένοι πολιτικοί δεν ήταν οι μόνοι μουσουλμάνοι που διεκδικούσαν την ψήφο των ομοθρήσκων τους και -γιατί όχι;- όλων των πολιτών της Ξάνθης και της Ρο-

δόπης, ουδείς άλλος είχε την προβολή που είχαν οι Ζεϊμπέκ και Φερχάτ τόσο σε τοπικό -φανερό και υπόγειο- επίπεδο όσο και στα επίσημα κρατικά μέσα της γείτονος, τα οποία έχουν απήχηση στην περιοχή, αφού τα παρακολουθεί μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας.

Τι είδους μέσα; Το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε χθες ότι ο ψευδομουφτής της Ξάνθης έστελνε sms στους μουσουλμάνους της Ροδόπης, υπέρ των δύο υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έγραφαν «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», ενώ σταυρωμένα ψηφοδέλτια μοιράζονταν σε τζαμιά. Κινήσεις που αποδεικνύουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την προσπάθεια παρέμβασης της Άγκυρας στη Θράκη.

Το θέμα, ενώ κώφευαν τότε άπαντες, ανέδειξε τούτη εδώ η στήλη από τις 24 Μαΐου κιόλας. Και μετά τις άλλες σοβαρές καταγγελίες για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Ροδόπη τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για εξόφθαλμη παρέμβαση του τουρκικού παράγοντα στην εκλογική διαδικασία, τόσο ο Φερχάτ όσο και ο Ζεϊμπέκ επέλεξαν τον δρόμο της σιωπής – η οποία δηλώνει ενοχή, σύμφωνα με τη ΝΔ.

Ο Φίλης και η Ντόρα

Την ίδια ώρα, νέες φωτιές άναψαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα μπορεί να έχει υποψήφιο που μιλάει ευθέως για «τουρκική μειονότητα» απάντησε ευθαρσώς «βεβαίως». Η τοποθέτηση Φίλη προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, Αγη

Τάτση, που ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τον θέσει αμέσως εκτός κόμματος ενώ κατηγόρησε τον Φίλη ότι« λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα». Από τη ΝΔ έκαναν, ως αποκάλυψε ο Μητσοτάκης, το σωστό: είχαν ενημερώσει εγκαίρως τον Αλέξη Τσίπρα να τους βγάλει εκτός ψηφοδελτίων. Το αποτέλεσμα, γνωστό.

Συνάμα, τη μήνιν της αντιπολίτευσης («απαράδεκτο, για την εμπειρία της, είπε το πρωί ο Κώστας Σκανδαλίδης) συγκέντρωσε η επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να μιλήσει με σκληρά λόγια στη Ροδόπη. Ωστόσο στις εκλογές του Μαΐου του 2012, τότε που η Ντόρα είχε κατέλθει υποψήφια με το κόμμα της ονόματι Δημοκρατική Συμμαχία, είχε λάβει πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 17,95%. Κοντολογίς, έχει έρεισμα εκεί. Άρα, ορθώς έπραξε και δεν ήταν… εκλεκτή του τουρκικού προξενείου, ως απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο προεκλογικό επίκεντρο η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής περιόδου. Το Σάββατο βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επίσκεψη σε Ωραιόκαστρο και Κουφάλια. Εφόσον το επιτρέψει ο προγραμματισμός, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πιθανό να κάνει άλλη μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και δεδομένη είναι αυτή της Τετάρτης 21 Ιουνίου στον πρώτο προβλήτα του λιμανιού για την τελική κεντρική προεκλογική εκδήλωση.

Διπλή επίσκεψη εξετάζει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Το σενάριο είναι να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο 17 Ιουνίου και να κάνει την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες την κεντρική προεκλογική ομιλία του, με το λιμάνι να θεωρείται ο πιο κατάλληλος χώρος. Εκεί όπου θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική εκδήλωσή του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και εξετάζονται κι άλλοι χώροι. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πραγματοποιήσει ήδη ένα προεκλογικό πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη και σε αυτή την περίοδο.

Όποιον της καπνίσει βάζει στις λίστες η Ζωή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε τις καρδούλες και θυμήθηκε την πυγμή της υψωμένης γροθιάς προτού φτιάξει τις λίστες των υποψηφίων (της) για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου: πέρα από τον σύντροφό της ∆ιαμαντή Καραναστάση, που χωρίς να είναι καν υποψήφιος τον Μάιο βρέθηκε κάτω από την ίδια στην Α’ Αθήνας, υπάρχει και η Ολγα ∆άλλα, η οποία μόλις άρχισε να ράβει βουλευτικό ταγιέρ, βρέθηκε πίσω ακόμη και από τον Ευθύμιο Μαυράκη, που κατετάγη… τελευταίος. Και δεν είναι η μόνη – άλλες τρεις υποψήφιες αποχώρησαν ήδη, αφού δεν υπήρχε γι’ αυτές… Ζωή μετά τις λίστες.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, που ήρθε τρίτος στην Α’ Αθηνών μπήκε πρώτος στη λίστα… στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Ακόμα και στον ∆υτικό Τομέα η δεύτερη σε σταυρούς τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά πέρασε με απόφαση της προέδρου στην πρώτη θέση της λίστας. Την ίδια στιγμή, ακόμη μη… διάσημες υποψηφιότητες που όμως πρώτευσαν σε σταυρούς ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα καταγγέλλοντας για αντιδημοκρατική συμπεριφορά την ηγεσία. Πρόκειται για τις Χρύσα ∆ιαμαντοπούλου, Αλεξάνδρα Πολυχρονοπούλου και Μαργαρίτα Καζάκου που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη υποστήριξη του κόσμου σε Βόρειο Τομέα Αθηνών, Βοιωτία και Β’ Πειραιά αντίστοιχα, αλλά είδαν να τοποθετούνται πάνω από αυτές άλλα πρόσωπα που συνδέονται στενά με την πρώην πρόεδρο της Βουλής.

Αναμένεται και η διαμαρτυρία της Μαρίας Αλεξίου που… ξηλώθηκε από την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Αχαΐας και τοποθετήθηκε εκεί αντ’ αυτής ο Πατρινός δικηγόρος Ανδρέας Ρέγκλης.

Την είδαν… Ζωή ο Κυριάκος και η Νίκη

Τα ίδια όμως πράττουν κι άλλα κόμματα. Ο Κυριάκος Βελόπουλος φρόντισε να… εξαφανίσει από τη λίστα την εκλεγμένη βουλευτή του στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκη Αγιοστρατίδου και να βάλει στη θέση της τον «πολύ» επικοινωνιολόγο Σωτήρη Τζούμα με τις γνωστές σχέσεις με διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους. Από το κόμμα απάντησαν ότι η γυναίκα εξελέγη επειδή το επώνυμό της αρχίζει από Α και ήταν πρώτη στη λίστα! Ό,τι να’ ναι…

Άρχισαν να «τρώγονται» όμως και στο κόμμα των χριστιανοταλιμπάν ονόματι Νίκη καθώς η επιλογή της ηγεσίας της να πετάξει εκτός λίστας τους υποψηφίους που αναδείχθηκαν πρώτοι σε «σταυρούς» προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και καταγγελίες από αρκετά στελέχη του κόμματος. Με απόφαση της Ομαιχμίας όπως… αυτοαποκαλείται το προεδρείο του κόμματος, επέλεξε να «εκκαθαρίσει» από την πρώτη θέση της λίστας στη Λάρισα τη Βασιλική Ζιάκα η οποία αναδείχθηκε πρώτη κατά την αναμέτρηση του Μαΐου συγκεντρώνοντας 3.491 σταυρούς. Εκεί τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Ρούντας ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου βγήκε πρώτος σε σταυρούς… στην Κόρινθο. Ωστόσο, οι πιθανότητες να πάρει έδρα το κόμμα στην 8εδρική Λάρισα είναι περισσότερες από την 5εδρική Κόρινθο.

Για να επανέλθω, η παρουσία του Τζούμα που ήταν ο πλέον πιστός και στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, δεν είναι τυχαία. Η Ελληνική Λύση χάνει ψήφους από τη Νίκη – ουδείς αποκλείει πλέον να μείνει εκτός Βουλής ο Βελόπουλος αφού «παίζει» πλέον λίγο παραπάνω από το 3%.

Κρατήστε το…

Backdoorιές

  • «Εμείς στην Αριστερά δε θα πτοηθούμε από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ούτε ζητήσανε ποτέ από τον Χαρίλαο Φλωράκη να παραιτηθεί επειδή είχε ένα κακό αποτέλεσμα το ΚΚΕ, ή από τον Λεωνίδα Κύρκο» είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αλέξης Τσίπρας; Αλλαγή πλεύσης ή θόλωμα νερών;
  • Η υπόθεση του Σπύρου Πνευματικού ήταν σοβαρή. Και χειρίστηκε ανάλογα από τη ΝΔ. Αν και πρόκειται περί διακεκριμένου επιστήμονα, τα τόσα είπε για τους καρκινοπαθείς θα μπορούσαν να κοστίσουν πολύ εκλογικά – φερ’ ειπείν την αυτοδυναμία. Εξ ου και η φωτιά σβήστηκε εγκαίρως.
  • Ο Πνευματικός δεν είναι κάποιος τυχαίος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φίλοι και συμμαθητές από παλιά, οι δυο τους είχαν μία άψογη και στενή σχέση. Κάτι που κάνει ακόμη πιο σημαντική την αποπομπή του. Ας τα βλέπουν αυτά οι πολιτικοί του αντίπαλοι…
  • Ας τα βλέπει ο Τσίπρας αυτά που σε κάθε γκάφα στελεχών του (τελευταίος ο Νίκος Φίλης με την τουρκική μειονότητα). Βέβαια σήμερα το πρωί ο Φίλης βγήκε στον ΑΝΤ1 και το μάζεψε («δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη παρά μόνο μουσουλμανική»). Μόνο πέντε μέρες του πήρε…
  • Με τον θάνατο του Παναγιώτη Χατζηνικολάου απέμειναν (μόλις) οι 19 εν ζωή βουλευτές από την πρώτη Βουλή της Μεταπολίτευσης.
  • Προ μηνών οι Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη κατέγραψαν ως και 5,5% σε δημοσκόπηση. Μετά το ban του Αρείου Πάγου, τη συνεργασία με το ΕΑΝ που ακυρώθηκε και γενικώς ότι αλλάζει στήριξη σε κόμματα κάθε εβδομάδα, δεν βοήθησε δημοσκοπικά. Πλέον στηρίζει το κόμμα Σπαρτιάτες που δεν πιάνει καν το 1%.
  • Στους οποίους Σπαρτιάτες επικεφαλής είναι ο Βασίλης Στίγκας – ή αχυράνθρωπος, ό,τι προαιρείστε. Ο εν λόγω το 2019 ήταν υποψήφιος για την Ευρωβουλή και τη Βουλή με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και ως υποψήφιος βουλευτής τελευταίος με… 35 ψήφους στη Βοιωτία. Πώς τώρα, από την Ένωση Κεντρώων που είχε αναφορά στον Γεώργιο Παπανδρέου, ίδρυσε ακροδεξιό κόμμα μέσα σε τέσσερα χρόνια και κατόρθωσε με τη δράση του να λάβει τη θέση και τη στήριξη Κασιδιάρη, είναι απορίας άξιον…
  • Εξαιρετική (μου το παραδέχθηκαν κι από αντίπαλα κόμματα) η ιδέα για τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικογένειας. Φοβάμαι όμως ότι θα δημιουργήσουν εχθρό οι «μη με σκοτώνεις μανούλα» (σ.σ. οι αρνητές των εκτρώσεων…). Καλή υπομονή σε όποια το αναλάβει (για τη Δόμνα Μιχαηλίδου, μαθαίνω).

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com