Οι γαλάζιες περιοδείες σε Μακεδονία και Θράκη

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο θα είναι η πρώτη της νέας προεκλογικής περιόδου στην πόλη – και όχι η μόνη. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ο προγραμματισμός προβλέπει ότι τουλάχιστον ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι τις εκλογές έχει γίνει προγραμματισμός για επιφανή στελέχη του κόμματος, τα οποία θα περιοδεύουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με έμφαση περιοχές στις οποίες στη ΝΔ θεωρούν ότι έχουν περιθώριο βελτίωσης των εκλογικών ποσοστών τους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα επισκεφτεί την Πέλλα, τη Καστοριά και το Άγιον Όρος. Ο Μάκης Βορίδης θα βρεθεί στη Φλώρινα, στα Γρεβενά, στο Κιλκίς και στη Πιερία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε Πιερία και Ημαθία και ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα επισκεφτεί την Καβάλα. Σημειολογικά οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επισκεφτούν τον Έβρο, ο Βασίλης Κικίλιας θα περιοδεύσει στην Κεντρική Μακεδονία, ο Νίκος Παπαθανάσης με τη Νίκη Κεραμέως στη Δυτική Μακεδονία και η Δόμνα Μιχαηλίδου θα επισκεφτεί την Ξάνθη.

Οι γυναίκες που κράτησαν τον Τσίπρα

Ο κόσμος το είχε τούμπανο… Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε χθες ότι έφτασε κοντά στην παραίτηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Λογικό κι επόμενο. Όπως λογικό να αλλάξει γνώμη αναλογιζόμενος όσους τον ψήφισαν. Και όχι μόνο. Δύο γυναίκες ήταν αυτές που τον κράτησαν από μια απόφαση που είχε σχεδόν πάρει και αναίρεσε μετά από τρεις μέρες. Η πρώτη, προφανής, η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα. Και η δεύτερη ήταν αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ζανέτ Τσίπρα, η οποία επέμενε με ένταση να μην παραιτηθεί.

Βουλή… 299 βουλευτών

Τύποις, η Βουλή των δύο ημερών δεν είχε 300 βουλευτές αλλά… 299. Γιατί; Διότι ένας εκλεγμένος δεν ορίστηκε ποτέ! Ο λόγος για τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλο. Ο καθηγητής στο Χάρβαρντ βρίσκεται στις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες και για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να ταξιδέψει ώστε να ορκισθεί. Τυπικά λοιπόν η εκλογή ως βουλευτή δεν ολοκληρώθηκε, ούτε υπέγραψε το πρωτόκολλο ορκωμοσίας για να θεωρηθεί ότι τηρήθηκε η προβλεπόμενη θεσμική διαδικασία.

debate

Παραλίγο μάλιστα να έχει… 298 και χωρίς έναν πρώην πρωθυπουργό! Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς ήταν στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής. Ο Μεσσήνιος πολιτικός βρισκόταν επίσης στις ΗΠΑ, όπου βραβεύτηκε στο Χάρβαρντ και δεν προλάβαινε χρονικά. Εξ ου και την επομένη πήγε κατευθείαν από το αεροδρόμιο στη Βουλή, να δώσει τον νενομισμένο θρησκευτικό όρκο. Μάλιστα, έχοντας ορκιστεί για πρώτη φορά βουλευτής το 1977, αποτελεί τον μακροβιότερο στο ελληνικό Κοινοβούλιο!

Χαμηλά η μπάλα στη Χαριλάου Τρικούπη

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η κύρια επιλογή τους που επιβραβεύτηκε στην κάλπη δεν ήταν άλλη από αυτή που αφορούσε στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού: πάνω από 70% της νέας κοινοβουλευτικής ομάδαςαποτελείται από νέα σε ηλικία στελέχη, τα οποία εκλέγονται για πρώτη φορά. Εδώ καλά δεν υπάρχει κανείς… πλην ΓΑΠ από την κυβέρνηση του ’93, αναλογιστείτε. Και ο σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος αφορά κυρίως στα νέα πρόσωπα που βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή ενώ στην τελευταία συνεδρίαση δόθηκε έμφαση στην σημασία που έχει να μην εμφανίζονται δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να τσακώνονται δίνοντας ευχέρεια κινήσεων στη ΝΔ. Αυτό που ζήτησε επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα στελέχη του είναι αφενός να μιλούν προγραμματικά, αφετέρου να τηρήσουν χαμηλούς τόνους. Ακόμη και τα περί «νέας αξιωματικής αντιπολίτευσης», δεν είναι αποδεκτό πλέον.

Ειδική μνεία έκανε ο πρόεδρος στον αθλητικογράφο Βασίλη Σκουντή, λέγοντας πως είναι το πρώτο Final-4 που χάνει μετά από άλλα… 43, για να δώσει την μάχη του σταυρού στην Κρήτη. «Τουλάχιστον έχασε ο Ολυμπιακός» είπε πειραχτικά ο (γνωστός για τα καταπράσινα αισθήματά του) Ανδρουλάκης.

Ο πραγματικός ρόλος του Μαραντζίδη

Ο ίδιος τον θεωρεί ως κρυφό άσο στο μανίκι. Ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύεται τυφλά τον Νίκο Μαραντζίδη, που επανήλθε από θέση ισχύος στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι αυτός που ασχολήθηκε εντατικά με την παρουσίαση δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Μακεδονίας πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση το 2015. Πλέον ανέλαβε τον ρόλο να λέει στον Τσίπρα τα πραγματικά νούμερα. Vivere pericolosamente, monsieur Nick.

Ουδείς ξεχνά βέβαια, ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Μαραντζίδης ήταν αυτός που μόλις τον Μάρτιο έλεγε στο Kontra ότι «ο Μητσοτάκης τελεί υπό πολιτική κατάρρευση», ότι «τον μαυρίζουν οι νέοι» και ότι «η ΝΔ βρίσκεται κοντά στο 28% και ίσως να υπάρχει ισοπαλία με τον ΣΥΡΙΖΑ». Μόνο 20 μονάδες έξω έπεσε ο άνθρωπος…

Μετεξελίχθηκε άλλωστε τους τελευταίους μήνες στον αγαπημένο αρθρογράφο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε σαφή στόχευση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο: τον Νοέμβριο του 2022, σε ένα άρθρο του στην «Καθημερινή», είχε συγκρίνει την Ελλάδα με την Ανατολική Γερμανία της Στάζι, ενώ είχε φτάσει στο σημείο να… προφητεύσει ότι ο Μητσοτάκης θα έχει το… τέλος του Νικολάε Τσαουσέσκου (ο οποίος ως γνωστόν, εκτελέστηκε).

Πού πάτε και τους βρίσκετε, έναν έναν…

Κι όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν δίκιο

«Κυβερνητικές μεθοδεύσεις» είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη γνωμοδότηση που έκανε το ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών και των στελεχών των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο ενόψει της αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου.

Ως και τις αρχαιρεσίες της 21ης Μαΐου ίσχυε ο περιορισμός των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εμφανίσεων των υποψηφίων βουλευτών. Παρότι οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστα, άρα δεν υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων για την εξασφάλιση του σταυρού προτίμησης που κρίνει την εκλογή τους, το ΕΣΡ έκρινε ότι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι σχετικές απαγορεύσεις που προβλέπονται από τον νόμο. Τούτο βέβαια, λίγα 24ωρα αφότου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε βγάζει συγκεκριμένα στελέχη και υποψήφιους βουλευτές στα τηλεοπτικά πάνελ: πώς ζητάς να σε σεβαστούν αν δεν σέβεσαι;

Τέσπα, που λένε και οι νέοι. Σαν να μην έγινε ποτέ το θέμα αφού η Διακομματική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες, ακύρωσε το ΕΣΡ και αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ισχύσουν οι προαναφερθέντες περιορισμοί. Προφανώς δεν υπήρχαν λοιπόν «κυβερνητικές μεθοδεύσεις» αλλά το ανάλγητο του ΕΣΡ, μιας αρχής που αργοπορεί τραγικά ακόμη και για τις πιο απλές αποφάσεις…

Δεν θέλει debate το ΠΑΣΟΚ

Ειρήσθω εν παρόδω, στη Διακομματική Επιτροπή ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στη συνεδρίαση και το θέμα της πραγματοποίησης δύο debates, με τους εκπροσώπους της ΝΔ να μη δίνουν απάντηση. Άλλωστε θα γίνει νέα συνεδρίαση της Διακομματικής αύριο, Πέμπτη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκαν τις δημόσιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι ανοιχτός για debate των δύο, δηλώσεις που έγιναν πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Πάντως η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ΝΔ είναι αντίθετη ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι, πλέον κάθετα αρνητικό.

Τρέμουν τη Ζωή…

Και στη Νέα Δημοκρατία μα και στο ΠΑΣΟΚ, έμπειροι παράγοντες θεωρούν σχεδόν βέβαιο το σενάριο της εξακομματικής Βουλής, εκτιμώντας ως σχεδόν σίγουρη την είσοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Πιστεύουν ακράδαντα άλλωστε πως οι ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν τον Γιάνη Βαρουφάκη (τελειώνοντας μια και καλή το ΜέΡΑ25) και θα ψηφίσουν Πλεύση Ελευθερίας που άλλωστε πως έχει τάσεις ανόδου και στις δημοσκοπήσεις που θα βγουν τα επόμενα 24ωρα. Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ… τρέμουν την παρουσία της Ζωής που μάλιστα, ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής, έχει το δικαίωμα να παίρνει τον λόγο όποτε η ίδια κρίνει.

Της εκκλησίας το κάγκελο

Μαζί με την ένταξή του στην Ελληνική Λύση, ο Νίκος Νικολόπουλος φέρνει στο κόμμα του Βελόπουλου 250 στελέχη και υποψήφιους, ώστε να ενισχυθεί το κόμμα στο «θρησκευτικό ακροατήριο», ως είπε ο ίδιος. Ενδεχομένως, αυτή η σύγκρουση για το ίδιο κοινό μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Νίκης να σημάνει την έξοδο από τη Βουλή του νεοπαγούς κόμματος των χριστιανοταλιμπάν που ήδη αποκήρυξε η εκκλησία.

Εκτιμάται, δε, ότι ο Βελόπουλος θα εξαπολύσει επιθέσεις προς τη Νίκη ώστε να αναδείξει εαυτόν σε κυρίαρχο του πατριωτικοθρησκευτικού χώρου.

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com