Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανακοινώνουν με κοινή δήλωση ένας σημαντικός αριθμός μελών του Τομέα Δικαιωμάτων καθώς και η πλειοψηφία της γραμματείας του.

Μεταξύ των αποχωρούντων ο υπεύθυνος του τομέα Πάνος Λάμπρου και η συντονίστρια Βασιλική Κατριβάνου.

Στο κείμενο που μοίρασαν στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι με την αποχώρησή τους «παύει ουσιαστικά να υπάρχει ο εμβληματικός Τομέας Δικαιωμάτων που τα τελευταία 12 χρόνια είχε σημαντική παρουσία στον χώρο των δικαιωμάτων και της Αριστεράς με εκατοντάδες δράσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις».

Ολόκληρη η δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Μια μεγάλη διαδρομή έφτασε στο τέλος της. Ωστόσο το ταξίδι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας ποτέ δεν σταματά. Κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια νέα αρχή.

Αυτός είναι ο απερίσπαστος αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με μάχες πολλές φορές άνισες, που όμως φανερώνει τους δύο διαφορετικούς κόσμους, αυτόν στον οποίο βρισκόμαστε και αυτόν τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε.

Όσες, όσοι και όσα υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το κόμμα αυτό δεν είναι πλέον το κοινό μας σπίτι, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ενταγμένο σε έναν σχηματισμό που κάθε μέρα μετατοπίζεται όλο και πιο δεξιά, όλο και πιο συντηρητικά και απομακρύνεται από το όραμα του κόσμου που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Αποχωρούμε με αξιοπρέπεια για να περιφρουρήσουμε την ιστορία μας και με μοναδική ατζέντα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.

Αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γιατί δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε από τους αγώνες, από τα κοινωνικά κινήματα και την υποχρέωση μας να βρισκόμαστε μαζί με τον “αθέατο κόσμο”, αυτόν τον κόσμο που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αυτές που εμφανίζονται σαν τη μοναδική αλήθεια, τον περιθωριοποιούν, τον κακοποιούν και τον εξαθλιώνουν καθημερινά.

Μαζί μας παίρνουμε ως παρακαταθήκη κόπους και προσπάθειες που αφιερώσαμε στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της Αριστεράς και τα χιλιάδες πολιτικά και πραγματικά χιλιόμετρα που διανύσαμε. Μια διαδρομή που πολλές φορές ήταν κόντρα στο ρεύμα και την εκάστοτε κυρίαρχη αντίληψη και κυρίως απέναντι σε όσους, όσες και όσα αναζητούσαν «ενδιάμεσες» ή «ουδέτερες» λύσεις και επιχειρούσαν να επιβάλλουν σιωπή νεκροταφείου.

Ακόμη, παίρνουμε μαζί μας τις μεγάλες και ιστορικές στιγμές, αλλά και τις μικρές, τις άβολες. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με οργανώσεις του πεδίου και της άλλης Αριστεράς, ο Τομέας Δικαιωμάτων προέταξε τη λειτουργία του ως δέκτη των διεκδικήσεων «από τα κάτω» επιδιώκοντας διαρκώς να γειώνεται με τις ιδέες και τα προτάγματα των κινημάτων, διατηρώντας παράλληλα διαύλους επικοινωνίας με τις ευρύτερες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς.

Παίρνουμε μαζί μας τις νίκες και τις ήττες, όσα μας πίκραναν και όσα μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια. Όμως, πάνω απ’ όλα, παίρνουμε μαζί μας τις μνήμες μας, με την υπόσχεση να τις κρατήσουμε ζωντανές.

Μνήμες που ξεκινούν από την υποδοχή των προσφυγισσών και προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά και τη διαρκή αλληλεγγύη στον κόσμο της προσφυγιάς και φτάνουν μέχρι τις μεγαλειώδεις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη βαρβαρότητα της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α..

Κρατάμε όλες τις στιγμές που βρεθήκαμε αντιμέτωπες/οι με βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα που παράγουν γυναικοκτονίες.

Παίρνουμε μαζί μας τις μνήμες που φωνάζουν «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, τις μνήμες που γκρεμίζουν τείχη, φράχτες και φυλακές κι αυτές που βάζουν λουκέτο σε ιδρύματα – κολαστήρια ανάπηρων ανθρώπων.

Μνήμες γεμάτες γκλίτερ από τις κινητοποιήσεις για τον Ζακ/Zackie και τις γιορτές υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μνήμες γεμάτες ανθρωπιά, αλληλεγγύη, συνυπευθυνότητα και συντροφικότητα.

Η διαδρομή που τελειώνει με αυτό το κείμενο ήταν συναρπαστική, αλλά δεν ήταν ανώδυνη. Ίσως ο μεγαλύτερός της πόνος να είναι ακριβώς αυτή η στιγμή, που το παλιό τρεκλίζει και το νέο ακόμη δεν έχει έρθει. Ίσως πάλι όχι.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε όμως είναι ότι η Αριστερά στις αρχές της οποίας επιμένουμε, υπερασπίζεται πρωτίστως τον άνθρωπο, όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον τους. Στον κόσμο που βρισκόμαστε όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν προτεραιότητα στην πράξη, στον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε αποτελούν απαράβατες αρχές. Και για αυτές τις απαράβατες αρχές θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Αποχωρήσεις 21 στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά

«Παραμένουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αποχωρούμε από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους 21 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον Πειραιά, με σαφείς αιχμές για τον νέο Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

«Σ’ αυτό το κλίμα τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού και ενώ πολλά στελέχη και μέλη -κατά μόνας ή ομαδικά- αποχωρούν βάζοντας τροχοπέδη στον διασυρμό της Αριστεράς, ο κ. Κασσελάκης τόλμησε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να απαξιωθεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι κυβερνητικές κυρίως επιλογές του, όπως το «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ» επισημαίνουν, καταλήγοντας πως «όπως λένε και οι Χατζηφραγκέτα- «…και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, εάν του είχες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου».

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

«Η απόφαση είναι οριστική: παραμένουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αποχωρούμε από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι αβασάνιστα.

Σε ένα πλαίσιο διαρκούς συντηρητικοποίησης και σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο αντιδραστικός λόγος και η ακροδεξιά κάνει πάρτι, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταφεύγει σε έναν ακραίο λαϊκισμό και σε μια στοχοπροσήλωση για άνοδο στην κυβερνητική εξουσία.

Με πρακτικές προσφιλείς στον στενό κύκλο του προέδρου επιχειρείται η αποπολιτικοποίηση, αποϊδελογικοποίηση και αδρανοποίηση των οργάνων και των μελών. Έτσι, συντελείται η αποδόμηση της αριστερής, οικολογικής και ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (11/12.11.2023) αντί να επικρατήσει η σύνεση, η ωριμότητα, η ψυχραιμία και να γεφυρωθεί το χάσμα, ο πρόεδρος εν είδη τιμωρού ύψωσε τους τόνους, μίλησε για «πέμπτη φάλαγγα», «πολιτική του Pummarò» και για δημοψηφίσματα από τη βάση των φίλων και των μελών.

Στάθηκε απέναντι απειλώντας και κηρύσσοντας στην ουσία το τέλος του δικού μας ΣΥΡΙΖΑ των αγώνων και των διεκδικήσεων για ειρήνη, υγεία, παιδεία, διαφάνεια, δικαιώματα, περιβάλλον και ευημερία.

Σ’ αυτό το κλίμα τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού και ενώ πολλά στελέχη και μέλη -κατά μόνας ή ομαδικά- αποχωρούν βάζοντας τροχοπέδη στον διασυρμό της Αριστεράς, ο κ. Κασσελάκης τόλμησε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να απαξιωθεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι κυβερνητικές κυρίως επιλογές του, όπως το «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ. Επιλογές ευθύνης για τις οποίες αισθανόμαστε υπερήφανοι/ες που τις στηρίξαμε και τις υπηρετήσαμε.

Διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε τροχιά εκφυλισμού και διάλυσης, εμείς μέλη της Ο.Μ. Β’ Διαμερίσματος Πειραιά αποχωρούμε και ζητάμε τη διαγραφή μας από τα μητρώα του κόμματος καθώς και την αφαίρεση των διευθύνσεων μας από τις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κόμματος ή/και του iSYRIZA.

Σίγουρα θα επιθυμούσαμε να ήταν διαφορετικά, όμως -όπως λένε και οι Χατζηφραγκέτα- «…και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, εάν του είχες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου».

Προ των πυλών η πλήρης διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι πλέον η πλήρης διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ομάδα «6+6» μοιάζει ένα βήμα πριν ανοίξει και αυτή την πόρτα της εξόδου μετά την «Ομπρέλα».

Η αποχώρηση έχει αποφασιστεί, όπως όλα δείχνουν, καθώς αύριο το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συγκαλέσει Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – στην οποία θα μετάσχει για πρώτη φορά διά ζώσης, καθώς την προηγούμενη βρισκόταν στις ΗΠΑ. Ο στόχος ήταν, προφανώς, να πιέσει τους διαφωνούντες να πάρουν θέση αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν από το κόμμα.

Η απάντηση θα δοθεί αύριο: Αν δεν εμφανιστεί η ομάδα των «6+6» που αριθμεί 8 στελέχη στο όργανο, αλλά και στην οποία μετέχουν 7 βουλευτές -οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεανώ Φωτίου-, σημαίνει ότι θα έχει αποφασίσει να απαντήσει με πράξεις.

Σε κάθε περίπτωση ο κύβος φέρεται να έχει ριφθεί και οι «6+6» να αποχωρήσουν σχηματίζοντας ΚΟ με την «Ομπρέλα», ενώ η κίνηση αποχώρησής τους θα συνοδεύεται από κείμενο.

Πληροφορούμενος τις εξελίξεις, ο Στέφανος Κασσελάκης, που μέχρι χθες δήλωνε ότι δεν έχει δει κάποια δήλωση από την τάση «6+6», άρα θεωρεί ότι μένουν στο κόμμα, πιθανολογείται πως μπορεί να προχωρήσει ακόμη και στη διαγραφή τους πριν αποχωρήσουν.