Ημέρα (και νύχτα) σταθμός ήταν η χθεσινή για τον ΣΥΡΙΖΑ που είδε τις εσωτερικές έριδες και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» μετά τις εσωκομματικές εκλογές να τον οδηγούν αρχικά σε αδιέξοδο και εν συνεχεία σε διάλυση.

Η μέρα ξεκίνησε με την ανακοίνωση του Στέλιου Κούλογλου ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τις αιχμές του κόμματος προς το πρόσωπό του και την γνωστοποίηση από τον ίδιο τον ευρωβουλευτή ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του.

Η συνέχεια έγινε με δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα για τις εξελίξεις αλλά και μια αιχμηρή τοποθέτηση από τον Νίκο Φίλη που ξεκαθάρισε ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας.

«Έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα, δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις, θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο. Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», ανέφερε ο κ. Βίτσας και η εκτίμησή του δεν άργησε να επιβεβαιωθεί…

Οι διαγραφές από τον Κασσελάκη

Με τον αγαπημένο του πλέον τρόπο, δηλαδή την τοποθέτηση μέσω των social media, ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε χθες το βράδυ στην αντεπίθεση, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλους τους διαφωνούντες με τις επιλογές του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη εκτός κόμματος κατηγορώντας τους για εσωτερική αντιπολίτευση.

«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. ‘Αλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη. Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

Οι αντιδράσεις και η ανακοίνωση της «Ομπρέλας»

Οι δύο εκ των τριών που διαγράφηκαν αντέδρασαν άμεσα. Ο μεν Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας ότι ο Κασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα, ο δε Δημήτρης Βίτσας με το «μικρός είναι, θα μάθει. Εγώ είμαι από 17 ετών στην Αριστερά».

Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην έντονη δυσαρέσκεια που εκφράζει προς το πρόσωπο του Κασσελάκη η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον θυμό που επικρατεί για τον νέο πρόεδρο μέσα στις τάξεις της «Ομπρέλας».

Με χθεσινή της ανακοίνωση προαναγγέλλει νέο κόμμα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά», χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις αλλαγές στο καταστατικό και τον Κασσελάκη ως «κυριευτή μιας θέσης εξουσίας, που την προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από το συλλογικό έλεγχο».

Αποχαιρετά ο Τσακαλώτος, ποιοι ακολουθούν

Με αυτά και με αυτά, θέμα χρόνου είναι να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και μαζι του και οι Ανδρέας Ξανθός, Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Δημήτρη Βίτσα στο νέο πολιτικό τους εγχείρημα.

Στόχος είναι το νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί να είναι έτοιμο για να δώσει μάχη στις ευρωεκλογές, αν και υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα. Ποιος θα ηγηθεί, μια και μέχρι τώρα η Έφη Αχτσιόγλου στην οποία έγινε κρούση, εμφανίζεται αρνητική.

Κι ο Πολάκης πανηγυρίζει

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξαϋλώνεται, ο Στέφανος Κασσελάκης απολαμβάνει της στήριξης αρκετών ψηφοφόρων που του έδωσαν το χρίσμα. Μέσα από τα social media γίνεται από φίλους της παράταξης λόγος για αναγκαίο ξεκαθάρισμα και για «αποχώρηση των βαριδίων», ενώ κάπως έτσι σκέφτεται και ο Παύλος Πολάκης.

Σε χθεσινή του ανάρτηση, το δεξί χέρι του Κασσελάκη γράφει «προχωράμε πρόεδρε. Και θα αντέξουμε και θα (ξανα)νικήσουμε»…