Κορυφαία υπερμαραθωνοδρόμος αποκλείστηκε για 12 μήνες από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, από την επιτροπή του βρετανικού αθλητισμού, καθώς χρησιμοποίησε αυτοκίνητο για να διανύσει μέρος της διαδρομής σε αγώνα περίπου 80 χιλιμέτρων, στον αγώνα GB Ultras Manchester-Liverpool στη βορειοδυτική Αγγλία στις 7 Απριλίου.

Φίλος της, την παρέλαβε με το όχημά του κατά τη διάρκεια του αγώνα 2023 GB Ultras Manchester to Liverpool όταν ισχυρίστηκε ότι τραυματίστηκε και δεν μπορεί να συνεχίσει.

Η ίδια δήλωσε πως δεν ήθελε να κλέψει, αλλά το μεγάλο ταξίδι που είχε κάνει από την Αυστραλία στη Βρετανία την προηγούμενη μέρα του αγώνα την είχε αφήσει ζαλισμένη και μπερδεμένη. Έτσι αποδέχθηκε λανθασμένα το χάλκινο μετάλλιο.

Ωστόσο, η εξήγησή της δεν έπεισε την πειθαρχική επιτροπή, η οποία απαγόρευσε στη Zakrzewski να αγωνίζεται, να εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία σε διοργανώσεις, να προπονεί ή να μανατζάρει αθλητές για ένα χρόνο, αφού την έκρινε ένοχη για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας.

Η επιτροπή αποφάσισε ότι η Zakrzewski δεν θα αγωνίζεται σε οποιοδήποτε αγώνισμα που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του UK Athletics ούτε θα εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετανία για 12 μήνες.

Η ίδια άλλωστε, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ανέβηκε στο αυτοκίνητο μόνο μετά από έντονες πιέσεις των διοργανωτών. Κατά την απολογία της, είπε ότι δεν το παραδεχόταν από «ντροπή».

Όσον αφορά στο ότι ήταν μπερδεμένη, μετά το μακρύ ταξίδι, η επιτροπή έκρινε πως είχε όλο τον διαθέσιμο χρόνο μετά τον αγώνα για να παραδεχθεί το λάθος της, αλλά δεν το έκανε.

«Η Κατηγορούμενη έμπειρη αθλήτρια, που αγωνιζόταν με επιτυχία στο υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε η επιτροπή στην ετυμηγορία της.

«Ενεργούσε επίσης ως team manager για τη διεθνή ομάδα. Ως εκ τούτου, η Καταγγελλόμενη είχε την ευθύνη να τηρήσει τους κανόνες, και αυτό έκανε ακόμη πιο σοβαρό την παράβαση τους, και δεν το διόρθωσε ούτε όταν τελείωσε τον αγώνα ούτε μετά».

Η Zakrzewski, γιατρός που έχει αγωνιστεί για τη Σκωτία και τη Μεγάλη Βρετανία, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.