Μεταλλικά δέντρα με κουβούκλιο εφτά μέτρων από ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ενδέχεται να έρθουν σύντομα σε χώρους στάθμευσης και εμπορικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δομές, οι οποίες θα συλλαμβάνουν την ενέργεια του ήλιου μέσω νανοφωτοβολταϊκών «φύλλων» και θα μπορούν να την αποθηκεύουν σε μια μπαταρία τοποθετημένη στον κορμό του δέντρου, σχεδιάστηκαν από τη βρετανική startup SolarBotanic Trees ως πηγή ενέργειας για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV). Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα πρωτότυπο μισής κλίμακας της συσκευής και τώρα ψάχνει να κατασκευάσει και να δοκιμάσει μια έκδοση πλήρους μεγέθους, πριν ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή στο τέλος του έτους.

Τι είναι η υποδομή φόρτισης EV για αυτοκίνητα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υποδομή φόρτισης EV αναπτύσσεται γρήγορα, με περισσότερα από 40.000 δημόσια σημεία φόρτισης να έχουν εγκατασταθεί έως τα τέλη Απριλίου 2023, αυξημένα κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το ZapMap, μια υπηρεσία χαρτογράφησης EV. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην συμβαδίζει με τη ζήτηση, με την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου να υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 325.000 σημεία φόρτισης μέχρι το 2032 για να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο στόλο ηλεκτρικών ηλεκτρικών οχημάτων.

«Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα υποδομής (φόρτισης) σε αυτή τη χώρα, επομένως προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους παρόχους υποδομής EV», λέει ο Chris Shelley, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarBotanic Trees. Προσθέτει ότι η εταιρεία έχει ήδη λάβει την πρώτη της παραγγελία 200 δέντρων από τον Raw Charging Group, έναν προμηθευτή υποδομής φόρτισης EV, ο οποίος σχεδιάζει να ενσωματώσει τα δέντρα ως μέρος του δικτύου των τοποθεσιών φόρτισης που θα κυκλοφορήσει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Ενεργειακά δέντρα ( SolarBotanic Trees) στο Ντουμπάι

Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ήδη ηλιακούς σταθμούς αυτοκινήτων, οι οποίοι εκτείνονται σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και μοιάζουν με καταφύγιο λεωφορείου με ηλιακούς συλλέκτες, αλλά υπάρχει έλλειψη λύσεων αισθητικής, λέει η Shelley. Τα ηλιακά δέντρα, μορφές των οποίων έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν στο Singapore’s Gardens by the Bay development και πιο πρόσφατα στο Sustainability Pavilion στην Expo 2020 Dubai , μπορούν να προσφέρουν ακριβώς αυτό, λέει.

Όμως, ενώ τα 18 ενεργειακά δέντρα του Ντουμπάι καλύπτονται συλλογικά με σχεδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών και περιστρέφονται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ακολουθήσουν το τόξο του ήλιου, τα SolarBotanic Trees – τα οποία θα έχουν ύψος περίπου 4,5 μέτρα (15 πόδια) – είναι πιο αποδοτικά για τον χώρο. μπορούν να προστεθούν πιο εύκολα σε δημόσιους χώρους. Η Shelley λέει ότι ο ηλιακός θόλος προσφέρει ταυτόχρονα σκιά και ελκύει πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, εταιρικά κεντρικά γραφεία και επιχειρηματικά πάρκα που θέλουν ένα premium και ορατό προϊόν που αναδεικνύει τα πράσινα διαπιστευτήριά τους.

Φόρτιση

Τα SolarBotanic Trees είναι πιθανό να κοστίζουν μεταξύ 18.000 και 25.000 £ (22.000 $ έως 30.000 $), πολύ περισσότερο από μια συμβατική πηγή ηλιακών πάνελ. Θα έχουν χωρητικότητα παραγωγής ενέργειας πέντε κιλοβάτ, η οποία είναι τυπική για ένα τυπικό σημείο φόρτισης σύμφωνα με την Energy Saving Trust (EST), έναν οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που ειδικεύεται σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Με αυτήν την ισχύ εξόδου θα χρειαζόταν σχεδόν επτά ώρες για να φορτίσει ένα αυτοκίνητο με μπαταρία 50 κιλοβάτ από 20% έως 80%.

«Αυτή η ταχύτητα σημείου φόρτισης είναι πιο κατάλληλη όταν ένα όχημα είναι σε αδράνεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει η Rachel Swiatek, υπεύθυνη προγράμματος μεταφοράς στο EST, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σημείων φόρτισης και έξοδοι ισχύος στην αγορά και το καθένα είναι κατάλληλο για διαφορετικό τύπο χρήσης.»

Κάθε δέντρο θα είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας και διαχείρισης ενέργειας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να συνδέσει πολλά δέντρα για να σχηματίσουν τοπικά μικροδίκτυα ή να συνδέσει ένα δέντρο με το εθνικό δίκτυο, έτσι ώστε η πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται να μπορεί να τροφοδοτηθεί πίσω στην παροχή ρεύματος . Σημαίνει επίσης ότι το δέντρο μπορεί να συνεχίσει να φορτίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις σκοτεινές μέρες του χειμώνα όταν δεν υπάρχει ηλιακό φως, πατώντας στο δίκτυο για τροφοδοσία.

Ωστόσο, για να μειώσει την εξάρτηση από το δίκτυο, η startup σχεδιάζει επίσης να ενσωματώσει ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών στον κορμό του δέντρου, έτσι ώστε οποιαδήποτε περίσσεια ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας να μπορεί να αποθηκευτεί για χρήση τη νύχτα.

Η SolarBotanic Trees έχει συγκεντρώσει 340.000 £ (420.000 $) και θέλει να ξεκινήσει έναν γύρο χρηματοδότησης στο τέλος του έτους μετά τις δοκιμές του πρωτοτύπου πλήρους κλίμακας. Μέχρι το 2025, η Shelley θέλει να κατασκευάζει τουλάχιστον 1.000 δέντρα το χρόνο. Η εταιρεία θα κατασκευάσει τα πρώτα της δέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει η Shelley, προτού προσπαθήσει να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

https://www.youtube.com/watch?v=ZHI0a-m7J-0

*Πληροφορίες από cnn.com