Όταν γυρίστηκε το Gone in 60 Seconds, ο σεναριογράφος προφανώς δεν είχε σκεφτεί πως τα drones θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη συμμορία του Νίκολας Κέιτζ και της Αντζελίνα Τζολί για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν σε χρόνο… dt τα πιο πολυτελή και άγρια αυτοκίνητα της περιοχής. Αντίθετα, μία… παρέα Ελλήνων, Αλβανών και Σύριων όπως φαίνεται είχε μεγαλύτερη φαντασία, τεχνογνωσία και προγραμματισμό.

Όμως, δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο του Χόλιγουντ, αλλά για μία πραγματική υπόθεση κλεφτών αυτοκινήτων που έφταναν στο σημείο να χρησιμοποιούν μέχρι και drones για να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εικόνα για το κάθε τους χτύπημα. Μάλιστα 64 ήταν συνολικά τα χτυπήματα, 63 τα επιτυχημένα!

Από την άλλη, τα drones δεν ήταν το μοναδικό hi-tech εργαλείο που χρησιμοποιούσε η συμμορία, καθώς εκλεκτά μέλη της δούλευαν και decryptors μέσω των οποίων κλωνοποιούσαν τα cutting edge κλειδιά των οχημάτων, όπως και ειδικά μηχανήματα για να επαναπρογραμματίζουν τους εγκεφάλους των αυτοκινήτων.

Πως αξιοποιούσαν τα drones

Τα drones αποτελούσαν σημαντικό εργαλείο στην κατόπτευση των χώρων που η συμμορία επιθυμούσε να χτυπήσει. Μέσω αυτών μπορούσαν και είχαν ξεκάθαρη εικόνα, τόσο για τα μοντέλα που είχαν βάλει στο μάτι, όσο και για τα μέτρα ασφαλείας που μπορεί να υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή. Κύριος σκοπός τους ήταν να εντοπίζουν τις κάμερες της περιοχής και γι’ αυτό κάθε χτύπημα ήταν ιδιαιτέρως μελετημένο και ποτέ δεν δρούσαν με βιασύνη.

Πέρα από τα drones όμως, ουσιαστικό ρόλο έπαιζαν και άλλα εργαλεία τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πραγματικά επαγγελματίες του είδους και όχι ένας κοινός κλέφτης. Οι συναγερμοί των αυτοκινήτων, τα GPS όπως και οι εγκέφαλοί τους ήταν απλώς… παιχνίδι στα χέρια τους, αφού τα εξουδετέρωναν, ενώ με ειδικές τεχνικές αφόπλιζαν το immobilizer.

Συλλήψεις και ανθρωποκυνηγητό

Την υπόθεση εξιχνίασε πλήρως η Ασφάλεια Αθηνών, προχωρώντας μάλιστα σε 9 συλλήψεις, ενώ έχει ήδη ταυτοποιήσει ακόμη 9 άτομα που ανήκουν στην εγκληματική οργάνωση. Για τους συγκεκριμένους μάλιστα έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό.

Οι πολύπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών μπόρεσαν και εντόπισαν την άκρη του νήματος και να φτάσουν στα ίχνη της συμμορίας με τα drones, έπειτα από ανάλυση στοιχείων που είχαν προκύψει από τις συλλήψεις δύο μελών της οργάνωσης όταν προσπάθησαν να κλέψουν όχημα στην Καισαριανή.

Η οργάνωση εξαρθρώθηκε από τις Αρχές το πρωί της περασμένης Τετάρτης (19/7) έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στην Αττική, όπου και πραγματοποιήθηκαν 7 συλλήψεις, ενώ την περασμένη Πέμπτη συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα σε Τρίκαλα και Φθιώτιδα.

Οι κατηγορούμενοι, όπως προαναφέρθηκε είναι ελληνικής, αλβανικής και συριακής καταγωγής. Οι συλληφθέντες είναι από 23 έως 42 ετών, ενώ όσοι διαφεύγουν της σύλληψης είναι πλήρως ταυτοποιημένοι και είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός τους.

drones
Δεκάδες «κλώνους» κλειδιών οχημάτων εντόπισαν οι Αρχές στα κρησφύγετα της συμμορίας με τα drones

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματική οργάνωση

Μετά το πέρας της επιτυχημένης επιχείρησης, το Αρχηγείο προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Tετάρτης, 19 Ιουλίου 2023, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών σε περιοχές της Αττικής  καθώς και του Αγρινίου, κατά την οποία συνελήφθησαν -7- μέλη της οργάνωσης, ενώ την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 συνελήφθησαν ακόμα -2- μέλη σε Τρίκαλα και Φθιώτιδα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, βία κατά υπαλλήλων, καθώς και για παράβαση των νόμων περί αλλοδαπών, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιοποιήθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν από προγενέστερη σύλληψη δύο μελών της εγκληματικής οργάνωσης μετά από κλοπή οχήματος στην περιοχή της Καισαριανής,. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν βρεθεί και κατασχεθεί μηχάνημα αντιγραφής κλειδιών, κλειδί αυτοκινήτου, εξάρτημα εγκεφάλου, κατσαβίδι, φακός και 28 δισκία ναρκωτικής ουσίας.

Από την περαιτέρω προανακριτική έρευνα και τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε ότι τα ανωτέρω άτομα, μαζί με τουλάχιστον ακόμα -16- άτομα, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή, η οποία προέβαινε σε κλοπές οχημάτων με συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi).

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης, αφού εντόπιζαν υποψήφια προς κλοπή οχήματα, τα οποία βρίσκονταν ακόμα και πλησίον των οικιών τους ή συγγενικών τους προσώπων, χαρτογραφούσαν την περιοχή για τυχόν ύπαρξη καμερών και όταν διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες το επέτρεπαν, προέβαιναν στην κλοπή τους.

Χαρακτηριστικό του «επαγγελματισμού» με τον οποίο λειτουργούσαν ήταν ότι διέθεταν έναν πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο εργαστήριο όπου με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις, επαναπρογραμμάτιζαν κλειδιά αυτοκινήτων και παρέκαμπταν πρωτόκολλα ασφαλείας εγκεφάλων οχημάτων, καταργώντας κύριες λειτουργίες προστασίας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παράνομων ενεργειών τους.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επιπλέον 63 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, από τα οποία τα 18 έχουν ανευρεθεί, ενώ ένα από αυτά είναι το όχημα που είχε κλαπεί από το Γαλάτσι πρωινές ώρες της 8-7-2023 και εντοπίστηκε αργότερα την ίδια μέρα στο Μοσχοχώρι Λάρισας».

Τα ευρήματα των Αρχών

drones

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και χώρους, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -6- αυτοκίνητα,
  • -5- μοτοσυκλέτες,
  • -9.020- ευρώ,
  • -15- κινητά τηλέφωνα,
  • κάρτες SIM,
  • πλήθος εγκεφάλων αυτοκίνητων,
  • προγραμματιστές κλειδιών, ηλεκτρονικών συσκευών, εγκεφάλων,
  • πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας, κλεμμένων και μη, ακέραιων και τεμαχισμένων,
  • πλήθος κλειδαριών και κλειδιών αυτοκινήτων, καθώς και μερών αυτών,
  • πλήθος φορτιστών μπαταρίας, καλωδίων και φύσες,
  • πλήθος μονάδων αποθήκευσης ψηφιακού υλικού (usb stick, σκληρούς δίσκους κ.α.)
  • μηχανήματα χάραξης, κόλλησης και παρασκευής πλακετών,
  • -133,12- γραμ. κάνναβης,
  • -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές και μία ζυγαριά ακριβείας,
  • -19- φυσίγγια καραμπίνας,
  • -2- σουγιάδες,
  • -2- πλοηγητές γεωεντοπισμού GPS,
  • κάμερα,
  • drone,
  • -3- υπολογιστές,
  • -2- διαγνωστικά οχήματος,
  • πλήθος εργαλείων και καλωδίων και
  • πλήθος εγγράφων.

Υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη μέχρι τώρα δράση τους υπερβαίνει το ποσό των 774.400 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας και την ταυτοποίηση και εντοπισμό τυχόν συνεργών τους συνεχίζεται.

Photo credits: ΕΛ.ΑΣ.