Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει υποχρεωτική τη χρήση ηλεκτρονικών περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα, από τον Ιούλιο του 2022, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των παραβάσεων ταχύτητας και των ατυχημάτων που οφείλονται σε αυτές.

Οι περιοριστές ταχύτητας θα αναγνωρίζουν τα όρια ταχύτητας «σκανάροντας» την οδική σήμανση και στην περίπτωση που το αυτοκίνητο υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο θα ειδοποιεί τον οδηγό με οπτικά και ηχητικά σήματα ώστε να προσαρμόσει αναλόγως την ταχύτητά του.

Οι περιοριστές ταχύτητας θα μπορούν να παρεμβαίνουν στο σύστημα διαχείρισης του κινητήρα, σε περίπτωση που ο οδηγός δεν μειώσει ταχύτητα μετά από την ανάλογη προειδοποίηση. Οι ηλεκτρονικοί περιοριστές πρόκειται να μειώσουν έως και 30% τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Οι «έξυπνοι περιοριστές ταχύτητας» θα συνδυάζουν τη λειτουργία των αισθητήρων-ραντάρ που συναντά κανείς σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τα δεδομένα που μπορεί να προσφέρει η χαρτογράφηση των δρόμων, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία τους ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες.

Tα δεδομένα των GPS συμβάλλουν στην λειτουργία των περιοριστών ταχύτητας, η οποία θα εξασφαλίζεται σε ποσοστό 94%, ακόμα και χωρίς τη χρήση ραντάρ ή αισθητήρων.

Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

Η εφαρμογή του νέου μέτρου θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο του 2022 θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση των περιοριστών ταχύτητας σε όλα τα αυτοκίνητα που θα διεκδικούν ευρωπαϊκή έγκριση τύπου.

Από τον Ιούλιο του 2024, η υποχρεωτικότητα θα αφορά όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα περνούν στην παραγωγή και θα διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά.