Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και υπάρχει εκεί από το 2011. Αν είσαι λάτρης του αυτοκινήτου και δεν το έχεις επισκεφθεί ακόμα σου προτείνω να κάνεις μια στάση μέσα στην ημέρα (με ή χωρίς παρέα) και να χαζέψεις τη συλλογή 300 αυτοκινήτων. Το μουσείο εκτείνεται σε έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων, σε 3 ορόφους αφιερωμένους στην εξέλιξη και την τεχνολογία του μηχανοκίνητου οχήματος, από ένα Ουγγρικό πυροσβεστικό όχημα του 1895 μέχρι μια Ferrari 308 GTS.

Πριν μια εβδομάδα έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Θεόδωρου Χαραγκιώνη, ιδρυτή του μουσείου. Η επιθυμία μου να επισκεφτώ και εγώ το τριόροφο κτίριο έγινε πιο έντονη καθώς άρχισα να ψάχνω πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και ποια είναι η ιστορία του κάθε αυτοκινήτου που βρίσκεται εκεί.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Οι διακρίσεις στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Θεόδωρου Χαραγκιώνη ήταν πολλές και σημαντικές. Στις πιο ξεχωριστές από αυτές, συμπεριλαμβάνεται η θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής του International Council of Shopping Centers που κάθε χρόνο απονέμει βραβεία στα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επένδυσης και Ανάπτυξης Ακινήτων (ΣΕΑΑΚ). Πέραν αυτών όλων, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης ήταν και ένας από τους πιο θερμούς φίλους του αυτοκινήτου και της κουλτούρας της Αυτοκίνησης γενικότερα. Όποτε έβρισκε κάποιο ελεύθερο χρόνο, έπαιρνε μέρος και στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου, ως «Τάλμποτ». Και κάπως έτσι ξεκίνησε το πάθος του με τα αυτοκίνητα που κατέληξε στην πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Η συλλογή αποτελείται από 300 αυτοκίνητα, από τα οποία 110 εκτίθενται στο Μουσείο και τα υπόλοιπα θα εκτίθενται περιοδικά. Το αρχαιότερο όχημα της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980. Μεταξύ άλλων, στο Μουσείο εκτίθεται η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Νιούμαν, η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci, η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή «στρίγγλα» με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, καθώς και αυτοκίνητα που ανήκαν σε δούκες (π.χ η Αston Martin Lagonda που ανήκε στο Δούκα του Westminster), βαρώνους και μέλη της Βουλής των Λόρδων.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Μπορεί τα αυτοκίνητα να είναι κατ εξοχήν αντρικό φετίχ, όμως, αυτή η συλλογή θα καταπλήξει και τις γυναίκες, αφού είναι μία από τις καλύτερες παγκοσμίως. Έτσι, κατά τη διάρκειας της περιήγησης του, ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει μοναδικά δείγματα της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Δείγματα που ανήκαν στη συλλογή σπουδαίων καλλιτεχνών και τώρα είναι μέρος της εξαιρετικής συλλογής που διακοσμεί το Ελληνικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Φωτογραφίες: Imagery Art Studio by George Kapotas