Δεν πρέπει να ήταν εύκολη η θέση του Μαρθελίνο Τοράλ, του προπονητή της Μαρσέιγ, το βράδυ της Τετάρτης. Να είναι καινούργιος στην ομάδα, με 12 άτομα νέο επιτελείο, με 5 νέους παίκτες βασικούς στην 11αδα, να έχει προετοιμάσει την ομάδα του για έναν συγκεκριμένο Παναθηναϊκό και τελικά να του βγαίνει άλλος αντίπαλος, πρέπει να τον σόκαρε. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον σόκαρε, όπως σόκαρε ευχάριστα και όλους εμάς που γράφαμε γεμάτοι απορία σε όλο το 2023.

«Πώς γίνεται να παίζουν βασικοί ο Παλάσιος, ο Μπερνάρ και ο Κώτσιρας;», ήταν η μόνιμη επωδός. Και λογική επωδός. Δεν έδειχναν σε καμία περίπτωση ότι αξίζουν να είναι βασικοί. Η μόνη δικαιολογία ήταν οι εναλλακτικές λύσεις να ήταν χειρότερες στην προπόνηση. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν απίθανο να ισχύει για περιπτώσεις όπως του Μαντσίνι ή του Βαγιαννίδη. Για τον παίκτη πίσω από τον Μπερνάρ, τον Βέρμπιτς δηλαδή ή τον Κλεϊνχέισλερ, το ακούω.

Παναθηναϊκός Μαρσέιγ 1-0 Ιβάν Γιοβάνοβιτς
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI).

Τι έκανε λοιπόν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Αφού ήξερε πλέον ότι δεν υπάρχει η πίεση της πρόκρισης στην ομάδα του, που έχει εξασφαλίσει ομίλους Europa, έκανε στην άκρη τους παίκτες που του προσφέρουν μόνο μια ασφάλεια και έβαλε στις θέσεις τους αυτούς που του προσφέρουν το κάπως απρόβλεπτο, το πιο επιθετικό, το πιο κυριαρχικό.

Ένα απλό παράδειγμα. Ο Παλάσιος δεν μαρκάρει αντίπαλο. Μαρκάρει χώρο. Και γι’ αυτό κάνει σπάνια φάουλ, δεν τον νιώθει το αντίπαλο μπακ ή εξτρέμ όταν έχει τη μπάλα και ξέρει πως μπορεί να τον περάσει, γιατί ο Παλάσιος δεν πάει στη σωματική επαφή. Ο Μαντσίνι όμως, βάζει τα πόδια του στη φωτιά, θα ρίξει και μια επαγγελματική κλωτσιά αν χρειαστεί. Ο Λόντι της Μαρσέιγ δεν τολμούσε να ανέβει ψηλά από ένα σημείο κι έπειτα.

Το απόλυτο προπονητικό ρουά ματ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Αν σε αυτό το ματς ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πήγαινε με την 11αδα της Ντνίπρο, ο Παναθηναϊκός θα είχε παραδοθεί αμαχητί στη Μαρσέιγ. Θα πει κάποιος «με 3 διαφορετικούς παίκτες έγιναν όλα αυτά;». Ναι, με 3 διαφορετικούς παίκτες. Γιατί τα στοιχεία που προσφέρουν στην ομάδα, που δίνουν στο γήπεδο, ξεκλειδώνουν ελευθερίες για τους υπόλοιπους.

Με τον Παλάσιος βασικό και τον Μπερνάρ βασικό αριστερά, ο Πέρεθ δε θα έκανε ποτέ τέτοιο παιχνίδι, δεν θα ήταν ο πανθομολογούμενα MVP της αναμέτρησης. Θα είχε περισσότερη ώρα στα πόδια της τη μπάλα η Μαρσέιγ, αφού Μπερνάρ-Παλάσιος τη χάνουν πολύ εύκολα και έχουν πάντα κακές επιλογές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και ο Πέρεθ θα καλείτο να μαρκάρει περισσότερο παρά να πασάρει, να φτιάξει το παιχνίδι της ομάδας του.

Από την ανακοίνωση της 11αδας, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έστειλε μήνυμα πως ο Παναθηναϊκός δεν θα πάει να αντιμετωπίσει με μιζέρια τη Μαρσέιγ. Θα αντιπαρατάξει στο ατομικό ταλέντο των παικτών της, το δικό του ομαδικό ταλέντο και το απρόβλεπτο. Ήταν ξεκάθαρο πως η Μαρσέιγ δεν μπορούσε να καταλάβει πώς ο Παναθηναϊκός έπαιζε κάτι πιο επιθετικό και λιγότερο συντηρητικό από αυτό που είχαν αναλύσει τις προηγούμενες μέρες. Ειδικά στο πρώτο 15λεπτο του β’ ημιχρόνου, φαινόταν πως έχουν χάσει τον μπούσουλα.

Οι δύο κίτρινες του Κοντογκμπιά, τα δύο μαρκαρίσματα που έκανε, ειδικά το δεύτερο όπου γνωρίζει ότι έχει ήδη μια κίτρινη, το αποδεικνύουν. Η κίτρινη που πήρε ο Ντιαγέ επίσης το δείχνει. Διαμαρτύρεται τρελαμένος στον διαιτητή μετά από ένα φάουλ που δόθηκε στο κέντρο του γηπέδου κάπου στο πρώτο 20λεπτο.

Ήταν η καλύτερη εμφάνιση του Παναθηναϊκού στις ημέρες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Κι ήταν η πιο ελπιδοφόρα για την πορεία της χρονιάς πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, από τη στιγμή που έχει πλέον επιλογές, θα αφήσει στην άκρη τις προσωπικές του προτιμήσεις και θα βάζει αυτούς που δείχνουν σε κάθε ματς ότι αξίζουν να είναι βασικοί και παρόντες. Ο Μαντσίνι το απέδειξε και με τη Ντνίπρο στο 2ο ημίχρονο και χθες σε όλο το ματς. Και θα πρέπει να λογίζεται ως βασικός, όχι ο Παλάσιος. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Παλάσιος, από τη στιγμή που είναι στο ρόστερ, δε θα ταιριάζει καλύτερα σε κάποια ματς σε σχέση με τον Παλάσιος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέδωσε την κορυφαία προπονητική του βραδιά στον Παναθηναϊκό και μια από τις 10 καλύτερες της καριέρας του.

ΥΓ. «Τώρα είναι καλός ο Μπερνάρ;», λένε από χθες πάρα πολλοί. Όλα αυτά επειδή έβαλε ένα γκολ που θα το έβαζε ο καθένας. Να θυμίσουμε πως ήταν μόλις το 2ο του το 2023; Μεσοεπιθετικός των 2.5 εκατομμυρίων επίσης. Μήπως είδατε πόσο και πού έπαιξε ο Μπερνάρ; Φωνάζαμε όσοι φωνάζαμε για την ανεπάρκεια του Βραζιλιάνου, ειδικά σε συνδυασμό με το ότι παίρνει αυτά τα λεφτά, δικαιότατα. Και το ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον έφερε στο ματς ως αλλαγή και τον έβαλε αντί του Τζούρισιτς, το αποδεικνύει.

Μπερνάρ Παναθηναϊκός Μαρσέιγ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI).

Αν ο Παναθηναϊκός αντέχει να έχει έναν παγκίτη των 2.5 μυρίων και να τον βάζει αλλαγή, τότε κανένα πρόβλημα με τον Μπερνάρ. Αλλά μην τρελαθούμε πως η εμφάνισή του χθες ήταν αποστομωτική. Το γκολ του ανήκει στον Ιωαννίδη, μετά στον Κλεϊνχέισλερ, μετά στον Μαντσίνι και μετά στον ίδιο. Ήταν η διαχείριση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η διαφορετική διαχείριση, που έκανε τον Μπερνάρ ελάχιστα πιο χρήσιμο.