Στο παρελθόν έχουμε δει πολλούς παίκτες από το ΝΒΑ, όχι απλά με θητεία εκεί, αλλά Αμερικάνους που έχουν παίξει εκεί, να έρχονται στην Ευρώπη και να την αντιμετωπίζουν με υποτίμηση, να έχουν έρθει για να πάρουν τα λεφτά και να κάνουν μια ωραία ζωή. Το βλέπει η Μονακό με τον Κέμπα Ουόκερ φέτος. Όταν ήρθε ο Κέντρικ Ναν στον Παναθηναϊκό, δεδομένου ότι ήταν ξεκάθαρο πως έρχεται για 7 μήνες και τέλος και σκέφτεται το NBA, οι πιθανότητες να μην πιάσει ήταν περισσότερες.

Ή που θα βλέπαμε μια περίπτωση Έλιοτ Ουίλιαμς που θα έκανε παπάδες μέχρι ένα σημείο και μετά θα τα παρατούσε ή μια περίπτωση Ουέσλι Τζόνσον που θα είχε μόνο το όνομα και καθόλου τη χάρη. Από τον πρώτο μήνα έγινε σαφές πως ο Ναν δεν θα ήταν τίποτα από τα δύο. Είχε ούτως ή άλλως και πολύ διαφορετική διαδρομή στο NBA. Όμως, όταν το μυαλό έχει μια άρνηση, όσο και να θέλει το σώμα, κάποια στιγμή το μυαλό θα υπερισχύσει.

Στην περίπτωσή του Κέντρικ Ναν συνέβη το στατιστικά απίθανο, το σπάνιο, να μην υποταχθεί το μυαλό του στην άρνησή του να μείνει πάνω από 7 μήνες στην Ευρωλίγκα, οι συνθήκες στον Παναθηναϊκό ήταν τέτοιες που του έφερναν μια γλύκα, ένα χαμόγελο, μια απόλαυση, το μπάσκετ στην Ευρωλίγκα δεν ήταν ευκαταφρόνητο όπως ίσως το νόμιζε και φτάσαμε να δούμε μια μαγική σειρά play offs από έναν παίκτη που έπαιζε πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Το στοιχείο που δείχνει ότι ο Κέντρικ Ναν μπορεί να γράψει ιστορία στην Ευρωλίγκα και το απίστευτο με την περίπτωσή του

Το εντυπωσιακό με τον Κέντρικ Ναν δε βρίσκεται όμως μόνο στα καλάθια του, στους πόντους που έβαλε. Βρίσκεται στο πόσο γρήγορα έμαθε να διαβάζει το παιχνίδι και να μειώνει το ένας εναντίον όλων. Μέχρι το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για τον 2ο γύρο της Ευρωλίγκας, το έκανε αρκετά. Έβλεπες να έχει βάλει 15-20 πόντους, αλλά να έχει κάνει και 6-7 λάθη.

Από τότε δεν υπήρξε ματς που να έχει τραβήξει προσπάθειες από τα μαλλιά και να έχει γίνει επιζήμιος. Στα δύο πρώτα ματς με τη Μακάμπι για παράδειγμα, απλώς δεν του έμπαιναν τα σουτ. Δεν έκανε πολλές τρέλες. Έκανε τις λογικές κι αναμενόμενες. Στα δύο όμως ματς του Βελιγραδίου και στο 5ο ματς στο ΟΑΚΑ, έδειξε πως πήρε το μάθημά του για να περάσει στην επόμενη πίστα και να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακός.

Ο Κέντρικ Ναν τα έμαθε όλα στην πρώτη του χρονιά

Ο Κέντρικ Ναν απέναντι στη Μακάμπι στο προχθεσινό ματς, είχε μόλις 3 λάθη. Έπαιξε 38 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα και είχε μόλις 3 λάθη. Και τα δύο τα είχε κάνει στο πρώτο ημίχρονο. Άρα, προϊόντος του χρόνου, όπου η κούραση θα έπρεπε να τον οδηγήσει σε περισσότερα, αυτός έκανε μόλις ένα λάθος. Κι ενώ στο 4ο δεκάλεπτο, ελέω απουσίας Σλούκα, είχε τη μπάλα στα χέρια του και το γενικό πρόσταγμα για το πώς θα παιχτεί η επίθεση.

Δεν το έκανε μόνο χθες. Το έκανε και στο 4ο ματς, στο Βελιγράδι, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός βρέθηκε 7 πόντους πίσω, σε ένα ματς που είχε τον έλεγχο, αλλά στο 4ο δεκάλεπτο έπινε θάλασσα. Από το 82-78 ως το 88-87, ο Ναν πήρε όλες τις επίθεσεις. Ένα τρίποντο, ένα δίποντο, μια ασίστ στον Λεσόρ για να καρφώσει, ένα δίποντο.

Μέσα σε κοντά δύο μήνες, ο Κέντρικ Ναν εξελίχθηκε, προσαρμόστηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και προσφέρει μια εγγύηση τόσο για το final-4 εφόσον ο Σλούκας δε μπορέσει να προσφέρει στον βαθμό που πρέπει, αλλά και για το τι έχει να δώσει την επόμενη σεζόν.

Αυτό το στοιχείο προσφέρει μεγαλύτερ ανυπομονησία για την συνέχεια του Κέντρικ Ναν στον Παναθηναϊκό, τόσο στην τελική ευθεία μιας σεζόν στην οποία ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας και το πρωτάθλημα, όσο και στα επόμενα που θα έρθουν, εφόσον ο Ναν δε βρει κάποια πρόταση μες στο καλοκαίρι που να τον πάει πίσω στο NBA.

Αυτός ο παίκτης λοιπόν, δεν επέτρεψε στον πνευματικό του αρνητισμό προς το ευρωπαϊκό μπάσκετ να τον κρατήσει πίσω, αλλά ήταν το κίνητρό του για να προσφέρει αυτές τις εμφανίσεις και τα νούμερα στον Παναθηναϊκό. Κι αυτό είναι απίστευτο για έναν γαλουχημένο NBAer.

* Φωτογραφίες: Shutterstock