Οι Αμερικάνοι έχουν ένα ίδιον να βγάζουν τσιτάτα που, αν και επιεικώς χαζά, σου κολλάνε. Ένα τέτοιο είναι το «money talks, bullshit walks». Κοινώς, όταν μιλάει το χρήμα, όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν. Ο Μίλτος Τεντόγλου μας αναγκάζει να αλλάξουμε αυτή την φράση και να την αποδώσουμε ως «jumps talk, bullshit walk».

Γιατί μόνον ως bullshit μπορεί να εκληφθεί η αιτιολογία της επιτροπής για την ακύρωση του άλματος που έκανε στον αγώνα της περασμένης εβδομάδας και του ακύρωσαν χθες το πρωί.

Ο Τεντόγλου έκανε 8.40, αλλά του το ακύρωσαν γιατί το παπούτσι του είχε ένα καρφί από κάτω που δεν επιτρέπεται. Όπως όμως ο ίδιος εξήγησε, όταν φόρεσε άλλο παπούτσι με το ίδιο ακριβώς καρφί, αλλά με διαφορετικό χρώμα, δεν υπήρξε καμία ακύρωση από την επιτροπή.

Έγινε ό,τι έγινε, ο ίδιος προειδοποίησε όσους τον ακύρωσαν πως δεν το έχει σε τίποτα να βγει να κάνει την ίδια και καλύτερη επίδοση και…το έκανε.

Αυτό που πετυχαίνει μια 5ετία τώρα ο Τεντόγλου, δεν έχει προηγούμενο στον ελληνικό αθλητισμό συνολικά. Το ότι για παράδειγμα τα επιτεύγματα του, αν τα κρίνεις ως επιτεύγματα κι όχι στο πλαίσιο του αθλήματος που κάνει, που δεν είναι εμπορικό όπως το μπάσκετ, επισκιάζει αυτό που κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Δεν το αναφέρω ως σύγκριση ανάμεσα στους δύο. Προφανώς είναι και οι δύο σπουδαίοι. Αλλά είναι τρομερό ότι έχουμε στην ίδια εποχή, στο prime τους, δύο ανθρώπους να έχουν εξωπραγματικές επιδόσεις στα αθλήματα τους και ο ένας να σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό περισσότερο από τον άλλον.

Μύθων τε ῥητήρ ἔργων τε πρηκτήρ

Εκείνο που μπορούμε πάντοτε να κρατάμε από τον Τεντόγλου και τον κάθε Τεντόγλου, είναι πως δεν πουλάει κάτι. Δεν μιλάει περισσότερο από τις πράξεις του. Και που μπήκε στη διαδικασία να σχολιάσει με μομφές την ακύρωση του άλματος και να πει πως υπάρχει αθλητής που έχει χάσει 3 τεστ αντιντόπινγκ, μάλλον εκτός του χαρακτήρα του είναι. Ο Μίλτος μιλάει με τα άλματα του και μόλις τελειώνει το κάθε άλμα, ζει τη ζωή του, δίχως και πάλι να πλασάρει τον τρόπο που ζει, οτιδήποτε έχει σχέση με τη ζωή του εκτός του στίβου.

Με τον χαρακτήρα και την πολύ κουλ στάση του έχει ενεργοποιήσει και το χιούμορ, έχει αφαιρέσει ένα μέρος τοξικότητας από τον Έλληνα φίλαθλο που μπορεί ακόμα και τον κλασικό αθλητισμό να τον κάνει…Βαγδάτη. Όλα τα σχόλια στις αναρτήσεις του και στα social media μετά το 8.41, είχαν αυτό το καυστικό χιούμορ, το ωραίο, το χιούμορ που δεν χρειάζεται βρισιές και προσβολές για να περάσει ένα μήνυμα.

Κι αφού έχει λάβει όλη αυτή τη στήριξη δίχως ακρότητες, κάνει την ακόλουθη ανάρτηση, στην οποία δείχνει πως δεν είναι κανένα ρομπότ, δεν είναι ένας Ιβάν Ντράγκο που τον έφτιαξαν 5 ειδικοί. Είναι ένα παλικάρι που παλεύει κάθε μέρα για να υπερβεί τον χθεσινό του εαυτό και το κάνει με τον μόνο αποδεκτό τρόπο: τον ανθρώπινο.

«Έλληνες είστε οι μεγαλύτερες παικτούρες σε όλη την Ευρώπη. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη και τα epic σχόλια. Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι καλύτερο από όσα συνέβησαν σήμερα. Τόσοι εξαιρετικοί αθλητές έσπευσαν να με υποστηρίξουν. Είστε σαν οικογένεια για εμένα».