Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει αμαυρωθεί από πολλές απόψεις. Μέσα σε όλα, ήρθε να προστεθεί και η απαγόρευση της FIFA στους αρχηγούς των ομάδων να φορέσουν το περιβραχιόνιο «OneLove» κατά τη διάρκεια των αγώνων, απειλώντας με κυρώσεις που φυσικά έπιασαν τόπο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε συγκεκριμένα να τιμωρεί τους παίκτες με κίτρινη κάρτα πριν την εκκίνηση των αγώνων, στην περίπτωση που φορέσουν το περιβραχιόνιο «OneLove».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους. Η FIFA έχει ζητήσει από όλους τους αρχηγούς των ομάδων να φορούν και από ένα διαφορετικό περιβραχιόνιο στους αγώνες του Μουντιάλ, με διάφορα κοινωνικά μηνύματα όπως για παράδειγμα το «μοιραστείτε ένα γεύμα». Πολλές χώρες, ωστόσο, ζήτησαν να φορέσουν περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο στο Κατάρ ως χειρονομία κατά των διακρίσεων και υπέρ των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας.

Η FIFA απάντησε σε αυτό το αίτημα πως «κανένα αντικείμενο (της αγωνιστικής εξάρτησης ή άλλου ρουχισμού ή εξοπλισμού ή άλλου είδους) δεν μπορεί να φορεθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ελεγχόμενη περιοχή, εάν η Fifa θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο, προσβλητικό ή άσεμνο, περιλαμβάνει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες, ή με άλλο τρόπο δεν συμμορφώνεται πλήρως με τους νόμους του παιχνιδιού».

Διαβάστε ακόμη: Cristiano check, Messi mate: Η μέγιστη ξενέρα με την «φωτογραφία του αιώνα»

Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των αρχηγών της Αγγλίας και της Ουαλίας που έκαναν γνωστό πως θα αψηφήσουν την FIFA και θα φορέσουν το περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο. Το παράδειγμά τους ήθελαν να ακολουθήσουν άλλες πέντε ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Φυσικά αυτό δεν θα περνούσε έτσι εύκολα, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να προειδοποιήσει για κυρώσεις και τους αρχηγούς τελικά να κάνουν πίσω.

Η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουαλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ελβετία εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας εξηγούν τους λόγους που έκαναν πίσω και οι αρχηγοί τους δεν θα φορέσουν τελικά το περιβραχιόνιο δηλώνοντας τα εξής:

«Η FIFA ήταν ξεκάθαρη πως θα προχωρήσει σε αθλητικές κυρώσεις σε περίπτωση που οι αρχηγοί των ομάδων μας εμφανιστούν στο γήπεδο με το περιβραχιόνιο ”OneLove”. Ως οι εθνικές ομοσπονδίες αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες σε μία κατάσταση που θα επιφέρει αθλητικές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένου και καρτών, έτσι τους ζητήσαμε να μην τα φορέσουν στα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήμασταν προετοιμασμένοι να πληρώσουμε πρόστιμα τα οποία κανονικά θα εφαρμόζονταν σε παραβιάσεις κανονισμών σχετικών με την φανέλα και είχαμε ισχυρή θέληση να τα φορέσουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες σε μία κατάσταση που ίσως δεχθούν κίτρινη κάρτα ή ίσως ακόμη αναγκαστούν και να φύγουν από το γήπεδο.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την αποφαση της FIFA που πιστεύουμε πως είναι αδικαιολόγητη, γράψαμε στην FIFA τον Σεπτέμβριο και την πληροφορήσαμε για την επιθυμία να το φορέσουμε για να υποστηρίξουμε την ενσωμάτωσή του στο ποδόσφαιρο και δεν πήραμε απάντηση. Οι παίκτες και οι προπονητές μας είναι απογοητευμένοι, είναι ξεκάθαροι οπαδοί της συμπερίληψής τους στο ποδόσφαιρο».