Η απόφαση του δικαστηρίου να εγκρίνει την European Super League έρχεται μετά από μια υπόθεση που ανακινήθηκε από την ESL και τους υποστηρικτές της που ισχυρίστηκαν ότι η UEFA και η FIFA παραβίαζαν τον νόμο περί ανταγωνισμού απειλώντας με κυρώσεις σε όσους εντάχθηκαν στο αποσχισμένο πρωτάθλημα.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τα κυβερνητικά όργανα. Πρόσθεσε ότι δεν σημαίνει ότι ένα αποσχισμένο πρωτάθλημα θα «εγκριθεί απαραιτήτως». Σε μια πολύ σημαντική μέρα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο:

  • Η UEFA είπε ότι είναι «σίγουρη για την αυστηρότητα» των κανόνων
  • Οι υποστηρικτές του ESL A22 δημοσίευσαν ανανεωμένες προτάσεις
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης είπε ότι οι σύλλογοι ήταν «υπεύθυνοι της μοίρας τους»
  • Η La Liga αναφέρθηκε στην ESL ως «εγωιστικό και ελιτιστικό μοντέλο»

Μια αρχική έκθεση που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο από το ECJ ανέφερε ότι οι κανόνες των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων κυβερνητικών οργάνων του ποδοσφαίρου ήτα συμβατοί με το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ».

Η ετυμηγορία θα θεωρηθεί ως πλήγμα στην εξουσία της UEFA και της FIFA και στον τρόπο που διέπουν το παιχνίδι. Η UEFA είπε ότι είναι «σίγουρη για την αυστηρότητα» των κανόνων που έχει θεσπίσει από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά την ESL και ότι θα «συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς». Πρόσθεσε ότι εμπιστεύεται ότι το υπάρχον στήσιμο του ποδοσφαίρου «προστατεύεται από την απειλή της απόσχισης από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».

Η Μπαρτσελόνα – ένας από τους αρχικούς 12 συλλόγους που συμφώνησαν με την ESL – είπε ότι η ετυμηγορία «άνοιξε το δρόμο για μια νέα διοργάνωση». Και οι υποστηρικτές της ESL A22 δημοσίευσαν στη συνέχεια ανανεωμένες προτάσεις, οι οποίες αυτή τη φορά περιλαμβάνουν ένα ευρωπαϊκό τουρνουά γυναικών.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύστημα πρωταθλήματος με 64 συλλόγους σε τρία πρωταθλήματα στην ανδρική διοργάνωση και 32 συλλόγους σε δύο πρωταθλήματα στη γυναικεία διοργάνωση. Και τα δύο θα συνεπάγονταν την άνοδο και τον υποβιβασμό. Το ESL αρχικά προοριζόταν να είναι ένας αγώνας μεσοβδόμαδα αποτελούμενος από δύο ομίλους των 10 ομάδων, ακολουθούμενος από μια φάση πλέι οφ.

Ο θυμός αυξήθηκε όταν προέκυψαν λεπτομέρειες ότι οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι δεν θα χρειαζόταν να χάσουν τις θέσεις τους στο πρωτάθλημα, αποκλείοντας όλους τους άλλους συλλόγους εκτός από πέντε συλλόγους σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα στη διαδικασία.

Οι οπαδοί διαμαρτυρήθηκαν ότι η ESL θα ήταν επιζήμια για τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη και ότι η απληστία ήταν ο κινητήριος παράγοντας για την ένταξη των συλλόγων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη για τους υποστηρικτές.

Η έκθεση για την European Super League

Η έκθεση ανέφερε ότι όταν νέες διοργανώσεις «ενδεχομένως εισέρχονται στην αγορά», η FIFA και η UEFA πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εξουσίες τους είναι «διαφανείς, αντικειμενικές, χωρίς διακρίσεις και αναλογικές». Η έκθεση προσθέτει: «Ωστόσο, οι εξουσίες της FIFA και της UEFA δεν υπόκεινται σε κανένα τέτοιο κριτήριο. Η FIFA και η UEFA, ως εκ τούτου, κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

«Επιπλέον, δεδομένου του αυθαίρετου χαρακτήρα τους, οι κανόνες τους για την έγκριση, τον έλεγχο και τις κυρώσεις πρέπει να θεωρηθούν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας διαγωνισμός όπως το έργο της Super League πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί. Το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται για το συγκεκριμένο έργο στην απόφασή του».

Ο Bernd Reichart, διευθύνων σύμβουλος της A22, έγραψε στο X ότι η ESL «κέρδισε το δικαίωμα ύπαρξης». Και πρόσθεσε: «Το μονοπώλιο της UEFA έχει τελειώσει. Το ποδόσφαιρο είναι ελεύθερο. Οι σύλλογοι είναι πλέον απαλλαγμένοι από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθεροι να καθορίσουν το μέλλον τους. «Για τους φιλάθλους: προσφέρουμε δωρεάν μετάδοση όλων των αγώνων της Superleague. Για συλλόγους: Τα έσοδα και τα έξοδα αλληλεγγύης θα είναι εγγυημένα».

Το έπος της ESL ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 όταν κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι 12 ομάδες – συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών ομάδων Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ – είχαν εγγραφεί στην αποσχισθείσα διοργάνωση.

Στους έξι σύλλογους της Premiere League όπως επίσης και στις Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ και Μίλαν επιβλήθηκαν πρόστιμα από την UEFA, αλλά η δράση εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους σταμάτησε κατά τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας, αν και η Γιουβέντους σηματοδότησε την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το έργο τον Ιούλιο.

Η ESL δεν έχει καταργηθεί εντελώς, ωστόσο, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα συνεχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη συνέχιση του εγχειρήματος. Η Ρεάλ χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι οι σύλλογοι θα είναι πλέον οι «κύριοι της μοίρας τους». «Είναι μια μεγάλη μέρα για την ιστορία του ποδοσφαίρου και για την ιστορία του αθλητισμού», προστίθεται σε ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η ισπανική La Liga είπε ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έβγαλε δική της ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επαναλαμβάνουμε ότι η «Super League» είναι ένα ελιτιστικό μοντέλο. Οτιδήποτε δεν είναι πλήρως ανοιχτό, με άμεση πρόσβαση παρά μόνο μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων, είναι κλειστή μορφή».

Πηγή: BBC

*Photo Credits: SHUTTERSTOCK